Siirry sisältöön

Kari Pietiläinen MPK:n uudeksi koulutusjohtajaksi

Eversti Kari Pietiläinen valittiin MPK:n uudeksi koulutusjohtajaksi. Pietiläinen toimii tällä hetkellä Pääesikunnan koulutuspäällikkönä ja aloittaa MPK:n koulutusjohtajana 1.8.2023.

05.05.2023

MPK:n liikuntatapahtumista fyysistä kuntoa ja hyvää mieltä

Hyvä kunto on reserviläisten toimintakyvyn kivijalka. MPK:n monipuolisilla fyysisen toimintakyvyn koulutuksilla pyritään vaikuttamaan myönteisesti etenkin reserviläisten ja nuorten fyysiseen kuntoon.

02.05.2023

Lähtisitkö avustajaksi Konflikti-toimintasarjaan?

MPK tukee Aku Louhimiehen uutta Konflikti-toimintasarjaa nykypäivän sotilastaitoisilla avustajilla. Avustajaksi voi hakeutua kuka tahansa noin 18-40-vuotias varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen palveluksen suorittanut.

28.04.2023

Uusien kiväärien toimittaja valittu

MPK hankkii koulutuskäyttöön AR 15 -tyyppisiä kivääreitä Sako Oy:ltä. Hankinta tukee ase- ja ampumakoulutusten toteuttamista ympäri maan.

12.04.2023

Komppaniassa kilpaillaan taas

Komppania Ketonen & Gustafsberg -realitysarjan toinen tuotantokausi alkaa 5.4.2023. Kaudella tutustutaan monipuolisesti MPK:n eri koulutusaiheisiin, ja kilpailijat kohtaavat entistäkin kiperämpiä haasteita sotilaallisten taitojen testauksessa.

05.04.2023

MPK hakee koulutusjohtajaa ↗

MPK:n keskustoimistolle Töölöön haetaan koulutusjohtajaa johtamaan koulutustoimintaa ja kehittämään sitä tulevaisuuden vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen tarpeita varten.

10.03.2023

Maaliskuu tuo muutoksia kurssimaksukäytäntöihin

Mikäli MPK:n kurssille hyväksytty osallistuja jättää käyttämättä kurssipaikan ilmoittamatta siitä etukäteen, peritään kurssista kurssimaksu. Maksuttomista kursseista peritään 30 euroa.

07.02.2023

MPK tuplasi koulutuksensa

MPK toteutti lupauksensa ja tuplasi koulutuksensa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan moninkertaisti vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kysynnän keväällä 2022. Vastauksena tarpeeseen MPK lupasi tuplata koulutustarjonnan kesken toimintavuoden. Vuoden 2022 aikana MPK:n kursseille osallistuttiin kaikkiaan yli 100 000 koulutuspäivän ajan. Koulutustulos on kaikkien aikojen suurin.

06.02.2023

MPK:n koulutuskäyttöön jälleen omat kiväärit

MPK saa koulutuskäyttöön uudet AR-15-tyyppiset kiväärit keväällä 2023. Ne on valmistanut Dasan Machineries.

27.01.2023

Koulutuskalenterissa ollut tilapäinen häiriö päättynyt

MPK:n koulutuskalenterissa on tilapäinen häiriö, joka estää kalenterin ja kurssien katselun. Viasta on ilmoitettu koulutuskalenterin palveluntarjoajalle ja sen syytä selvitetään.

