Siirry sisältöön

Kouluttajaosaamista yhteistyössä: MPK:n ja Ilmavoimien keskitetty kouluttajakoulutus Tikkakoskella

Tikkakoskella järjestettiin laatuaan ensimmäinen Ilmavoimien ja MPK:n yhteinen keskitetty kouluttajakoulutus. Yhteensä 120 reserviläistä kokoontui Ilmasotakoululle harjaantumaan kouluttajina ja oppimaan uusimpia tuulia muun muassa lentotekniikasta, johtamisjärjestelmästä ja taistelijan perustaidoista.

28.09.2022

MPK kokoaa vapaaehtoisten näkemyksiä uudistuneella kouluttaja- ja toimijakyselyllä

Maanpuolustuskoulutus MPK:n tärkein voimavara ovat sitoumuksen tehneet vapaaehtoiset kouluttajat ja toimijat, joita ilman MPK ei voisi toimia. Toimintansa kehittämiseksi MPK toteuttaa syyskuussa vapaaehtoisille kouluttajilleen ja toimijoilleen kyselyn, jonka tarkoituksena on kerätä kokemuksia, näkemyksiä ja kehittämisajatuksia.

01.09.2022

Uusi laki astui voimaan – MPK:n ase- ja ampumakoulutuksessa käytetään nyt Puolustusvoimien aseita

MPK:n ase- ja ampumakoulutusta koskeva lainsäädäntö muuttui heinäkuussa niin, että yhdistys saa käyttää jälleen koulutuksessa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseita. Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdan ampumaradalla 20. elokuuta järjestetyllä rynnäkkökiväärikurssilla päästiin testaamaan, miltä välineistön muutos tuntuu käytännössä.

20.08.2022

Uudenmaan Kotiseutuharjoitus - varautumistaitoja kunnille ja kuntalaisille 

Kotiseutuharjoitus Turvallinen Uusimaa 2022 järjestetään Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Järvenpäässä 2.-8.9.2022. Harjoitus koostuu kuntien valmiusharjoituksista, ennalta nimetyille ryhmille kohdennetuista koulutuksista sekä kaikille avoimista kursseista.  

18.08.2022

MPK:n ase- ja ampumakoulutukseen merkittäviä muutoksia

MPK:n ase- ja ampumakoulutusta koskeva lainsäädäntö muuttuu kesällä 2022. MPK:n koulutuksissa voidaan jatkossa käyttää Puolustusvoimien aseita ja patruunoita. Reserviläisille suunnattua ase- ja ampumakoulutusta pyritään muutoksen myötä lisäämään..

08.07.2022

Paikallispuolustuksen johtaminen seminaariteemana syyskuussa

A. R. Saarmaa -seminaari järjestetään perjantaina 23.9.2022. Seminaarin teemana on paikallispuolustuksen johtaminen.

29.06.2022

MPK:n vapaaehtoiset lippujuhlan päivän paraatissa

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää juhlittiin Helsingissä valtakunnallisen paraatin merkeissä 4.6.2022.

06.06.2022

Professori Mika Hannulasta everstiluutnantti reservissä

Tasavallan presidentti on Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta 2022 ylentänyt Maanpuolustuskoulutus MPK:n hallituksen puheenjohtaja, professori Mika Hannulan everstiluutnantiksi reservissä. 

04.06.2022

MPK-kiväärillä toteutettavat ammunnat joudutaan perumaan

Lyhyen ajan sisällä on tapahtunut neljä MPK-kiväärin rungon rikkoutumiseen johtanutta häiriötä ja aseet on asetettu käyttökieltoon. Henkilövahinkoja ei ole sattunut.

04.05.2022

Harjoituksenjohtajan rooli tutuksi erikoiskurssilla marraskuussa

Maanpuolustuskoulutus MPK järjestää 26.-27.11.2022 Harjoituksenjohtajan erikoiskurssin Lappeenrannassa teemalla ”Harjoituksenjohtajan osaaminen ja rooli tutuksi”. Kurssi toteutetaan yhdessä Reserviläisliitto ry:n kanssa .

