Siirry sisältöön
Kaksi MPK:n soittokunnan soittajaa

Kuva: Suvi Suovaara

Maanpuolustussoittokunnat

Maanpuolustussoittokunnat ovat eri puolilla Suomea aktiivisesti toimivista harrastajapuhallinorkestereista muodostettuja kokoonpanoja, puhallinorkestereita, jotka toimivat Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ohjauksessa.

Maanpuolustussoittokuntien tehtävä on tukea suomalaisten maanpuolustusmyönteisten asenteiden ylläpitoa ja kehittymistä musiikin keinoin. Soittokunnat esiintyvät muun muassa MPK:n, veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen tilaisuuksissa sekä erikseen sovittaessa Puolustusvoimien tilaisuuksissa. Myös kunnat ja seurakunnat sekä muun muassa MPK:n yhteistyökumppanit voivat tilata soittokuntia käyttöönsä. Soittokunnat järjestävät myös omia konsertteja sekä tilauskonsertteja.

Musiikillisesti maanpuolustussoittokuntien toimintaa johtaa ja ohjaa MPK:n keskustoimiston organisaatioon sijoitettu ylikapellimestari. Hänen ohjauksessa soittokuntien omat kapellimestarit vastaavat musiikillisesta osaamisesta ja taiteellisesta toiminnasta. Lähtökohtana on, että taiteellinen osaaminen luodaan ”emo-orkesterin” aktiivisen toiminnan tuloksena.

Ensimmäisten maanpuolustussoittokuntien perustamisen yhteydessä soittokunnille hyväksyttiin esiintymisasut. Puvun on suunnitellut Eija Nivukoski. MPK:n tavoitteen mukaisesti jokaiseen maanpuolustuspiiriin on perustettu MPK:n soittokunta.

Soittokunnan esiintymisistä sopiminen

Maanpuolustussoittokuntien vuosittainen esiintymisaikataulu rakentuu pääsääntöisesti kaksiosaisen suunnittelun tuloksena. Puolustusvoimien kautta tulevat pyynnöt otetaan vastaan edellisen vuoden keväällä ja MPK:n omat tilaisuudet lisätään suunnitteluun syksyllä.

Yksittäisiä esiintymisiä sovittaessa pyydetään ottamaan yhteyttä joko MPK keskustoimistossa toimivaan ylikapellimestariin tai suoraan soittokuntien esiintymistilauksista vastaaviin henkilöihin. Yhteystiedot löytyvät kunkin soittokunnan sivuilta. Maanpuolustussoittokunnat esiintyvät pääasiassa nimen mukaisen piirin alueella.

Yhteystiedot

MPK
Keskustoimisto

Postiosoite
Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 1
00260 Helsinki

Käyntiosoite
Töölöntorinkatu 2
00260 Helsinki

 

toimisto@mpk.fi
FacebookTwitterInstagram
Ylikapellimestari Pasi-Heikki Mikkola

Ylikapellimestari

Pasi-Heikki Mikkola
050 5598009
pasi-heikki.mikkola@mpk.fi
MPK Soittokunnat
MPK Keskustoimisto