26.01.2023

Puolustusministeri Antti Kaikkosen puhe MPK:n vuosijuhlassa

Puolustusministeri totesi puheessaan, että MPK on kehittyvä organisaatio ja sen toiminnan vaikuttavuus ja merkitys kokonaisturvallisuuden tuottajana ja kasvaa lähivuosina edelleen. Lisäksi hän korosti vapaaehtoisten reserviläiskouluttajien merkitystä mallissa, jossa he ovat kouluttajina sekä Puolustusvoimien että MPK:n järjestämissä harjoituksissa

15.12.2022

Vuoden toimihenkilö, kouluttaja ja viestijä 2022

MPK:n vuoden 2022 toimihenkilöksi valittiin Hämeen maanpuolustuspiirin valmiuspäällikkö Sauli Mäentausta, vuoden kouluttajaksi Mia Järvinen Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiiristä ja vuoden viestijäksi Saana Leppäkoski Meripuolustupiiristä

15.12.2022

Vapaaehtoiset toivovat lisäkoulutusta: MPK:n kouluttaja- ja toimijakysely 2022

MPK:n sitoutuneet vapaaehtoiskouluttajat ja -toimijat toivovat lisää laadukasta ja nousujohteista koulutusta tehtäviinsä, selviää MPK:n uudistuneesta kouluttaja- ja toimijakyselystä. Toinen kehityskohde on erilaisten materiaalien saatavuus. Kiitosta MPK saa viimeaikaisten muutosten oikeasta suunnasta, hyvästä yhteishengestä ja toiminnan merkityksellisyydestä.

09.12.2022

Huolettaako, onko Suomi varautunut?

Maailmanpoliittinen tilanne on saanut monet miettimään, onko Suomi varautunut hyvin. Tiedätkö mielestäsi tarpeeksi yhteiskunnan varautumisesta, maanpuolustuksesta ja omista mahdollisuuksistasi vaikuttaa turvallisuuteen? Tule kuuntelemaan maksuttomaan seminaariin Petri Toivosen, Harri Ohra-ahon, Jarno Limnéllin sekä Riitta Björnin asiantuntevia näkemyksiä asiasta kokonaisturvallisuuden ja kriisinke

11.11.2022

Syytteet MPK:n henkilökuntaa kohtaan lopullisesti kaatuneet

Syytteet alaikäisten hyväksymisestä MPK:n kursseille hylättiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa 2.11.2022. Tuomio on nyt lainvoimainen, sillä syyttäjä ei valittanut päätöksestä seitsemän vuorokauden aikana. Pitkä prosessi, johon MPK:n henkilökuntaa joutui, on vihdoin ohi.

10.11.2022

Reserviläisten kouluttajakursseilta osaamista operatiiviseen tarpeeseen

Lähes kahdeksan kuukautta kestänyt reserviläisten aselajikouluttajakoulutus huipentui Haminassa ja muilla paikkakunnilla viiden päivän intensiivijaksoon. Kurssien tarkoituksena on kehittää reserviläiskouluttajien aselajiosaamista ja edistää sen levittämistä laajaan reserviin MPK:n kursseilla ja Puolustusvoimien reservin harjoituksissa.

02.11.2022

MPK:n yhteistyö Viron Kaitseliitin kanssa jatkuu tiiviinä koronavuosien jälkeen

MPK jatkaa tiivistä yhteistyötä Viron paikallispuolustusjärjestö Kaitseliitin kanssa koronavuosien hiljaiselon jälkeen. Kaitseliitin komentaja, prikaatikenraali Riho Ühtegi vieraili Suomessa 19.—20.10. Vierailulla tutustuttiin MPK:n ja Maavoimien keskitettyyn kouluttajakoulutukseen ja allekirjoitettiin yhteistoimintamuistio tulevia vuosia varten.

21.10.2022

Käräjäoikeus kuuli MPK:n henkilökuntaa väitetystä virkavelvollisuuden rikkomisesta 

Keski-Suomen käräjäoikeus käsitteli 18.-19.10.2022 vapaaehtoisen maanpuolustuksen laillisuusvalvontatarkastuksessa ilmi tulleita epäilyjä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kuultavana oli kolme MPK:n työntekijää. He kiistivät syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

19.10.2022

Haussa toimitussihteeri MPK:n juhlakirjaprojektiin

Maanpuolustuskoulutus MPK hakee toimitussihteeriä vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta kuvaavalle teokselle. Teos koostuu eri asiantuntijoiden kirjoituksista ja se julkaistaan MPK:n 30-vuotispäivänä joulukuussa 2023.

