Siirry sisältöön

11.05.2023

MPK:n Meripuolustuspiirin Upinniemen koulutuspaikassa tarjoiltiin viikonloppuna jälleen varsin monipuolinen kattaus reserviläisten koulutusta. Kyseessä oli Rannikkoprikaatin suurin pelkästään vapaaehtoisista harjoituksista ja MPK:n kursseista koostuva harjoitusviikonloppu. Upinniemessä kävikin kuhina, kun paikalla oli jopa yli 500 kurssilaista kertaamassa jo aiemmin opittuja asioita sekä oppimassa uusia. Sää suosi niin koulutettavia kuin kouluttajiakin; aurinko helotti kirkkaalta taivaalta niin, että suojaisella puolella oli lähestulkoon kesäisen lämmintä, joskin tuulen puolella mereltä käynyt raikas puhallus muistutti kyllä, että ollaan kuitenkin vasta huhtikuun puolella. Koulutusten järjestämisestä vastasi MPK:n ohella Merisotakoulu, ja vapaaehtoisten panos kurssiviikonlopun tuottamiseksi ja onnistumiseksi oli jälleen merkittävä.

Taistelijan perusteet ja ammunnat -kurssi oli suunnattu kaikille reserviläisille riippumatta siitä, onko henkilö sijoitettu vai sijoittamaton, ja oliko edellisestä kertauksesta ehtinyt kulua viikkoja, vuosia tai peräti vuosikymmeniä. Tarkoitus oli kerrata ja muistuttaa mieleen perusasioita. Ohjelmaan kuului taktista aseenkäsittelyä, erilaisia liikkumismuotoja, taisteluensiavun perusteita, kevyen kertasingon käyttöä sekä turvallista aseen käyttöä.

Kurssiohjelma oli pakattu tiiviiksi yksipäiväiseksi kurssiksi. Koulutus tapahtui lauantaina kolmella eri rastilla: rynnäkkökivääriammunnat ampumaradalla, KES -rasti metsässä korkealla kallioisella laella ja sen lähimaastossa, ja liikkumismuodot sekä taisteluensiapu oli yhdistetty samalle rastlille ja tapahtuivat alempana hiekkatiellä sekä metsän suojissa. Kurssilaisten päivää ilahdutti erityisesti myös epävirallinen ”neljäs rasti”: sotkun kahvilla ja munkeilla ladatun, metsänvihreän Unelma-auton kaartaminen kentälle iltapäivätauon aikaan. MPK:n koulutuksissahan palvelu ja huolto pelaavat tunnetusti erinomaisesti – tässä tapauksessa kirjaimellisesti kuin Unelma. Kurssilla oli jälleen helppo huomata, miten innokasta porukkaa oli mukana – sekä kouluttajissa että koulutettavissa. Ja miksi ei olisi, kun kaikki ovat paikalla omasta vapaasta tahdostaan, yhteinen tahtotila ja  pyrkimys yhdistävät ja puitteet ovat kohdillaan.

Alusten kunnostuskurssit olivat käynnissä lauantaina ja sunnuntaina sotasataman puolella. Nämä ”kevättalkoot” sisälsivät kaikille veneilijöille varsin tuttuja vuodenaikaan liittyviä kevättoimia: alusten kunnostamista ja varusteiden tarkastamista vesillelaskua ja uutta kautta varten. Myös keväiset aistihavainnot satamassa olivat nostalgisia: lokkien kirkunaa, rälläkän pärinää, maalin tuoksua… Työn alla olivat kesäaikaan Santahaminan laiturissa majailevat L-luokan linnakeveneet Kuivasaari ja Lavansaari, sekä vanhempi H-luokan miehistönkuljetusalus Kilstar, jonka kotisatama sijaitsee Helsingin Pohjoisrannassa. Näitä käytetään omien toimiensa lisäksi koulutusveneinä MERIPP:n sekä MPK:n kursseilla ja kuljetusapuna myös muilla kursseilla. Tärkeintä ennen vesillelaskua on saada alusten pohja putsattua ja maalattua, potkuri putsattua siihen kiinnittyneistä eliöistä , mahdolliset koneremontit tehtyä ja esim. tällä hetkellä huviveneeksi rekisteröintiä odottavien alusten määräysten mukaiset tikkaat kiinnitettyä paikoilleen. Melkeinpä kaiken muun pystyykin tekemään vesillelaskun jälkeen. Näitä muita toimia on mm pelastusliivien ja -pukujen tarkistaminen ja koekelluttaminen, liivien merkkivalojen uusiminen, turva- ja muidenkin varusteiden tarkastus ja inventaario, tiivisteiden tarkistaminen, palosammuttimien tarkistus, öljyn ja suodattimien vaihto jne. Olipa Kuivasaaren liputkin pesty ja silitetty huolella ja hartaudella, ja Lavansaaren puhdistetusta ja kiillotetusta potkurista saattoi aivan peilata! M/S Kilstarille, tuolle jyhkeälle 63-vuotiaalle alukselle, on tänä keväänä tehty koneremontti. Niinpä ensi kesänä on odotettavissa entistäkin varmempaa ja vakaampaa ajoa Kilstarin päästessä taas halkomaan aaltoja. Tavoitteena kaikilla aluksilla on, että ne toimivat tehtävässään hyvin ja ovat turvallisia. Iloinen kurssilainenAluksilla järjestetään myös aktiivista kansimieskoulutusta, josta ainakin Lavansaaren osalta löytyy lisää tietoa MPK:n koulutuskalenterista. Turvallisesti vesillä – teema on myös MERIPP:n tärkeä sanoma, ja siihen tähdätään huolehtimalla aluksista ja kouluttamalla miehistö osaavaksi ja tottuneeksi vesillä liikkujiksi, navigoijiksi sekä aluksen käsittelijöiksi ja huoltajiksi. Talkooporukkaa ja auttavia käsiä ei aluksilla kuitenkaan ole koskaan liikaa. Vielä ehtinee ilmoittautua seuraaviin talkoisiin eli kunnostuskursseille – myös naiset , joten lämpimästi tervetuloa joukkoon!

