Siirry sisältöön
Kuusi reserviläistä tekemässä lihaskuntotestin istumaan nousuja ulkona

Kuva: Raimo Jäykkä/MPK

02.05.2023

Reserviläisten toimintakyvyn kehittäminen on yksi MPK:n koulutustoiminnan painopisteistä ja toukokuun 2023 teemana. MPK:n fyysisen toimintakyvyn koulutus toteutetaan Puolustusvoimien hyväksymän koulutusohjelman mukaisesti.

Tutkimusten mukaan nuorten ja myös reserviläisten fyysisen toimintakyky sekä liikunta-aktiivisuus ovat laskeneet viimeisten vuosikymmenien aikana. Samalla tiedetään, että hyvä fyysinen ja henkinen kunto ovat edelleen reserviläisten toimintakyvyn ja kriisinsietokyvyn kivijalka. Maanpuolustuksen ja kansanterveyden ylläpidon kannalta onkin tärkeää, että reserviläisiä kannustetaan ylläpitämään fyysistä kuntoaan, liikunta-aktiivisuuttaan sekä terveyttään.

MPK järjestää vuoden ympäri reserviläisten fyysisen toimintakyvyn ja kunnon kehittämiseen liittyvää koulutusta sekä liikuntatapahtumia kaikissa piireissä. Esimerkiksi kenttäkelpoisuusmarssit, kuntotestit ja Military Crosstraining -harjoitukset ovat suosittuja tapahtumia reserviläisten keskuudessa. Nuorille on lisäksi tarjolla Kunnossa Inttiin ja Intti tutuksi -kursseja.

Suurin osa MPK:n liikuntatapahtumista järjestetään ulkona niin sanottuina matalan kynnyksen harjoituksina, jolloin osallistumiskynnys on matala. Kursseille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa vaan avointa mieltä ja kiinnostusta liikuntaan sekä oman kunnon kohottamiseen.

Liikunnan ei tarvitse olla intensiivistä ”räkä poskella” liikkumista. Vähäinenkin liikunnan lisäys, joka perustuu esimerkiksi kävelyyn tai sauvakävelyyn, on terveydelle hyödyllistä. Kävely on tehokasta, turvallista ja mukavaa liikuntaa kaiken ikäisille.

Kenttäkelpoisuus- ja Kesäyön marssit  järjestetään tänä vuonna yhdeksällä eri paikkakunnalla. Marssitapahtumat pyörähtävät käyntiin 20.5. Ne ovat erinomaisia terveysliikuntatapahtumia, joten kaikki joukolla mukaan kävelemään lisää terveitä elinvuosia!

Kuntotestit avuksi kunnon kehittämisessä

MPK järjestää myös kuntotestejä kaikissa piireissä. Testien toteutuksesta vastaavat koulutetut kuntotestaajat. Testit sisältävät kestävyystestin (12-minuutin juoksutesti ja UKK-kävelytesti) sekä lihaskuntotestit. Vuoden 2022 aikana niihin osallistui lähes 900 reserviläistä. Kuntotestitulokset voi kirjata Puolustusvoimien tarjoamaan maksuttomaan MarsMars -applikaatioon, joka on ladattavissa Apple ja Android verkkokaupoista. Testitulosten perusteella applikaatio tarjoaa yksilöllisen kunto-ohjelman henkilökohtaisen harjoittelun tueksi.

Suorittamalla hyväksytysti kunto- ja kenttäkelpoisuustestit, reserviläinen voi lisäksi ansaita kaksi rinnasteista KH-päivää vuodessa. Hyväksytty suoritus edellyttää kuntotestien suorittamista vähintään tavoitetasolla 1. Kenttäkelpoisuustesteistä tulee olla hyväksytty suoritus kahdesta testistä vuodessa. Kenttäkelpoisuustestit sisältävät marssin, suunnistuksen ja ammunnan.

MPK:n tarjoama fyysisen toimintakyvyn koulutus on yksi keino vaikuttaa myönteisesti reserviläisten ja kansalaisten fyysiseen kuntoon sekä liikunta-aktiivisuuteen. Omatoiminen vapaa-ajan liikunta sekä maanpuolustusjärjestöjen tarjoama koulutus rakentavat hyvän pohjan toimintakykyisille ja liikunnallisesti aktiivisille reserviläisille ja kansalaisille.

Teksti: Liikuntapäällikkö Matti Santtila

Lue lisää MPK:n tarjoamasta fyysisen toimintakyvyn koulutuksesta ja tapahtumista:

Liikunta – MPK

Kesäyön marssit – MPK