Siirry sisältöön
Kolmeosainen kuva. Yhdessä osiossa maastoasuinen henkilö rynnäkkökivääri kädessä, toisessa laitetaan kiristyssidettä henkilön jalkaan ja kolmannessa virolainen sotilas katsoo etäisyysmittarilla.

Kuva: MPK

19.11.2024

Maanpuolustuskoulutus MPK:n kansainvälisen toiminnan suunnitelma vuodelle 2025 on hyväksytty. MPK järjestää tai osallistuu lähes 50 sotilaallisia valmiuksia palvelevaan kansainväliseen harjoitus-, koulutus-, kurssi- tai kilpailutapahtumaan. 

Keskeisiä kumppaneita koulutus- ja harjoitusyhteistyössä ovat Viron Kaitseliit, Yhdysvaltojen Virginian osavaltion kansalliskaarti, sekä Försvarsutbildarna maanpuolustusjärjestö Ruotsissa.

Viron Kaitseliitin kanssa järjestettävissä koulutuksissa keskeinen osa-alue on paikallispuolustukseen liittyvän osaamisen kehittäminen. Tulevana vuonna järjestetään sotilaallisia valmiuksia palvelevia koulutustapahtumia, joissa aiheina ovat esimerkiksi sotilaspoliisitoiminta ja rakennetun alueen taistelu. Harjoitus- ja koulutustapahtumia järjestetään sekä Suomessa että Virossa. Tämän lisäksi MPK jatkaa perinteisten ampuma- ja sotilastaitokilpailujen järjestämistä virolaisten kanssa. Monet kilpailutapahtumista järjestetään yhteistyössä muiden Suomalaisten maanpuolustusjärjestöjen kanssa.

Ruotsin Försvarsutbildarnan kanssa jatketaan vuonna 2024 käynnistettyä, lääkintäkoulutuksen valtakunnalliseen kehittämiseen tähtäävää yhteistyötä. Lääkintäkoulutuksen kehittämiseen osallistuu MPK:n ja Försvarsutbildarnan henkilöstön lisäksi vapaaehtoisia sitoutuneita kouluttajia molemmista maista.

Harjoitus- ja koulutusyhteistyötä Virginian kansalliskaartin (VNG) kanssa kehitetään Puolustusvoimien ja VNG:n välisen yhteistyösopimuksen mukaisesti. MPK toimii jatkossakin Puolustusvoimien operatiivisena kumppanina paikalliskyberpuolustuksen kehittämisessä, muun muassa osallistumalla tulevan vuoden Cyber Fortress ja Locked Shields -harjoituksiin. MPK:n kyberkoulutustoimintaa toteutetaan Yhdysvaltojen lisäksi yhteistyössä monien muiden Nato-maiden kanssa.

Tavoitteena osaava suomalainen reserviläinen

MPK:n kansainvälisen koulutusyhteistyön painopiste on yksilön taitoja kehittävissä koulutuksissa, harjoituksissa ja kilpailuissa. Ulkomailla järjestettäviin tapahtumiin osallistuu viidestä viiteenkymmeneen vapaaehtoista Suomesta ja Suomessa järjestettäviin tapahtumiin vastaava määrä ulkomaalaisia.

Kansainvälinen toimintaympäristö tullaan ottamaan huomioon myös tulevissa, suunnitteilla olevissa verkkokursseissa. MPK:n verkkokoulutuksien kautta voi jo nyt tutustua muun muassa Naton perusteisiin.

– Tällä hetkellä kaikkia Nato-jäsenyyden vaikutuksia reservin koulutukseen ei vielä ole tunnistettu, mutta tavoite on selkeä: osaava suomalainen reserviläinen, joka kykenee toimimaan yhdessä kansainvälisten joukkojen ja organisaatioiden kanssa, niin harjoituksissa kuin tarvittaessa kriisin aikana, toteaa MPK:n koulutusjohtaja Kari Pietiläinen.
– Koulutustoiminnan yhteensovittaminen ja tiedonvaihto kansainvälisten kumppaneiden kesken on tärkeää maanpuolustuskyvylle, erityisesti nyt Natoon liittymisen jälkeen, Pietiläinen jatkaa.

Laissa vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta (556/2007) säädetään MPK:n kansainvälisestä koulutustoiminnasta. Lain mukaan Maanpuolustuskoulutusyhdistys voi antaa ulkomailla lain 20 ja 20 a §:ssä tarkoitettua sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta. MPK:n vuosittaisen kansainvälisen toiminnan suunnitelman hyväksyy puolustusministeriö.

Lue lisää: MPK:n Nato-kurssit – Koulutuksella kohti syvempää integraatiota
Perustietoja Natosta voi ottaa haltuun verkkokurssilla: Naton perusteet -verkkokurssi
Kiinnostaako haastava kansainvälinen marssitapahtuma: Nijmegen-marssi 2025, joukkueet
Tutustu MPK:n koulutustarjontaan: MPK > Koulutuskalenteri