Siirry sisältöön
Kuvassa sotilaskotisisar leipoo munkkeja ja vapaapalokunnan nainen sekä kartankuva.

Kotiseutuharjoitus LAHTI19 kokoaa yhteen kokonaisturvallisuuden eri alojen toimijoita. Järjestöt ja muut tahot voivat harjoitella yhdessä, jakaa osaamistaan muiden kanssa ja oppia toisiltaan uutta. Kuva: Panu Moilanen / Jouko Liikanen / Matti Hilska

26.06.2019

Lahden ja Hollolan alueella järjestetään syyskuun lopussa ensimmäinen uusimuotoinen Kotiseutuharjoitus. Nimen LAHTI19 saanut harjoitus toimii valtakunnallisen Kotiseutuharjoitus-konseptin keskeisenä pilottiharjoituksena. Harjoituksen tarkoituksena on testata uudenlaista harjoitusmuotoa sekä löytää parhaita käytänteitä kokonaisturvallisuuden vapaaehtoistoimijoiden yhteiseen harjoitteluun. Harjoituksen järjestää Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n Hämeen maanpuolustuspiiri.

LAHTI19-harjoitukseen kokoontuu useita turvallisuuden alan järjestöjä ja muita toimijoita. Näiden joukkoon kuuluvat muun muassa Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa, Liikenneturva ja Koulutuskeskus Salpaus. MPK toimii uuden harjoitustyypin ideoijana ja organisoijana, sillä yhdistyksellä on koko maan kattava koulutusjärjestelmä vakituisine toimijoineen. MPK piireineen ja koulutuspaikkoineen tarjoaa osallistuville yhteisöille koulutusalustan, jonka avulla järjestöt voivat järjestää koulutustaan.

Kotiseutuharjoitusten tarkoituksena on tuoda yhteen järjestöjen turvallisuuskoulutusta sekä nostaa esille varautumista ja turvallisuutta pienten ja suurten häiriötilanteiden varalle. Mukaan on tarkoitus saada niin viranomaisia, kuntia, elinkeinoelämää, kuin ennen kaikkea järjestöjäkin.

Kotiseutuharjoitukset ovat kaikille kiinnostuneille avointa siviilitoimintaa. Jokainen voi osallistua tapahtumiin omista lähtökohdistaan sekä omilla varusteillaan ja tavoitteillaan.

Monipuolinen kurssitarjotin

MPK:n harjoituksen johtajan, piiripäällikkö Matti Eskolan mukaan joitakin kursseja on vielä suunnitteilla, mutta kokonaisluku lähentelee jo 20:tä. Osanottajien lukumäärä noussee parin sataan.

Arjen turvallisuustaidot ovat aina tärkeitä, vaikka yhteiskuntaa ei juuri uhkaisikaan mikään häiriötilanne. Näitä taitoja tarjotaan muun muassa Liikenneluotsi-kurssilla. Liikenneturvan pitämä kurssi on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, jotka haluavat pitää esillä turvallisen liikkumisen teemoja vertaistensa keskuudessa.

Pelastakaa Lapset ry on mukana Kotiseutuharjoituksessa kouluttamassa lasten kohtaamista kriiseissä. Peruskurssiksi tarkoitettu Lapsen kohtaaminen kriiseissä -kurssi soveltuu erityisesti lasten parissa toimiville henkilöille. Maastoon haluavat, normaalikuntoiset ihmiset puolestaan voivat osallistua Vapepan järjestämälle etsinnän peruskurssille.

Kotiseutuharjoituksen yhteyteen kuuluvat myös Lahden kaupungin ja Koulutuskeskus Salpauksen omat kurssit. Lahden kaupunki kouluttaa omalle henkilöstölleen tilannehuoneiden käynnistämistä ja käyttöä. Jälkimmäinen taas toteuttaa ravintoloiden henkilöstölle kohdennetun Toimitila- ja asiakaspalvelun turvallisuus -kurssin.

Harjoitus lähestyy, ilmoittaudu kursseille!

Vaikka Kotiseutuharjoitukseen on vielä useita kuukausia aikaa, on valtaosa kursseista jo avattu ilmoittautumista varten. Kotiseutuharjoitus LAHTI19 -kurssien tiedot ja ilmoittautuminen löytyvät osoitteesta https://mpk.fi/koulutuskalenteri/.

Harjoitusviikonloppu käynnistyy Hälvälässä perjantaina klo 17 lipunnostolla ja sunnuntaina iltapäivällä on samassa paikassa Maanpuolustussoittokunnan konsertti. Näiden välissä osallistujat pääsevät tiiviisiin ja tehokkaisiin koulutustapahtumiin oppimaan tosielämän turvallisuustaitoja yhdessä monien muiden kanssa.

Kotiseutuharjoituksiin konseptina voit tutustua Kotiseutuharjoituksen verkkosivulla osoitteessa https://mpk.fi/koulutukset/kotiseutuharjoitus/.


Teksti: Matti Hilska ja Ossi Hietala