Siirry sisältöön

21.12.2022

Kiitokset vapaaehtoisille toimijoille ja kouluttajille, palkatulle henkilöstölle sekä merivoimille ja muille yhteistyökumppaneille.

Monella lailla erityinen ja ehkä vähän erikoinenkin toimintavuosi on lähestymässä loppuaan. Ukrainan helmikuisten tapahtumien jälkeen kiinnostus vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kasvoi räjähdysmäisesti. Kysyntään reagoitiin niin MPK:ssa kuin valtionhallinnossa. MPK sai kaipaamiaan lisäresursseja, vapaaehtoiset toimijat ja kouluttajat venyvät erinomaisiin suorituksiin. Kalentereita jouduttiin muokkaamaan eri puolilla mutta kursseja ja tapahtumia saatiin järjestettyä hienosti ja näyttääkin, että MPK on saavuttamassa useita ennätyksiä tunnusluvuissaan. Tämä ei olisi onnistunut ilman teitä arvoisat vapaaehtoiset – lämmin kiitos teille!

Olemme kaikki ansainneet rauhallisen ja levollisen joulun ja uudenvuoden ajan ladataksemme akkumme ensi vuotta varten. Tuleva toimintavuosi vaikuttaa, ainakin suunnitelmissa, erittäin aktiiviselta ja monipuoliselta. Toivon, että pystymme kehittämään toimintatapojamme ja toiminnan sisältöä tarjotaksemme edelleen laadukkaita tapahtumia kaikissa koulutuskoreissamme. Yhteistyö Merivoiminen, strategisen ja operatiivisen kumppanimme kanssa jatkuu tiiviinä, niin sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen kuin reserviläinen kouluttaa reserviläistä -teeman parissa. Emme saa kuitenkaan unohtaa rooliamme valtakunnallisena kokonaisturvallisuuden kouluttajana. Julkishallinnollisiin tehtäviin kuuluvat tutustumistoiminta sekä tiedostus ja valistustoiminta ovat näkyvissä koulutuskalenterissamme. Emmekä saa unohtaa varautumis- ja turvallisuuskoulutusta, jolle on varmasti oma paikkansa valtakunnan kattavimman kokonaisturvallisuuskouluttajan toiminnassa.

Edellä mainitun perusteella arvokkaalle työllemme on tarkoitus. Yhdessä saamme paljon aikaiseksi mutta ei olisi haitaksi, jos jokainen meistä rekrytoisi ensi vuoden aikana yhden uuden kaverin aktiiviseksi toimijaksi tai kouluttajaksi vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön.

Meripuolustuspiirin vuosijuhlaa vietettiin 16.12. Suomenlinnan Upseerikerholla. Vuosijuhlassa ja Upinniemessä 11.12. järjestetyssä info- ja suunnittelutilaisuudessa jaettiin huomionosoituksia piirin toimijoille ja kouluttajille.

Hopeinen ansiomitali

– Erko Ahervuo, Kimmo Hytönen, Aimo Kuosmanen ja Tero Kuusela

Rautainen ansiomitali

– Robert Bruce, Jesper Eklund, Ari Hyttinen, Viivu Jacksen, Saana Leppäkoski, Mika Lilja, Aleksi Reito, Jukka Soini, Juha Särkkä, Teemu Tuiskuvaara, Valtteri Tuominen ja Kurt Österman.

Vuoden kouluttaja Upinniemen/Dragsvikin koulutuspaikalla

– Timo Turunen

Vuoden kouluttaja Pansion koulutuspaikalla

– Veera Kuosmanen

Pieni mitali alustalle kiinnitettynä

– Timo Niiranen

MPK:n vuoden viestijä

– Saana Leppäkoski

On erittäin hienoa palkita yksittäisiä henkilöitä ansioistaan mutta on muistettava, ettei nämäkään erinomaiset suoritukset olisi onnistuneet ilman muiden tukea. Yksilöt voittavat taisteluita mutta joukkue voittaa sodan. Vielä kertaalleen lämpimät kiitokset ja onnittelut kaikille palkituille!

