MPK – Maan kattavin kokonaisturvallisuuden kouluttaja

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Försvarsutbildningsföreningen

Mitä Kotiseutuharjoitukset ovat?

Kotiseutuharjoitus on järjestöjen yhteinen varautumisen ja turvallisuuden harjoitus.

Kotiseutuharjoituksissa kuntalaiset, eri vapaaehtoistoimijat ja hälytysryhmät voivat tulla kouluttautumaan ja harjoittelemaan yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Tarkoitus on, että eri järjestöt voivat välittää parasta osaamistaan, oppia toisiltaan ja harjoitella yhdessä toimimista mahdollisissa häiriötilanteissa.

Vuonna 2019 Kotiseutuharjoitukset järjestetään kevyinä versioina, joilla harjoitustyyppiä pilotoidaan. Tarkoituksena on, että mukaan tai seuraamaan tulevat järjestöt voivat tutustua toisiinsa ja toistensa toimintaan.

Kotiseutuharjoitukset 2019

Kotiseutuharjoitus LAHTI19

MPK:n Hämeen maanpuolustuspiirin Lahdessa 27.-29.9.2019 järjestämä Kotiseutuharjoitus LAHTI19 on mallin valtakunnallinen pilottiharjoitus. Viikonlopun mittaan järjestetään toistakymmentä kurssia, joilla vahvistetaan kurssilaisten kykyä selviytyä arjesta myös häiriötilanteissa. Koulutusten aiheita ovat mm. erilaiset arjen turvallisuuteen liittyvät taidot, ensiapu, liikkuminen luonnossa ja maastotaidot, maastoetsintä, lapsen kohtaaminen kriisissä sekä kurssin muonitus ja johtaminen. Harjoituksen yhteydessä toteutetaan myös radioasemaharjoitus ja kaupungin henkilöstölle suunnattu turvakurssi, koulutetaan sotilaskotitoimintaa maastossa sekä käynnistetään Liikenneluotsi -toimintaa.
>>Lue lisää

Kotiseutuharjoitus TUUSULA19

Puolustusvoimien kurssikeskuksessa (ent. Taistelukoulu) Tuusulassa järjestettiin 17.-19.5.2019 pilottina MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin ensimmäinen Kotiseutuharjoitus TUUSULA19. Lauantaina 18.5. pääsi kutsuvierasryhmä seuraamaan kuinka harjoitukseen osallistuneet kolmannen sektorin järjestöt esittäytyivät ja harjoittelivat toimintaa yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden sekä arjen turvallisuuden tuottajina ja edistäjinä. Harjoitusviikonloppuna toteutettiin seuraavia kursseja: STUK vapaaehtoinen säteilymittausjoukkue, Keski-Uudenmaan alueellisten valmiuskeskusten kouluttajakoulutus, Katuturvallisuus sekä Lukiolaisen turvakurssi.
>>Lue lisää

Kotiseutuharjoitus -mallin kokeiluja muilla alueilla

Kotiseutuharjoitusten toimintamalleja ja yhteistyötä testataan ja kehitetään myös muilla alueilla. Esimerkkejä toiminnasta ovat MPK:n Pohjanmaan piirin Lohtajalla 24.-26.5. toteuttama LOHI19 ja Kauhavalla 13.-15.9. järjestettävä HELA19 sekä Savo-Karjalan piirin Sotinpurolla 30.8 -1.9. toteutettava Sotinpuro 2019 -harjoitus.

Kotiseutuharjoitusten taustaa

Suomalaisen kokonaisturvallisuuden mallissa koko kansalaisyhteiskunta on mukana turvallisuustyössä. Kotiseutuharjoitukset ovat osa toimia, joilla järjestökentän ja vapaaehtoistoimijoiden resurssit ja osaaminen saadaan tehokkaammin tukemaan alueellista ja paikallista varautumista.

Lue lisää suomalaisesta kokonaisturvallisuuden mallista:
Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017

Kotiseutuharjoituksia toteuttamassa

Kurssit

Kotiseutuharjoitukseen kuuluvat kurssit löytyvät helpoiten MPK:n koulutuskalenterista vapaasanahaulla ”Kotiseutuharjoitus”.


  Katso lisää koulutuksia tästä

  Yhteystiedot

  MPK
  Keskustoimisto
  Töölöntorinkatu 2
  00260 Helsinki
  p. +358 400 285 058

   

  toimisto@mpk.fi
  FacebookTwitterInstagram

  Projektipäällikkö

  Pekka Rintala
  0400511624
  pekka.rintala@mpk.fi
  MPK Keskustoimisto

  Ajankohtaista

  Aikaisemmat uutiset