28.04.2022

Reserviläisten fyysinen toimintakyky ja liikunta-aktiivisuus kuntoon

Hyvä fyysinen ja henkinen kunto ovat nykypäivänäkin reserviläisten toimintakyvyn ja kriisinsietokyvyn kivijalka. Reserviläisten toimintakyvyn kehittäminen on yksi MPK:n koulutustoiminnan painopisteistä.

25.04.2022

MPK:n vuosijuhlassa palkittiin 2021 ansioituneita

MPK:n korkeimman ansiomitalin eli kultaisen ansiomitalin miekoin saivat MPK:n aikaisempi puheenjohtaja Tapio Peltomäki ja entinen toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen. Vuosijuhlassa palkittiin myös muita vuonna 2021 ansioituneita.

22.04.2022

Juhlapuhe: Hyvä ei tule tekemättä

MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula piti vuosijuhlan juhlapuheen ja kiitti heti aluksi MPK:n palkattua henkilökuntaa ja sitoutuneita vapaaehtoisia, jotka ovat joustaneet kiitettävällä tavalla kolmen ison yllätyksen edessä. 

21.04.2022

MPK:n vapaaehtoisille kouluttajille Urlus-palkintoja innovatiivisesta reserviläistoiminnasta

MPK:n kyberturvallisuuden kouluttajat, paikallispataljoonan esikuntatyöskentelyn kouluttajat ja Helsingin reserviupseerien Pioneeriosasto ry on palkittu innovaatioista reserviläistoiminnassa pääkaupunkiseudulla. Palkinnot myöntää maanpuolustusta tukeva Urlus-säätiö. 

14.04.2022

Vapaaehtoistehtäviä varuskuntaravintoloissa

Vapaaehtoisilla on mahdollisuus sitoutua tehtäviin, joiden tavoitteena on täydentää Leijona Catering Oy:n henkilöstöresursseja erilaisissa turvallisuustilanteissa. Tarvetta on kokeille, ravintolatyöntekijöille, varastotyöntekijöille ja muulle avustavalle henkilöstölle.

12.04.2022

Sähköttäkin selviää – oikein varautumalla voi vieläpä elää melko normaalia elämää

Sähköttä selviäminen merkitsee käytännössä sähkökatkon aiheuttamien ongelmien tunnistamista ja niiden ratkaisemista. Mikäli sähkö loppuu, täytyy tietää, kuinka pysyä lämpimänä, mistä saada vettä ja ruokaa, miten hoitaa valaistus, kuinka selvitä ilman wc:tä, miten saada tietoa vallitsevasta tilanteesta, miten viestiä läheisten kanssa ja kuinka tehdä olo mahdollisimman mukavaksi poikkeusolojen keske

04.04.2022

Haastavia olosuhteita ja yhteistä tekemistä tarkka-ampujakurssilla PAUHA22-harjoituksessa

MPK:n harjoitukset eri puolella Suomea ovat olleet täydempiä kuin koskaan. Pohjanmaan Pauha-harjoitukseen osallistui  ennätysmäärä vapaaehtoisesta maanpuolustuskoulutuksesta kiinnostuneita. Tarkka-ammuntakurssi oli yksi harjoituksen suosituimmista..

27.03.2022

Reservin aselajiosaajat kouluttajakoulutuksessa Haminassa

Maanpuolustuskoulutus MPK:n aselajikoulutuksen kärkiosaajat kokoontuivat Maasotakoululle Haminaan aselajikouluttajakurssien orientaatiojaksolle. Aselajikouluttajakurssien tarkoituksena on antaa osallistujille tietoa, taitoa ja valmiuksia kouluttajatehtäviin.