SUUNTA23 – Meripuolustuspiirin info- ja suunnittelutilaisuus

Upinniemen varuskunnan Elokuvasaliin kokoontui lumistakin lumisempana sunnuntaiaamuna nelisenkymmentä Meripuolustuspiirin sitoutunutta toimijaa sekä kouluttajaa. Info-osuuteen oli mahdollista osallistua myös verkon kautta.

Palkitsemisten jälkeen ohjelmassa seurasi Rannikkoprikaatin edustajan ansiokkaasti laadittu ja erittäin havainnollisesti esitetty Lähialuekatsaus, joka sisälsi varsin mielenkiintoista ja yksityiskohtaista tietoa tämän vuoden tapahtumista lähialueellamme. Kattava kuvamateriaali sekä lukuisat herkulliset esimerkkitapaukset pitivät yleisön tarkkaavaisena ja vakavasta aiheesta huolimatta useasti hymyssä suin.

Lisäksi esiteltiin MPK:n ja Meripuolustuspiirin toimintaa vuonna 2022 sekä valotti pian alkavan vuoden 2023 suunnitelmia ja tavoitteita. Käsiteltiin myös tämän vuoden tuoreen kouluttaja- ja toimijakyselyn tulokset, sekä keskusteltiin tulevan toimintavuoden ohjelmaan liittyvistä avoinna olevista kysymyksistä ja muista ajankohtaisista asioista.

Vuoden 2022 aikana toteutui 230 tapahtumaa, joihin osallistui n. 4000 henkilöä. Lisäksi koulutuspäiviä kirjautui yhteensä noin 6500. Erinomainen tulos! Vuoden 2023 suunnitelma on laadittu yhdessä merivoiminen joukko-osastojen kanssa. Painopiste on aikaisempaan tapaan sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa unohtamatta tutustumistoimintaa, tiedotus- ja valistustoimintaa tai varautumis- ja turvallisuuskoulutusta. Tavoitteena on kasvattaa sekä osallistujien että koulutuspäivien määrää. Tule mukaan kaverisi kanssa!

Uusi työntekijä Meripuolustuspiirin palkattuun henkilöstöön

Toni Puntti aloittaa valmiuspäällikön tehtävässään Upinniemen koulutuspaikalla 1.2.2023. Hän on palvellut lähes 20 vuotta Upinniemessä. Hän on toiminut operatiivisen ja koulutusalan tehtävissä ja osallistunut usean vuoden aikana reservin ja vapaaehtoiseen maanpuolustuksen koulutukseen niin harjoitusten johtajana kuin kouluttajana. Hän tuntee alueella toimivia reserviläisiä ja vapaaehtoisia toimijoita ja hänen erityisenä vahvuutenansa on Merivoimien ja Rannikkoprikaatin toiminnan ja olosuhteiden tuntemus. Lue tarkemmin valmiuspäälliköiden tehtävistä artikkelista https://mpk.fi/ajankohtaista/toni-puntti-valmiuspaallikoksi-upinniemeen/

Kouluttajakoulutus Meripuolustuspiirissä

Merivoiminen tavoitteena on hyödyntää Reserviläiskouluttajien osaamista antamalla heille lisää vastuuta reservin koulutuksen suunnittelussa, valmistelussa ja toteutuksessa. Reserviläisille suunnattua kouluttajakoulutusta sekä avaintehtäviin suunniteltujen reserviläisten tehtäväkohtaista koulutusta tullaan lisäämään.

Merivoimissa selvitetään vuoden 2023 aikana yhteistyössä Meripuolustuspiirin kanssa reserviläiskouluttajien määrä ja osaaminen sekä koulutustarpeet. Selvityksen perusteella suunnitellaan vuonna 2024 toimeenpantava Merivoimien keskitetty reserviläiskouluttajakoulutus. Merisotakoulu tullee vastaamaan keskitetysti Merivoimien reserviläisammunnanjohtajakoulutuksen kehittämisestä ja toteuttamisesta yhteistyössä Meripuolustuspiirin kanssa. Lue lisää aiheesta artikkelista https://mpk.fi/ajankohtaista/13977-2/

Kiitokset vapaaehtoisille toimijoille ja kouluttajille, palkatulle henkilöstölle sekä merivoimille ja muille yhteistyökumppaneille. Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta!