Kotiseutuharjoitus on alueellinen varautumisharjoitus, johon järjestöjen vapaaehtoistoimijat, kunnat ja viranomaiset tulevat kouluttautumaan ja harjoittelemaan yhdessä. Harjoituksissa eri toimijat välittävät muille parasta osaamistaan, oppivat toisiltaan ja harjoittelevat yhteistoimintaa mahdollisissa häiriötilanteissa. Kotiseutuharjoitukset tarjoavat vapaaehtoisille mahdollisuuden oppia ja harjoitella turvallisuustaitoja ja näin parantaa omaa henkistä kriisinkestävyyttään sekä tutustua järjestöjen toimintaan.
Kotiseutuharjoitusten toteutustapa ja sisällöt vaihtelevat alueen tarpeiden mukaan. Harjoituksessa voi olla useita varautumistaitoja kehittäviä kursseja, joiden päätteeksi järjestetään yhteinen tilanneharjoitus. Vaihtoehtoisesti Kotiseutuharjoituksessa voidaan keskittyä harjoittelemaan yhteistoimintaa kuvitteellisessa häiriötilanteessa hyödyntäen jo aiemmin koulutettuja varautumistaitoja.
Kotiseutuharjoitukset käynnistettiin uudelleen vuonna 2019 hankkeessa, jota tuki Jane ja Aatos Erkko Säätiö. Kotiseutuharjoituksilla on pitkä historia, mutta välillä niiden järjestäminen taantui. Hankkeen myötä luotiin Kotiseutuharjoituksen toimintamalli ja vakiointiin se osaksi alueiden vuotuista toimintaa. Kotiseutuharjoituksilla on tärkeä rooli paikallisten järjestöjen, kuntien ja viranomaisten yhteistoiminnassa ja sen harjoittelussa häiriö- ja poikkeustilanteiden varalta.
Suomalaisen kokonaisturvallisuuden mallissa koko kansalaisyhteiskunta on mukana turvallisuustyössä. Kotiseutuharjoitukset ovat osa toimia, joilla järjestökentän ja vapaaehtoistoimijoiden resurssit ja osaaminen saadaan tehokkaammin tukemaan alueellista ja paikallista varautumista.
Lue lisää suomalaisesta kokonaisturvallisuuden mallista:
>> Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017
MPK
Keskustoimisto
Postiosoite
Pohjoinen Hesperiankatu 15 A 1
00260 Helsinki
Käyntiosoite
Töölöntorinkatu 2
00260 Helsinki
toimisto@mpk.fi