Siirry sisältöön
Oransseja ja valkoisia verkkojohtoja reitittimen porteissa.

Kyberturvallisuus on sekä kansalaisen että sotilaan perustaito, jonka merkitys kasvaa jatkuvasti. MPK:n kursseilla voit edetä kansalaisen kybertaidoista vaativampiin kokonaisuuksiin ja syventää osaamistasi. Kuva: Ossi Hietala

Kyberkoulutus on yksi MPK:n nousevista koulutusmahdollisuuksista. Yhteiskunnan toiminta perustuu pitkälti erilaisten tietojärjestelmien ja tietoverkkojen eli kybermaailman toimintaan ja toimivuuteen. Kybermaailman toiminnan jatkuvuuteen kohdistuvat uhat ja niidet aiheuttamat häiriötilanteet voivatkin haitata tai kokonaan estää toiminnan kaikilla toimialoilla. Kyberturvallisuuteen liittyvästä osaamisesta on kehittymässä nopeasti suomalaisten uusi kansalaistaito.

Koulutus perustuu kolmeen kurssitasoon: Peruskursseille voivat tulla kaikki, ilman ennakkotietoja. Jatko- ja erikoistason kursseilla tarvitaan jo pohjatietoa, joka voi olla esimerkiksi siviiliammatin kautta hankittua tai MPK:n omalta, nousujohteiselta kurssipolulta saatua.

Kyberturvallisuuskoulutus nähdään laajana kokonaisuutena ja se kattaa muun muassa elektronisen sodankäynnin, informaatioturvallisuuden ja tietoturvallisuuden.

Taskutietoa kyberistä

MPK on julkaissut yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa kaikille kansalaisille tarkoitetun Kyberin taskutieto — keskeisin kybermaailmasta jokaiselle -oppaan. Siihen on koottu tärkeimmät kyberturvallisuusvinkit, joista voi olla hyötyä kenelle tahansa tavallisessa arkielämässä ja kriiseihin varautumisessa.

Tutustu Kyberin taskutieto -oppaaseen klikkaamalla tästä (suomeksi) tai klikkaamalla tästä (på svenska).

Kyberturvallisuus koskettaa läheisesti myös maataloutta. Maatilojen tarpeita varten MPK ja Jyväskylän yliopisto ovatkin julkaisseet myös Kyberin taskutieto maatiloille -oppaan, josta löytyvät keskeiset neuvot ja niksit tilan kyberturvallisuuden varmistamiseksi.

Tutustu Kyberin taskutieto maatiloille -oppaaseen klikkaamalla tästä (suomeksi) tai klikkaamalla tästä (på svenska).


Nimi
Ajankohta
 • Kyberturvallisuuden peruskurssi

  2.10.2021 - 3.10.2021
  Ylöjärvi
  • Paikka: Puolustusvoimien tutkimuslaitos
  • Ajankohta: 2.10.2021 - 3.10.2021
  • Tutustu tarkemmin
 • Kyber-peruskurssi

  23.10.2021
  Kajaani
 • Kyberturvallisuuden tekninen peruskurssi

  30.10.2021 - 31.10.2021
  Oulu
 • Avointen lähteiden tiedonhankinnan peruskurssi, verkkokurssi

  1.11.2021 - 27.11.2021
  Helsinki
 • Kyberturvallisuuden peruskurssi

  20.11.2021 - 21.11.2021
  Oulu
 • Kyber peruskurssi

  27.11.2021
  Rovaniemi

Katso lisää koulutuksia tästä