13.10.2022

Kouluttajaosaamista yhteistyössä: MPK:n ja Ilmavoimien keskitetty kouluttajakoulutus Tikkakoskella

Tikkakoskella järjestettiin laatuaan ensimmäinen Ilmavoimien ja MPK:n yhteinen keskitetty kouluttajakoulutus. Yhteensä 120 reserviläistä kokoontui Ilmasotakoululle harjaantumaan kouluttajina ja oppimaan uusimpia tuulia muun muassa lentotekniikasta, johtamisjärjestelmästä ja taistelijan perustaidoista.

28.09.2022

MPK kokoaa vapaaehtoisten näkemyksiä uudistuneella kouluttaja- ja toimijakyselyllä

Maanpuolustuskoulutus MPK:n tärkein voimavara ovat sitoumuksen tehneet vapaaehtoiset kouluttajat ja toimijat, joita ilman MPK ei voisi toimia. Toimintansa kehittämiseksi MPK toteuttaa syyskuussa vapaaehtoisille kouluttajilleen ja toimijoilleen kyselyn, jonka tarkoituksena on kerätä kokemuksia, näkemyksiä ja kehittämisajatuksia.

01.09.2022

Uusi laki astui voimaan – MPK:n ase- ja ampumakoulutuksessa käytetään nyt Puolustusvoimien aseita

MPK:n ase- ja ampumakoulutusta koskeva lainsäädäntö muuttui heinäkuussa niin, että yhdistys saa käyttää jälleen koulutuksessa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseita. Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdan ampumaradalla 20. elokuuta järjestetyllä rynnäkkökiväärikurssilla päästiin testaamaan, miltä välineistön muutos tuntuu käytännössä.

20.08.2022

Uudenmaan Kotiseutuharjoitus - varautumistaitoja kunnille ja kuntalaisille 

Kotiseutuharjoitus Turvallinen Uusimaa 2022 järjestetään Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Järvenpäässä 2.-8.9.2022. Harjoitus koostuu kuntien valmiusharjoituksista, ennalta nimetyille ryhmille kohdennetuista koulutuksista sekä kaikille avoimista kursseista.  

18.08.2022

MPK:n ase- ja ampumakoulutukseen merkittäviä muutoksia

MPK:n ase- ja ampumakoulutusta koskeva lainsäädäntö muuttuu kesällä 2022. MPK:n koulutuksissa voidaan jatkossa käyttää Puolustusvoimien aseita ja patruunoita. Reserviläisille suunnattua ase- ja ampumakoulutusta pyritään muutoksen myötä lisäämään..

08.07.2022

Paikallispuolustuksen johtaminen seminaariteemana syyskuussa

A. R. Saarmaa -seminaari järjestetään perjantaina 23.9.2022. Seminaarin teemana on paikallispuolustuksen johtaminen.

29.06.2022

MPK:n vapaaehtoiset lippujuhlan päivän paraatissa

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää juhlittiin Helsingissä valtakunnallisen paraatin merkeissä 4.6.2022.

06.06.2022

Professori Mika Hannulasta everstiluutnantti reservissä

Tasavallan presidentti on Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta 2022 ylentänyt Maanpuolustuskoulutus MPK:n hallituksen puheenjohtaja, professori Mika Hannulan everstiluutnantiksi reservissä. 

04.06.2022

MPK-kiväärillä toteutettavat ammunnat joudutaan perumaan

Lyhyen ajan sisällä on tapahtunut neljä MPK-kiväärin rungon rikkoutumiseen johtanutta häiriötä ja aseet on asetettu käyttökieltoon. Henkilövahinkoja ei ole sattunut.

