Siirry sisältöön
Mainoskuva

24.11.2023

Tyhjän päältä toimintaan – vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen historia ja tulevaisuus

MPK:n 30-vuotisjuhlakirjan julkistusseminaarissa 13.12.2023 tarkastellaan vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta ilmiönä ja sen historiaa yli 100 vuoden ajalta. Eri asiantuntijat yhteen keräävässä paneelissa kurkistetaan tulevaisuuteen – mitä erilaisia kehityskulkuja vapaaehtoisella maanpuolustuskoulutuksella Suomessa voisi olla?

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK täyttää 30 vuotta 14.12.2023. Pyöreitä vuosia juhlitaan kaikissa maanpuolustuspiireissä. Yksi päätapahtumista on seminaari vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen historiasta ja tulevaisuudesta, joka järjestetään Helsingissä ja webinaarina.

Seminaarin kulku noudattelee samassa tilaisuudessa julkistettavan MPK:n 30-vuotisjuhlateoksen Tyhjän päältä toimintaan sisältöä. Kirjan ovat toimittaneet MPK:n pitkäaikaiset toimijat entinen puheenjohtaja, vakuutusneuvos Harri Kainulainen ja entinen hallintopäällikkö eversti evp. Pertti Ruotsalainen yhdessä toimituskunnan ja ohjausryhmän kanssa.

Vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta yli 100 vuoden ajan

Seminaarissa tarkastellaan vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta yli 100 vuoden ajalta. Seminaarin aluksi sotahistorian dosentti, entinen puolustusministeri Jussi Niinistö käy läpi sotien ja sen jälkeisen ajan vapaaehtoista sotilaskoulutusta. MPK:n perustamisen alkuvaiheisiin ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon pureutuu niin ikään entinen puolustusministeri ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Seppo Kääriäinen. Suomalaisten suhteesta maanpuolustukseen alustaa filosofian tohtori, Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Miina Kaarkoski. Lopuksi eversti Jukka Nurmi, entinen vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja avaa näkemyksiään MPK:n koulutuksesta osana Suomen puolustusjärjestelmää.

Seminaariosuuden jälkeen alustajat vahvistettuna Lotta Svärd -säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurmisella ja Turvallisuuskomitean entisellä pääsihteerillä, eversti Petri Toivosella kerääntyvät yhteiseen paneeliin, jossa tarkastellaan vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen tulevaisuutta nykyisessä turvallisuusympäristössä.

Seminaariin voi osallistua paikan päällä Helsingissä tai etänä omalta koneelta. Ilmoittautua voi MPK:n koulutuskalenterissa.

Juhlateos – yhteisen ponnistuksen tulos

Kirjan toimittajat Kainulainen ja Ruotsalainen saivat idean kirjasta jo vuonna 2021. Projekti päätettiin toteuttaa MPK:n 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

— Halusimme koota Suomen vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen mielenkiintoiset vaiheet yksiin kansiin. Sitä ei ole ennen tehty, kertoo Harri Kainulainen

Kirjan toimittajien tueksi koottiin järjestöistä, puolustushallinnosta, tutkijoista ja viestinnän ammattilaisista koostuva toimituskunta ja ohjausryhmä. Kirjaan kirjoitti oman artikkelinsa yli 70 asiantuntijaa.

— Urakka oli valtava mutta erittäin palkitseva antaen samalla uusia näkökumia eri tapahtumiin. Olemme vilpittömästi kiitollisia jokaiselle kirjan tekemiseen osallistuneelle, Pertti Ruotsalainen summaa.

Kiitos kuuluu myös projektia tukeneille säätiöille: Maanpuolustuksen kannatussäätiö, Turvallisuuden tukisäätiö, Urlus-Säätiö, Kaatuneiden Muistosäätiö, Jääkärisäätiö, Vapaussodan Invalidien Muistosäätiö, Uuden Päivän rahasto, Maanpuolustuksen Viestisäätiö, Maanpuolustuskiltojen säätiö ja Lotta Svärd Säätiö.

Lisätietoja:

Miia Iivari
Viestintäpäällikkö MPK
miia.iivari@mpk.fi