B-ajolupakursseja järjestettiin päivän mittaisina sekä lauantaina että sunnuntaina. Kurssit oli suunnattu MPK:n sitoutuneille kouluttajille ja toimijoille sekä reserviläisille, joilla ei ollut aiempaa Puolustusvoimien B-ajoneuvojen ajo-oikeutta tai joiden ajo-oikeus oli vanhentunut. Kurssin tavoitteena oli opettaa PV:n määräysten mukainen toiminta B-ajoneuvokaluston osalta ja saada kurssilaiselle PV:n B-ajoneuvojen ajo-oikeus. Kurssi koostui teoriaosasta, joka suoritettiin ennakkoon PV:n Moodlessa, ja kurssipäivänä Upinniemessä keskityttiin käytäntöön ja harjoitteluun. Ohjelmaan kuului mm ajoneuvon tarvittavat paperit, siisteysmääräykset niin ajoneuvon sisä- kuin ulkopuolella, perävaunun kiinnittäminen ja irrottaminen, painopisteet, kuormaus ja kuorman turvallinen ja määräysten mukainen sidonta, pakettiauton ajoharjoituksia peräkärryllä ja ilman, Trafin vaatimusten mukaisella radalla, toiminta liikenneonnettomuuspaikalla jne. AjoharjoitteluaKurssin aikana havaittiin myös pienimuotoista paikallista lentotoimintaa harjoitusalueen yllä: kaksi uljasta merikotkaa kaarteli korkeuksissaan sinisellä taivaalla kentän yllä. Ehkä nämä ”sotilastarkkailijat” kummastelivat lintuperspektiivistä katsottuna leikkiautoilta näyttävien pakettiautojen toistuvia lliikkeitä samalla pienellä alueella koko päivän. Päivän lopussa kurssi lähti vielä moottorimarssille pakettiauto-peräkärry -yhdistelmillä. Kurssilaiset antoivat myös kouluttajalle näyttökokeen, ja hyväksytysti suoriutuneet saavat B -ajo-oikeuden parin viikon sisällä kurssin päättymisestä. Huom! Kuorma-autokurssi on tulossa toukokuussa, MPK:n koulutuskalenterin kautta voi ilmoittautua!

Moottoriveneenkuljettajakurssi (R) lähijakson teoriakurssi kuului myös kurssiviikonlopun ohjelmaan. Se oli suunnattu Rannikkoprikaatin maakuntajoukon sijoitetuille reserviläisille sekä sitoutuneille toimijoille. Kurssin tavoitteena oli, että koulutuksen jälkeen koulutettavat hallitsevat sotilasmerenkulun perusteet, ymmärtävät ja osaavat SMO:n mukaisen optisen navigoinnin sekä ymmärtävät ja osaavat veneen käsittelyn ja tekniikan. Teoriaopetus koostui karttatyöskentelyharjoituksista sekä reittivalmistelu- ja reittitarkastelu-harjoituksista ja koneopista. Kurssin lopussa kurssilaiset osallistuivat moottoriveneenkuljettajan teoriakokeeseen. Hyväksytyn Moottoriveneenkuljettajan teoriakokeen koulutettavalla on mahdollisuus osallistua seuraavalle lähijaksolle 5. – 7.5.(MVK R lähijakso A1).

Ammuntakurssi RK1 järjestettiin viikonloppuna kaksin kappalein kolmituntisina kursseina, joista kumpikin oli täynnä. Ammuntakurssit lienevät edelleen MPK:n tarjonnan suosituimpia kursseja, jotka täyttyvät nopeasti. Tämän koulutusviikonlopun kurssit eivät olleet suunnattu aloittelijoille, vaan niissä oli kyse perusharjoittelusta reserviläisten kivääriammuntaan ja ne olivat niin ollen osa sotilaallista valmiutta palvelevaa koulutusta (SOTVA). Mainittakoon, että MPK järjestää sekä pistooli- että kivääriammuntakursseja myös naisille.

Huollon tukikurssi 2 oli jälleen se kurssi, jota ilman tänäkään viikonloppuna juuri mikään ei olisi toiminut. Kurssi vastasi koko harjoitusviikonopun perustamisesta, huoltamisesta ja purkamisesta. Iso kiitos kaikille näille toimijoille, jotka puurtavat hiljaista mutta tuiki tärkeää työtään uutterasti ja suurella sydämellä. Huoltokurssin palvelua

Keväisen harjoitusviikonlopun jälkeen kaikki yli 500 koulutettavaa ja kouluttajaa palasivat kotiin oletettavasti hieman väsyneinä, mutta toivottavasti tyytyväisinä viikonlopun antiin. Aiemmin opittuja taitoja tuli kerrattua ja uusia opittua. Useimmat taisivat tavata myös vanhoja tuttuja sekä tietenkin saada myös uusia  mukavia ja samanhenkisiä tuttavuuksia. MPK:n kursseilla vallitsee hyvän maanpuolustushengen lisäksi erinomainen henki muutenkin. Joko sinä olet valinnut seuraavan kurssisi MPK:n koulutuskalenterista?

 

Kuvat: Esa Aittokallio

Teksti: Kaisa Usvasaari