23.03.2022

Tavoitteena tuplata vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen määrä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kysynnän moninkertaiseksi. Niin sotilaallisten taitojen kuin varautumisosaamisen kysyntä on huipussaan. MPK:n tavoitteena on tuplata koulutuksen määrä.

17.03.2022

Hakeutuminen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen moninkertaistunut

Vapaaehtoinen maanpuolustus- ja kokonaisturvallisuuskoulutus kiinnostaa nyt ennennäkemättömällä tavalla. Maanpuolustustahto Suomessa on vahvaa. Monet kurssit ovat jo täynnä ja uusia avataan.

01.03.2022

Tule mukaan tekemään turvallisuutta yhdessä

Maanpuolustuskoulutus MPK on Suomen kattavin kokonaisturvallisuuden koulutuksen tarjoaja. Järjestämme vuosittain vajaat 2 000 kurssia, joiden aihekirjoon kuuluvat niin arjen jokapäiväiset turvallisuusteemat, kyberturvallisuus, maastossa selviytyminen kuin reserviläisille tärkeimmät taistelijan taidotkin.

25.02.2022

Koulutustarjontaan taistelupanssarivaunukoulutusta

2022 alkaen MPK:n koulutustarjonta laajenee sisältämään taistelupanssarivaunukoulutuksen. Koulutusta varten on luotu simulaattorikoulutusohjelma, joka on tarkoitus pilotoida Panssariprikaatissa Hämeen Ilves 22 harjoituksen yhteydessä 23.-25.9.2022. Koulutusohjelma sisältää viikonlopun kestävän simulaattoriammuntakurssin ja vaunujoukkueen hyökkäyskurssin. Koulutusohjelman tavoitteena on ylläpitää j

18.02.2022

Ohjeita osallistujalle

Mitä kurssilaisen tulisi huomioida ennen MPK:n harjoitusta, sen aikana ja sen jälkeen? Ohjeistus päivittyy tarpeen mukaan. Muistathan lukea ohjeen aina ennen koulutukseen osallistumista.

09.02.2022

Reserviläinen: Voiko maanpuolustuksesta kertoa viihteen keinoin? ↗

MPK osallistui viihteellisen reality-ohjelman Komppania Ketonen & Gustafsberg kuvauksiin. Ohjelmassa kymmenen julkkista elää ja kilpailee armeijamaisissa olosuhteissa. Maanpuolustuskoulutus MPK vastasi olosuhteiden luomisesta ja sotilastaitojen koulutuksesta.

08.02.2022

Varaviestiverkot - yhteistyöllä turvallisuutta 

Varaverkkoseminaari kokosi yhteen viranomaisia, kuntien edustajia, radioamatöörejä ja muita varautumisesta kiinnostuneita. Seminaarin puheenvuoroissa korostui yhteistyön ja koordinoinnin tärkeys niin järjestö- kuin viranomaissektorilla.  

02.02.2022

Koronapassin käytöstä luovutaan MPK:n toiminnassa

MPK luopuu koronapassin käytöstä toiminnassaan toistaiseksi. Viranomaisten ohjeiden ja määräysten mukaisesti koronapassia ei väliaikaisesti voida käyttää tilojen käyttöä ja kokoontumista koskevien rajoitusten vaihtoehtona.

02.02.2022

MPK:n koulutustulos kasvoi yli kolmanneksella edellisvuodesta

MPK:n koulutustulos kasvoi vuonna 2021 edellisvuoteen 2020 verrattuna. Koulutuspäivien määrässä mitattuna tulos oli kolmanneksen edellisvuotta parempi, lähes 47 000 koulutuspäivää. Osallistujamäärä ja kurssien lukumäärä kasvoivat kumpikin noin 40 prosenttia.