04.05.2022

Harjoituksenjohtajan rooli tutuksi erikoiskurssilla marraskuussa

Maanpuolustuskoulutus MPK järjestää 26.-27.11.2022 Harjoituksenjohtajan erikoiskurssin Lappeenrannassa teemalla ”Harjoituksenjohtajan osaaminen ja rooli tutuksi”. Kurssi toteutetaan yhdessä Reserviläisliitto ry:n kanssa .

28.04.2022

Reserviläisten fyysinen toimintakyky ja liikunta-aktiivisuus kuntoon

Hyvä fyysinen ja henkinen kunto ovat nykypäivänäkin reserviläisten toimintakyvyn ja kriisinsietokyvyn kivijalka. Reserviläisten toimintakyvyn kehittäminen on yksi MPK:n koulutustoiminnan painopisteistä.

25.04.2022

MPK:n vuosijuhlassa palkittiin 2021 ansioituneita

MPK:n korkeimman ansiomitalin eli kultaisen ansiomitalin miekoin saivat MPK:n aikaisempi puheenjohtaja Tapio Peltomäki ja entinen toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen. Vuosijuhlassa palkittiin myös muita vuonna 2021 ansioituneita.

22.04.2022

Juhlapuhe: Hyvä ei tule tekemättä

MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula piti vuosijuhlan juhlapuheen ja kiitti heti aluksi MPK:n palkattua henkilökuntaa ja sitoutuneita vapaaehtoisia, jotka ovat joustaneet kiitettävällä tavalla kolmen ison yllätyksen edessä. 

21.04.2022

MPK:n vapaaehtoisille kouluttajille Urlus-palkintoja innovatiivisesta reserviläistoiminnasta

MPK:n kyberturvallisuuden kouluttajat, paikallispataljoonan esikuntatyöskentelyn kouluttajat ja Helsingin reserviupseerien Pioneeriosasto ry on palkittu innovaatioista reserviläistoiminnassa pääkaupunkiseudulla. Palkinnot myöntää maanpuolustusta tukeva Urlus-säätiö. 

14.04.2022

Vapaaehtoistehtäviä varuskuntaravintoloissa

Vapaaehtoisilla on mahdollisuus sitoutua tehtäviin, joiden tavoitteena on täydentää Leijona Catering Oy:n henkilöstöresursseja erilaisissa turvallisuustilanteissa. Tarvetta on kokeille, ravintolatyöntekijöille, varastotyöntekijöille ja muulle avustavalle henkilöstölle.

12.04.2022

Sähköttäkin selviää – oikein varautumalla voi vieläpä elää melko normaalia elämää

Sähköttä selviäminen merkitsee käytännössä sähkökatkon aiheuttamien ongelmien tunnistamista ja niiden ratkaisemista. Mikäli sähkö loppuu, täytyy tietää, kuinka pysyä lämpimänä, mistä saada vettä ja ruokaa, miten hoitaa valaistus, kuinka selvitä ilman wc:tä, miten saada tietoa vallitsevasta tilanteesta, miten viestiä läheisten kanssa ja kuinka tehdä olo mahdollisimman mukavaksi poikkeusolojen keske

04.04.2022

Haastavia olosuhteita ja yhteistä tekemistä tarkka-ampujakurssilla PAUHA22-harjoituksessa

MPK:n harjoitukset eri puolella Suomea ovat olleet täydempiä kuin koskaan. Pohjanmaan Pauha-harjoitukseen osallistui  ennätysmäärä vapaaehtoisesta maanpuolustuskoulutuksesta kiinnostuneita. Tarkka-ammuntakurssi oli yksi harjoituksen suosituimmista..

27.03.2022

Reservin aselajiosaajat kouluttajakoulutuksessa Haminassa

Maanpuolustuskoulutus MPK:n aselajikoulutuksen kärkiosaajat kokoontuivat Maasotakoululle Haminaan aselajikouluttajakurssien orientaatiojaksolle. Aselajikouluttajakurssien tarkoituksena on antaa osallistujille tietoa, taitoa ja valmiuksia kouluttajatehtäviin.

