Siirry sisältöön

Suomalaisosallistujia Nijmegen-marssin toisella päiväosuudella. Kuvat: Hung Van Plungklang Nguyen

 

NIJMEGEN MARSSI v. 2021?

Vuoden 2021 De Vierdaagse-marssi on järjestäjien ilmoituksen mukaan tarkoitus marssia 20. – 23.7.2021. Vielä ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, voidaanko marssia ollenkaan järjestää ensi kesänä. Paikalliset viranomaiset ovat julkisten tietojen mukaan asettamassa juhlaviikolle reunaehtoja koskien mm. rokotuksia. Näistä mahdollisista reunaehdoista ei tällä hetkellä ole annettu tarkempia tietoja. On myös mahdollista, että marssi järjestetään erilaisin rajoittein, jotka voivat hyvinkin vaikuttaa varsinkin sotilassarjan järjestelyihin.

MPK:ssa on tehty päätös, että valmistelut delegaation lähettämiseen kuitenkin aloitetaan, jotta tarvittavat järjestelyt olisivat kunnossa siinä tapauksessa, että marssi todella järjestetään. Tämän vuoksi kartoitetaan marssijoiden osallistumishalukkuutta sekä pyydetään ottamaan kantaa osallistumismaksuun.

Pyydämme, että jokainen, joka on jollain tavalla harkinnut marssille osallistumista vastaisi kyselyyn, vaikka vastaus olisi tällä hetkellä varmuudella kielteinen. Kyselyyn vastaaminen ei sido vastaajia millään lailla mutta antaa tietoa valmistelun pohjaksi. Kysely on auki 30.11.2020 asti ja kyselyn tuloksista tullaan kertomaan vuodenvaihteessa Facebookin Nijmegen-sivulla.

Linkki kyselyyn

 

Yleistä

Alankomaissa vuosittain järjestettävä Neljän päivän marssi (De Vierdaagse), eli tuttavallisemmin Nijmegen-marssi, on vaativa suoritus, jossa osallistujat kävelevät 4×40 km kesäisen Nijmegenin kaupungin ympäristössä. MPK toimii järjestely- ja koordinointiorganisaationa Suomesta osallistuvalle sotilassarjan delegaatiolle.

Marssiin osallistuu vuosittain noin 45000 henkilöä, joista keskimäärin 5000 on sotilaita noin 30 eri maasta. Sotilasosastot majoittuvat yhteiselle leirialueelle nimeltään Kamp Heumensoord, joka rakennetaan varta vasten tähän tarkoitukseen.

Suomi on osallistunut marssille virallisena sotilasdelegaationa vuodesta 2018. Ennen sitä suomalaiset osallistuivat marssille pienryhmissä (ns. Small Contingents -osallistujina). Virallisena delegaationa Suomi tekee aktiivista yhteistyötä Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa. Yhteensä pohjoismaista osallistuu noin 1500 sotilasta, eli heitä on melkein kolmasosa kaikista marssivista sotilaista. Suomen delegaation kiintiö vuoden 2020 marssille oli 200 osallistujaa. Tänä vuonna marssia ei järjestetty koronatilanteen vuoksi.

Osallistuminen Nijmegen-marssille

Suomen delegaatioon osallistuminen järjestetään MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevana kurssina. Kurssille voi ilmoittautua 18 vuotta täyttänyt henkilö, jolla kytkös Puolustusvoimiin (esim. suoritettu varusmiespalvelus tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus) tai joka on mukana vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa.

Marssin voi suorittaa ryhmässä/joukkueessa tai yksin (rajattu kiintiö). Joukkue koostuu vähintään 11 ja korkeintaan 40 henkilöstä

Marssin tavoitteet:

  • Lisätä osaamista pitkiin siirtymisiin siten, että joukko on toimintakykyinen mahdollisimman nopeasti siirtymisen jälkeen
  • Joukon johtamisen käytännön harjoittelu
  • Parantaa osallistujien fyysistä suorituskykyä
  • Esitellä ja antaa kokemus kansainvälisestä yhteistyöstä
  • Antaa kansainvälisesti positiivinen kuva Suomen Puolustusvoimista ja sen sotilaista

Vinkkejä

  • Marssi on fyysisesti vaativa, ja osallistuminen edellyttää johdonmukaista harjoittelua. Marssi suoritetaan maastopuvussa ja marssikengissä, ja valtaosa reiteistä kulkee kestopäällystetyille teillä. Vähintään 10 kg repun kantaminen on pakollista alle 50-vuotiaille miehille. Harjoittelu kannattaa siis suorittaa vastaavilla varusteilla. Erityisen tärkeää on hankkia hyvissä ajoin marssille soveltuvat marssikengät, jotta niillä ehtii kävellä riittävästi ennen varsinaista marssisuoritusta!
  • Muodostakaa joukkueet jo nyt! Harjoittelusta tulee helpompaa, kun sen tekee yhdessä!
  • Osallistukaa marssia tukeviin MPK:n liikuntatapahtumiin.

Kysymyksiä?

Marssiin liittyvissä kysymyksissä, lähetä sähköpostia osoitteeseen nijmegen@mpk.fi tai soita +358 50 353 4714 (Caspar von Walzel, koulutuspäällikkö).

Linkkejä

Instagram (Suomen delegaation Instagram-tili)
De 4Daagse (Marssin viralliset sivut)
Kamp Heumensoord (Kamp Heumensoordin Facebook-sivu)
Ruotsin Nijmegen-delegaatio
Norjan Nijmegen-delegaatio
Tanskan Nijmegen-delegaatio