Siirry sisältöön
Naamioutunut sotilas

Kuva: Anne Seulanto/MPK

06.02.2023

Maanpuolustuskoulutus MPK toteutti lupauksensa ja tuplasi koulutuksensa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan moninkertaisti vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kysynnän keväällä 2022. Vastauksena tarpeeseen MPK lupasi tuplata koulutustarjonnan kesken toimintavuoden. Vuoden 2022 aikana MPK:n kursseille osallistuttiin kaikkiaan yli 100 000 koulutuspäivän ajan. Koulutustulos on kaikkien aikojen suurin.

Kasvun aikaa

Vuosi 2022 oli MPK:lle ennenäkemättömän kasvun aikaa. Venäjän hyökkäyksen jälkeen MPK oli maaliskuussa 2022 tilanteessa, jossa koulutuksen kysyntä ylitti tarjonnan. Muutamassa päivässä MPK:n koulutuksiin ilmoittautuneiden määrä moninkertaistui ja hetken päästä lähes kaikki kurssit olivat täynnä. Suosituimmilla kursseilla jonossakin oli toista sataa ihmistä.

MPK tuplasi vuoden 2022 koulutustavoitteen sataan tuhanteen koulutuspäivään. Yhteisen ponnistuksen tuloksena tavoitteeseen päästiin ja koulutuspäiviä kertyi yhteensä 102 429. Tulos koostuu sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta, tutustumistoiminnasta ja muista lakisääteisten tehtävien mukaisesta koulutuksesta sekä kokonaisturvallisuutta edistävästä varautumis- ja turvallisuuskoulutuksesta.

— MPK otti haasteen vastaan ja tuplasi koulutuspäiviensä määrän. Tämä edellytti venymistä niin MPK:n vapaaehtoisilta toimijoilta kuin henkilökunnaltakin, kiittää MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula.

Kuvituskuva: taulukko MPK:n koulutuksesta

MPK koulutti vuoden 2022 aikana yhteensä lähes 23 000 henkilöä, ja koulutuskertoja kertyi yhteensä yli 60 000. Monet osallistujista kouluttautuivat nousujohteisesti osallistuen perus-, jatko- ja erikoiskursseille, tai hankkivat monipuolista varautumisosaamista sekä taitoja muidenkin kuin oman aselajinsa kursseilta.

Erityisesti nousua oli naisten ja nuorten osallistumisaktiivisuudessa. Koronan aikana hyytynyt nuorten tutustumistoiminta käynnistyi uudelleen, ja koulutuksiin osallistuvien naisten osuus nousi lähes viisi prosenttiyksikköä. Maailman turvallisuustilanteen muutos aktivoi naisia ja kaikista MPK:n koulutukseen osallistujista heitä oli yli 21 prosenttia.

Resursseja, lakimuutos ja pyyteetöntä sitoutumista

Koulutusmäärän tuplaaminen edellytti keväällä 2022 kolmen ratkaisua vaativan pullonkaulan avaamista; rahoituksen varmistamista, lainsäädännön muutosta sekä kouluttajien määrän lisäämistä. Rahoitusasia ratkesi eduskunnassa nopeasti ja MPK sai valtionapua lisää noin kolme miljoonaa euroa. Lainsäädäntöä kehitettiin siten, että Puolustusvoimien aseet ja ampumatarvikkeet saatiin käyttöön MPK:n koulutukseen. Uusia kouluttajia rekrytoidaan ja koulutetaan koko ajan yhdessä Puolustusvoimien kanssa.

MPK:n henkilökunnan ja vapaaehtoisten sitoutuneiden toimijoiden sitkeydellä ja sitoutuneisuudella oli ratkaiseva merkitys tavoitteeseen pääsemiselle.

— Ilman heitä MPK ei olisi onnistunut vastaamaan suomalaisten kasvaneeseen tarpeeseen varautua puolustamaan sitä, mikä meille on tärkeää. MPK on parlamentaarisessa ohjauksessa oleva koko kansan kouluttaja, toteaa Mika Hannula.

MPK:n koulutustulokseen ja muihin toiminnan tunnuslukuihin voi tutustua tarkemmin perehtymällä MPK:n vuosikatsaukseen 2022

 

Aikaisempia uutisia aiheesta:

Teksti: Miia Iivari/MPK