26.01.2022

Perustietoa Puolustusvoimista -verkkokurssista rinnasteisia kertausharjoituspäiviä

Kaikille maanpuolustuksesta kiinnostuneille tarkoitettu Perustietoa Puolustusvoimista -verkkokurssi on avoinna Puolustusvoimien verkko-oppimisympäristö PVMoodlessa. Puolustusvoimat on päättänyt, että se myöntää kurssin suorittaneille reserviläisille suorituksesta yhden rinnasteisen kertausharjoituspäivän.

14.01.2022

Puolustusvoimien varomääräyksiä saatavilla PVMoodlessa

Puolustusvoimat on julkaissut koulutuksen ja toiminnan turvallisuutta ohjaavia varomääräyksiä vapaaehtoisen maanpuolustuksen ja reserviläisten käyttöön. Varomääräykset on julkaistu Puolustusvoimien verkko-oppimisalusta PVMoodlessa.

14.01.2022

Kysely: MPK:n sitoutuneet vapaaehtoiset tyytyväisiä – parannettavaakin löytyy

MPK toteutti syksyllä kouluttaja- ja toimijakyselyn sitoutuneille vapaaehtoisilleen. Kyselyn tulosten perusteella vapaaehtoiset ovat edelleen tyytyväisiä MPK:n toimintaan ja toimintaedellytyksiinsä vapaaehtoisina, vaikka tyytyväisyys onkin hieman laskenut kaikilla osa-alueilla.

23.12.2021

Vuonna 2018 alkanut laillisuusvalvontaprosessi päättynyt

Puolustusministeriö on päättänyt kaksi vuotta kestäneen MPK:n valtionavustusten käytön tarkastuksen. MPK:n valtionavun kohdentamisessa havaittiin vuosien 2011-2021 ajalta tahattomia ja ministeriön mukaan kokonaisuuden kannalta merkityksettömiä puutteita, jotka MPK on jo korjannut prosessin aikana.

23.12.2021

Petri Pääkkönen MPK Meripuolustuspiirin päälliköksi

Petri Pääkkönen aloittaa MPK Meripuolustuspiirin päällikkönä helmikuussa 2022. Hänen Puolustusvoimissa Merivoimiin painottuva kokemuksensa antaa hyvät valmiudet piiripäällikön tehtävään.

17.12.2021

MPK:n uusi hallitus 2022-2023

MPK:n vuosikokouksessa 14.12.2021 valittiin MPK:n uusi hallitus. Mika Hannula jatkaa hallituksen puheenjohtajana ja varapuheenjohtajaksi valittiin Timo Niiranen.

17.12.2021

MPK:n vuoden 2021 toimihenkilö, kouluttaja ja viestijä

MPK:n vuosipäivänä 14.12.2021 julkistettiin vuoden 2021 toimihenkilö Toni Puutio, vuoden viestijä Leena Palovainio ja vuoden kouluttajaksi valittiin ryhmä: MPK:n kyberkoulutustiimi. Lämpimät onnittelut ja kiitokset kaikille - olette huomionosoituksenne ansainneet! 

14.12.2021

Onnea ylennyksistä ja palkitsemisista itsenäisyyspäivänä 2021!

Itsenäisyyspäivänä 6.12. MPK:n henkilökuntaa palkittiin ja ylennettiin maanpuolustuksen hyväksi tehdystä työstä.

06.12.2021

Koronapassi käyttöön MPK:ssa

MPK ottaa koronapassin käyttöön kaikessa koulutustoiminnassaan alueellisten suositusten mukaisesti.

03.12.2021

Digiturvallisuutta jokaiselle verkossa

Kansalaisen kyberturvallisuus -verkkokurssi tarjoaa nykypäivän yleissivistystä: tietoa turvallisempaan toimintaan digiympäristöissä. Maksuton kurssi sopii kaikille.  Kurssin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhteistyössä Jyväskylän yliopisto ja Maanpuolustuskoulutus MPK.

