Siirry sisältöön
Sotilaita etenemässä tiiviissä ryhmässä rakennuksen sisällä.

Taistelu rakennetulla alueella eli TRA on suosittu ja tärkeä koulutusaihe. MPK:n TRA-kouluttajat saivat orientaatiojaksolla laadukasta kouluttajakoulutusta alan ammattilaisilta. Kuva: MPK/Ossi Hietala

23.03.2022

Maanpuolustuskoulutus MPK:n aselajikoulutuksen kärkiosaajat kokoontuivat Maasotakoululle Haminaan aselajikouluttajakurssien orientaatiojaksolle. Aselajikouluttajakurssien tarkoituksena on antaa osallistujille tietoa, taitoa ja valmiuksia kouluttajatehtävissä toimimiseen omissa piireissään. Uudistettu orientaatiojakso päästiin toteuttamaan nyt ensimmäistä kertaa suunnitelmien mukaisesti.

Kouluttajakursseilla opittu viedään kentällä käytäntöön

Monilla osallistujilla on jo valmiina suunnitelma kouluttajatehtävissä toimimiseen lähiaikoina, ja aselajikouluttajakurssin opit päästään viemään nopeasti käytäntöön.

Panssarintorjunnan koulutuskokonaisuuteen osallistuva Perttu Salonen Etelä-Suomen maanpuolustuspiiristä kertoo, että nyt opittavista uusista tiedoista ja syvenevästä osaamisesta on varmasti hyötyä tulevilla kursseilla.

— Erityisesti odotin pääseväni viikonloppuna tutustumaan NLAW-lähipanssarintorjuntaohjukseen, Salonen toteaa. Hän kertoo myös olleensa pitkään mukana MPK:n kouluttajatehtävissä, mutta suuntautuneensa panssarintorjuntaan vasta viime syksystä alkaen. Aselajikouluttajakurssi olikin mieluisa seuraava askel.

— Erittäin hienoa näissä kursseissa on se, että pääsemme keskustelemaan Puolustusvoimien ammattilaisten kanssa ja jakamaan osaamista muiden koulutukseen osallistuvien reserviläiskouluttajien kesken. Saamme toisiltamme paljon hyviä ideoita koulutusten toteuttamiseen ja kehittämiseen, Salonen kehuu.

Reserviläinen tähtää NLAW-lähipanssarintorjuntaohjuksella auringonpaisteessa.

Kersantti (res) Perttu Salonen pääsi perehtymään NLAW-lähipanssarintorjuntaohjuksen käsittelyyn aselajikouluttajakurssin orientaatiojaksolla. Kuva: MPK/Ossi Hietala

Kolmiosainen aselajikouluttajakoulutus syventää kokeneenkin osaamista

Uudistettu keskitetyn kouluttajakoulutuksen toteutus koostuu kolmesta jaksosta: keväällä toteutettavasta orientaatiojaksosta, kesän yli kestävästä etäjaksosta ja huipennuksena syksyllä järjestettävästä intensiivijaksosta. Orientaatiojakso on viikonlopun kestävä vapaaehtoinen harjoitus, jossa opiskelijat perehtyvät koulutettavaan aihepiiriin ja saavat esimerkkejä hyviksi havaituista koulutustavoista eri aiheisiin.

— Tällä rakenteella päästään hyvin syvälle opetettavaan asiaan ja voidaan paremmilla perusteilla teettää vaativampia etätehtäviä. Ajallisesti pitkä ja sitoutumista vaativa kurssi syventää oppimista huomattavasti, kertoo kokonaisuutta koordinoiva MPK:n koulutuspäällikkö Juha Niemi.

Kesän aikana eri kurssien opiskelijat suorittavat verkkoympäristö PVMoodlessa etätehtäviä, kuten harjoitussuunnitelmien laatimista. Viisi arkipäivää kestävässä eli kokonaisuuden intensiivijaksolla he pääsevät toteuttamaan suunnittelemansa koulutukset, oppimaan toisiltaan ja syventämään osaamistaan.

Aselajikouluttajakurssit ovat osa nousujohteista koulutuspolkua

Aselajikouluttajakurssit ovat kouluttajatehtävissä jo toimiville, sitoumuksen tehneille reserviläisille suunnattua täydentävää koulutusta, joiden tarkoituksena on syventää reserviläiskouluttajien aselajiosaamista, tuottaa kouluttamiskykyä MPK:n koulutusohjelmien mukaisten kurssien toteuttamiseksi sekä yhtenäistää käytäntöjä ja osaamista valtakunnallisesti. Lisäksi kurssit ovat reserviläiskouluttajille hyvä tilaisuus verkostoitua muiden piirien kouluttajien kanssa. Kurssien opiskelijat valitaan syksyisin MPK:n piirien tekemien oppilasesitysten kautta.

— Aselajikouluttajakursseille kerätään koko maasta MPK:n piirien kärkiosaajat, joilla on lähtökohtaisesti sekä kouluttamiskokemusta että soveltuvaa aselajiosaamista, Niemi tiivistää.

Keskitetyn aselajikouluttajakoulutuksen kokonaisuudessa ovat tänä vuonna mukana yhdentoista eri koulutushaaran koulutusryhmät. Jalkaväkeä edustavat panssarintorjunta, tiedustelu, taistelu rakennetulla alueella -ja tarkka-ampujat. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat suojelun, ilmatorjunnan, johtamisjärjestelmän, perustamisen, kenttälääkinnän ja simulaattoritoiminnan kurssit sekä taistelupanssarivaunusimulaattorikurssi.

Lue lisää kouluttajakoulutuksesta
Lue lisää sitoutumisesta
Lue lisää aselajikoulutuksesta


Teksti: Ossi Hietala