MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

Mitä Kotiseutuharjoitukset ovat?

Kotiseutuharjoitus on yhteinen varautumisharjoitus, johon järjestöjen vapaaehtoistoimijat ja hälytysryhmät, kunta sekä viranomaiset voivat tulla kouluttautumaan ja harjoittelemaan yhdessä muiden kanssa. Kotiseutuharjoituksissa  eri toimijat välittävät muille parasta osaamistaan, oppivat toisiltaan ja harjoittelevat yhdssä toimista mahdollisissa häiriötilanteissa.

MPK toimii Kotiseutuharjoitusten organisoijana ja tarjoaa osallistuville yhteisöille koulutusalustan, jonka avulla erilaiset järjestöt ja muut toiimijat voivat organisoida yhteisen harjoituskokonaisuuden.

Kotiseutuharjoitukset pilotoitiin 2019

Kotiseutuharjoitus LAHTI19

MPK:n Hämeen maanpuolustuspiirin Lahdessa 27.-29.9.2019 järjestämä Kotiseutuharjoitus LAHTI19 on mallin valtakunnallinen pilottiharjoitus. Viikonlopun mittaan järjestetään toistakymmentä kurssia, joilla vahvistetaan kurssilaisten kykyä selviytyä arjesta myös häiriötilanteissa. Koulutusten aiheita ovat mm. erilaiset arjen turvallisuuteen liittyvät taidot, ensiapu, liikkuminen luonnossa ja maastotaidot, maastoetsintä, lapsen kohtaaminen kriisissä sekä kurssin muonitus ja johtaminen. Harjoituksen yhteydessä toteutetaan myös radioasemaharjoitus ja kaupungin henkilöstölle suunnattu turvakurssi, koulutetaan sotilaskotitoimintaa maastossa sekä käynnistetään Liikenneluotsi -toimintaa.
>>Lue lisää

Kotiseutuharjoitus TUUSULA19

Puolustusvoimien kurssikeskuksessa (ent. Taistelukoulu) Tuusulassa järjestettiin 17.-19.5.2019 pilottina MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin ensimmäinen Kotiseutuharjoitus TUUSULA19. Lauantaina 18.5. pääsi kutsuvierasryhmä seuraamaan kuinka harjoitukseen osallistuneet kolmannen sektorin järjestöt esittäytyivät ja harjoittelivat toimintaa yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden sekä arjen turvallisuuden tuottajina ja edistäjinä. Harjoitusviikonloppuna toteutettiin seuraavia kursseja: STUK vapaaehtoinen säteilymittausjoukkue, Keski-Uudenmaan alueellisten valmiuskeskusten kouluttajakoulutus, Katuturvallisuus sekä Lukiolaisen turvakurssi.
>>Lue lisää

Kotiseutuharjoitus -mallin kokeiluja muilla alueilla

Kotiseutuharjoitusten toimintamalleja ja yhteistyötä testataan ja kehitetään myös muilla alueilla. Esimerkkejä toiminnasta ovat MPK:n Pohjanmaan piirin Lohtajalla 24.-26.5. toteuttama LOHI19 ja Kauhavalla 13.-15.9. järjestettävä HELA19 sekä Savo-Karjalan piirin Sotinpurolla 30.8 -1.9. toteutettava Sotinpuro 2019 -harjoitus.

Kotiseutuharjoitusten taustaa

Suomalaisen kokonaisturvallisuuden mallissa koko kansalaisyhteiskunta on mukana turvallisuustyössä. Kotiseutuharjoitukset ovat osa toimia, joilla järjestökentän ja vapaaehtoistoimijoiden resurssit ja osaaminen saadaan tehokkaammin tukemaan alueellista ja paikallista varautumista.

Lue lisää suomalaisesta kokonaisturvallisuuden mallista:
Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017

Kotiseutuharjoituksia toteuttamassa

Kurssit

Kotiseutuharjoitukseen kuuluvat kurssit löytyvät helpoiten MPK:n koulutuskalenterista vapaasanahaulla ”Kotiseutuharjoitus”.


  • KOVER 1/2020

    28.2.2020
    Pirkkala
  • Kotiseutuharjoitus

    23.10.2020 - 24.10.2020
    Parolannummi

Katso lisää koulutuksia tästä

Yhteystiedot

MPK
Keskustoimisto
Töölöntorinkatu 2
00260 Helsinki
p. +358 400 285 058

 

toimisto@mpk.fi
FacebookTwitterInstagram

Projektipäällikkö

Pekka Rintala
0400511624
pekka.rintala@mpk.fi
MPK Keskustoimisto

Ajankohtaista

Aikaisemmat uutiset