Siirry sisältöön
Kaitseliitin komentaja kenraalimajuri Ilmar Tamm ja MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo tapasivat Helsingissä 9.4.2024

09.04.2024

Viron paikallispuolustusjärjestö Kaitseliitin komentaja kenraalimajuri Ilmar Tamm vieraili Helsingissä 9.4.2024. Vierailua isännöi MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo. Tapaamisessa keskusteltiin nykyisestä ja tulevasta koulutusyhteistyöstä.

MPK:n ja Kaitseliitin koulutuksellista yhteistyötä tiivistetään edelleen yhteisten kurssien myötä vuonna 2024. Suunniteltuja yhteistoimintaa tukevia kursseja ovat erityisesti yhteiset kouluttajakoulutukset. Tällaisia koulutuksia ovat muun muassa rakennetun alueen taisteluun, kyberkoulutukseen ja naisille suunnattuun turvallisuuskoulutukseen liittyvät kurssit.

”Toimintamme kulmakiviä ovat vapaaehtoiset toimijamme. Ideaalitilanne on, että reserviläinen kouluttaa reserviläistä; myös kansainvälisesti”, toteaa MPK:n toiminnanjohtaja Antti Lehtisalo.

Yhteistyön toiminnan perustana vapaaehtoiset toimijat

Molempien järjestöjen toiminta perustuu reservin ja vapaaehtoistoimijoiden aktiivisuuteen. Organisaatioiden koulutus- ja kouluttajavaihtoon osallistui vuonna 2023 noin 500 henkilöä. Joukossa oli siviilitoimijoita, reserviläisiä, naisia ja nuoria.

”Myös jatkossa tarvitsemme aktiivisia toimijoita. Yhteistyön ansiosta yksilö voi saada koulutuksen lisäksi kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä ja toimintakentästä”, sanoo Lehtisalo.

Koulutustoiminnan lisäksi MPK:n ja Kaitseliitin edustajat osallistuvat aktiivisesti toistensa järjestämiin sotilasurheilutapahtumiin. Kesällä 2024 MPK tukee Kaitseliitin Etelä-Virossa järjestettävää Admiral Pitka Recon Challenge -kilpailua lähettämällä kisaan joukkueiden lisäksi myös erotuomareita.

Turvallisuutta myös tulevaisuudessa

MPK:n ja Kaitseliitin koulutuksellista yhteistyötä on tehty jo 2010-luvulta lähtien. MPK:n ja Kaitseliitin edustajien tapaamisessa 9.4. keskusteltiin suunniteltujen koulutusten lisäksi tulevaisuuden koulutuksellisesta yhteistyöstä. Puheenaiheina ovat olleet erityisesti johtajakoulutus, miehittämätön ilmailu ja verkkokoulutus.

”MPK:lla ja Kaitseliitillä on tärkeät roolit maanpuolustuskoulutuksessa ja sen kehittämisessä. Koulutustoiminnan yhteensovittaminen ja tiedonvaihto kansainvälisten kumppaneiden kesken on tärkeää maanpuolustuskyvylle, erityisesti nyt Natoon liittymisen jälkeen. Yhdessä luomme turvallisuutta”, kertoo MPK:n koulutusjohtaja Kari Pietiläinen.

MPK:n kansainväliseen toimintaan pääset mukaan ottamalla yhteyttä piirien valmiuspäällikköihin.
Kaitseliitin verkkosivuille pääset tästä.