02.11.2022
Lähes kahdeksan kuukautta kestänyt reserviläisten aselajikouluttajakoulutus huipentui Haminassa ja muilla paikkakunnilla viiden päivän intensiivijaksoon. Kaikkiaan Maavoimien kanssa toteutettuun keskitettyyn kouluttajakoulutukseen osallistui yli kaksisataa reserviläistä eri puolilta Suomea.
Keskitetty kouluttajakoulutus kerää MPK:n piireistä eri aselajien osaajia jakamaan keskenään parhaita koulutuskäytänteitä, oppimaan toisiltaan ja kuulemaan aselajinsa tai toimialansa uusimmista kehityksistä Puolustusvoimien henkilökunnalta. Kurssien tarkoituksena on kehittää reserviläiskouluttajien aselajiosaamista ja edistää sen levittämistä laajaan reserviin MPK:n kursseilla ja Puolustusvoimien harjoituksissa.
Tämänvuotiseen kokonaisuuteen kuului 11 eri aselajikouluttajakurssia, joille osallistui oppilaina yhteensä reilut 200 reserviläistä sekä kouluttaja- ja mentoritehtävissä noin 20 kokenutta reserviläiskouluttajaa. Haminan lisäksi kursseja järjestettiin samaan aikaan Säkylässä, Hattulassa ja Santahaminassa sekä viikkoa aiemmin Riihimäellä.
Sotilasmestari Jussi Tuovinen on pitkän linjan aktiivireserviläinen ja tuttu kasvo hyvin monilta MPK:n kursseilta vuosien varrelta. Hän osallistui tänä vuonna simulaattorikouluttajien koulutukseen, missä käsiteltiin kaksipuolisen taisteluharjoittelun mahdollistavaa KASI-järjestelmää sekä sisäampumasimulaattoria. Pääpaino koulutuksessa oli jälleen itse tekemisessä.
— Meillä on kurssilla hyvä ja ammattitaitoinen reserviläisporukka. Nyt on oltu toista päivää metsässä harjoittelemassa KASI-järjestelmän käyttöä käytännössä. Tämä on se näiden harjoitusten suola, Tuovinen iloitsee.
KASI on Tuoviselle tuttu järjestelmä jo useilta aiemmilta vuosilta. Helmikuussa alkaneeseen kouluttajakoulutuskokonaisuuteen on mahtunut kuitenkin uuttakin opittavaa:
— Erikoisuutena tai oikeastaan ykkösasiana tässä viikossa on ollut sisäampumasimulaattorin harjoitusskenaarioiden luominen. Pohjois-Savossa on pari vuotta päästy harjoittelemaan sisäampumasimulaattorilla, mutta odoteltu vielä sitä, että päästäisiin luomaan siihen itse skenaarioita. Nyt osaamme senkin, ja pääsemme ihan uudella tavalla hyödyntämään simulaattoria MPK:n kursseilla.
Yhä tärkeämmässä osassa on se, että reserviläiskouluttajien osaamisen kehittäminen perustuu Puolustusvoimien operatiiviseen tarpeeseen.
— Koulutamme motivoituneita ja sitoutuneita osaajia ennen kaikkea niihin aiheisiin, mitä Puolustusvoimat tarvitsee eniten. Näille kursseille tulee reserviläisasiantuntijoita kaikkialta Suomesta, mikä mahdollistaa tiedon ja osaamisen jakamisen sekä uudet innovaatiot. Poimimme tietenkin sopiviksi katsotut asiat myös Puolustusvoimiin toiminnan kehittämistä edistämään, kertoo kapteeni Lauri Nieminen Maavoimien esikunnasta.
Kouluttajakoulutuksen tarkoituksena on, että kursseille osallistuvia reserviläisiä voidaan käyttää kouluttajina sekä MPK:n että Puolustusvoimien koulutus- ja harjoitustoiminnassa. Tavoitteena on, että MPK asettaa noin tuhat reserviläistä kertausharjoitusten ja vapaaehtoisten harjoitusten kouluttaja- ja tukitehtäviin vuosittain.
— Esimerkiksi meitä, joita on täällä koulutettu, on Puolustusvoimat käyttänyt KASI-taisteluissa ja sisäampumasimulaattorissa kouluttajina, toteaa reservin sotilasmestari Jussi Tuovinen tyytyväisenä.
Tule mukaan kouluttaja- ja tukitehtäviin! MPK:n kouluttaja- ja toimijakoulutus on nousujohteinen kokonaisuus, joka tukee myös erilaisissa poikkeusolojen tehtävissä menestymistä.
Lue myös Maavoimien uutinen kouluttajakursseilta: Euroopassa käytävä sota konkretisoi reserviläisten ja maanpuolustuksen tärkeyttä
Ajankohtaista: Reservin aselajiosaajat kouluttajakoulutuksen orientaatiojaksolla Haminassa
Ajankohtaista: Kouluttajaosaamista yhteistyössä: MPK:n ja Ilmavoimien keskitetty kouluttajakoulutus Tikkakoskella
Ajankohtaista: Kaitseliitin komentaja vieraili kouluttajakoulutuksessa: MPK:n yhteistyö Kaitseliitin kanssa jatkuu tiiviinä koronavuosien jälkeen
Kuvat ja teksti: MPK/Ossi Hietala