23.03.2022

Tavoitteena tuplata vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen määrä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kysynnän moninkertaiseksi. Niin sotilaallisten taitojen kuin varautumisosaamisen kysyntä on huipussaan. MPK:n tavoitteena on tuplata koulutuksen määrä.

17.03.2022

Hakeutuminen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen moninkertaistunut

Vapaaehtoinen maanpuolustus- ja kokonaisturvallisuuskoulutus kiinnostaa nyt ennennäkemättömällä tavalla. Maanpuolustustahto Suomessa on vahvaa. Monet kurssit ovat jo täynnä ja uusia avataan.

01.03.2022

Tule mukaan tekemään turvallisuutta yhdessä

Maanpuolustuskoulutus MPK on Suomen kattavin kokonaisturvallisuuden koulutuksen tarjoaja. Järjestämme vuosittain vajaat 2 000 kurssia, joiden aihekirjoon kuuluvat niin arjen jokapäiväiset turvallisuusteemat, kyberturvallisuus, maastossa selviytyminen kuin reserviläisille tärkeimmät taistelijan taidotkin.

25.02.2022

Koulutustarjontaan taistelupanssarivaunukoulutusta

2022 alkaen MPK:n koulutustarjonta laajenee sisältämään taistelupanssarivaunukoulutuksen. Koulutusta varten on luotu simulaattorikoulutusohjelma, joka on tarkoitus pilotoida Panssariprikaatissa Hämeen Ilves 22 harjoituksen yhteydessä 23.-25.9.2022. Koulutusohjelma sisältää viikonlopun kestävän simulaattoriammuntakurssin ja vaunujoukkueen hyökkäyskurssin. Koulutusohjelman tavoitteena on ylläpitää j

18.02.2022

Ohjeita osallistujalle

Mitä kurssilaisen tulisi huomioida ennen MPK:n harjoitusta, sen aikana ja sen jälkeen? Ohjeistus päivittyy tarpeen mukaan. Muistathan lukea ohjeen aina ennen koulutukseen osallistumista.

09.02.2022

Reserviläinen: Voiko maanpuolustuksesta kertoa viihteen keinoin? ↗

MPK osallistui viihteellisen reality-ohjelman Komppania Ketonen & Gustafsberg kuvauksiin. Ohjelmassa kymmenen julkkista elää ja kilpailee armeijamaisissa olosuhteissa. Maanpuolustuskoulutus MPK vastasi olosuhteiden luomisesta ja sotilastaitojen koulutuksesta.

08.02.2022

Varaviestiverkot - yhteistyöllä turvallisuutta 

Varaverkkoseminaari kokosi yhteen viranomaisia, kuntien edustajia, radioamatöörejä ja muita varautumisesta kiinnostuneita. Seminaarin puheenvuoroissa korostui yhteistyön ja koordinoinnin tärkeys niin järjestö- kuin viranomaissektorilla.  

02.02.2022

Koronapassin käytöstä luovutaan MPK:n toiminnassa

MPK luopuu koronapassin käytöstä toiminnassaan toistaiseksi. Viranomaisten ohjeiden ja määräysten mukaisesti koronapassia ei väliaikaisesti voida käyttää tilojen käyttöä ja kokoontumista koskevien rajoitusten vaihtoehtona.

02.02.2022

MPK:n koulutustulos kasvoi yli kolmanneksella edellisvuodesta

MPK:n koulutustulos kasvoi vuonna 2021 edellisvuoteen 2020 verrattuna. Koulutuspäivien määrässä mitattuna tulos oli kolmanneksen edellisvuotta parempi, lähes 47 000 koulutuspäivää. Osallistujamäärä ja kurssien lukumäärä kasvoivat kumpikin noin 40 prosenttia.

26.01.2022