29.10.2021

Mika Kavén MPK:n hallintopäälliköksi

Mika Kavén on valittu MPK:n hallintopäälliköksi 1.1.2022 alkaen. Hänen Puolustusvoimissa saamansa kokemus soveltuu erinomaisesti tehtävään. Hallintopäällikkö vastaa MPK:n henkilöstö-, tieto-, talous- ja materiaalihallinnosta.

22.10.2021

Varaviestiverkkojen nykytila ja tulevaisuus seminaarin aiheena

Varaviestiverkot viranomaisten tukena -seminaari tarjoaa tietoa varaviestiverkoista ja verkottumisen tarpeesta sekä esittelee eri puolella Suomea toteuttuja ja suunnitelmissa olevia varaviestiverkkohankkeita. Kohderyhmänä ovat viranomaistoimijat, varaviestiverkkotoimintaan ja varautumiseen osallistuvat yhteisöt sekä yksilöt.

21.10.2021

Puolustusselonteko korostaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen merkitystä

Uusi Valtioneuvoston puolustusselonteko tuo esiin vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen merkityksen paikallispuolustuksen kehittämisessä. MPK:n ja Puolustusvoimien operatiivinen kumppanuus yhteensovittaa reserviläisten eri harjoituksia aiempaa tehokkaammin. Reserviläisille luodaan entistä paremmat mahdollisuudet osallistua ja sitoutua alueelliseen puolustukseen.

18.09.2021

Vesa Sundqvist MPK Etelä-Suomen piiripäälliköksi

Everstiluutnantti Vesa Sundqvist on valittu MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin piiripäälliköksi. Sundqvist toimii tällä hetkellä Uudenmaan aluetoimiston päällikkönä ja aloittaa MPK:n piiripäällikön tehtävässä 1.1.2022. Koko MPK toivottaa Vesa Sundqvistin lämpimästi tervetulleeksi!

26.08.2021

Nuku rauhassa -turvallisuuspäivä siirtyy vuodelle 2022

Nuku rauhassa on turvallisuuspäivä, joka avaa mahdollisuuden tutustua alan vapaaehtoisjärjestöihin ja viranomaisiin. Lukuisilla esittelypisteillä selviää, mitä kokonaisturvallisuus pitää sisällään ja toimintanäytöksissä näet, mitä turvallisuusalan viranomaiset ja vapaaehtoiset tekevät.

02.07.2021

MPK jatkaa toimintaansa normaalisti

Puolustusministeriö on tehnyt päätöksen jatkaa Maanpuolustuskoulutus MPK:n valtionavun maksatusta ja toteaa laillisuusvalvontatarkastuksen päättyneeksi. Päätös perustuu ministeriölle toimitettuihin selvityksiin ja lausuntoihin. MPK totesi selvityksessään, että toimintaa on aina toteutettu puolustusministeriön ohjauksen mukaisesti. MPK on helpottunut päätöksestä ja jatkaa toimintaansa normaalisti.

02.06.2021

Kävely on tehokasta terveysliikuntaa – kuntoon Kesäyön marsseilla

Kesäyön marssien tavoitteena on lisätä niin reserviläisten kuin kaikkien muidenkin liikuntainnostusta ja -aktiivisuutta, sekä edistää kävelyharrastusta Suomessa. Kaikkiaan vuonna 2021 järjestetään yhdeksän Kesäyön marssia eri paikkakunnilla.

20.05.2021

MPK ymmällään valtionavun maksatuksen keskeytyksestä

MPK:lle tuli ikävänä yllätyksenä puolustusministeriön päätös valtionavun maksatuksen keskeytyksestä. MPK:n johto pitää keskeytystä ylimitoitettuna toimenpiteenä, sillä tarkastusprosessin aikana on saatu havaintoja vain toimintakulujen riittämättömästä kohdentamisesta eri koulutuksiin eikä siitä, että rahaa olisi käytetty väärin. Päätöksestä huolimatta toimintaa pystytään jatkamaan toistaiseksi.

10.05.2021