Siirry sisältöön

Kesäyön marssi Liperi 26.-27.05.2023

Kesäyön marssi on perinteinen valtakunnallinen marssitapahtuma, joka on tarkoitettu kaikille kunnostaan huolehtiville ja se järjestetään nyt kolmannen kerran Savo-Karjalan maanpuolustuspiirin alueella. Liperissä marssi suoritetaan kauniissa ja haastavissa vaaramaisemissa polkuja ja metsäautoteita pitkin – meillä ei asvaltilla juuri marssita!

Kyseessä on hyvähenkinen, osallistujien fyysistä ja henkistä kuntoa testaava, ylläpitävä ja kehittävä marssitapahtuma. Erilaisista marsseista ja matkoista jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan – oli se sitten 43 kilometrin pitkä taivallus tai 6 km perhesarjamarssi. Osallistua voivat kaikki vauvasta vaariin!

Ajankohtaisimmat tiedot Kesäyön marssista Liperissä löydät tältä sivulta sekä Savo-Karjalan maanpuolustuspiirin somekanavista: MPK Savo-Karjala (Facebook) ja @mpksavokarjala (Instagram). Myös Kesäyön marssi Liperin Facebook -tapahtumassa pysyt ajan tasalla.

Marssimatkat ja hinnat

Jälki-ilmoittautuminen

Ilmoitetaan myöhemmin

 

Tarkemmat kuvaukset ja ilmoittautumislinkin löydät klikkaamalla marssin nimeä. Ilmoittautumiset 14.5 mennessä. Poikkeuksena jalkapatikka/perhesarja, johon voi ilmoittautua myös marssipäivänä paikan päällä. Jälki-ilmoittautumismahdollisuuksista tiedotetaan myöhemmin.

Hintaan sisältyy huoltopisteiden tarjonta, vakuutus, kartta, lämmin ateria sekä peseytymis- ja lepomahdollisuus (pitkän matkan marssijoille). Jalkapatikan/perhesarjan osallistujille tarjotaan mehu. Lisäksi kaikille osallistujille jaetaan osanottotodistus ja Kesäyön marssi 2023 -kangasmerkki.

Lasku lähetetään osallistujille ennen marssille osallistumista ja se tulee maksaa ennen marssin alkamista. Jalkapatikan maksun voi suorittaa myös marssipäivänä paikan päällä korttimaksuna – emme hyväksy käteistä.

Uutena vaihtoehtona tänä vuonna tarjotaan mahdollisuus marssia 25 km kenttäkelpoisuusmarssi myös perjantai-illan lähtönä eli yön yli marssina. Marssija valitsee ilmoittautumisen yhteydessä haluaako marssia yö-, päivä- vai molemmat versiot.

Marssin aloitusjuhlallisuudet järjestetään perjantaina 26.5 Ylämyllyn varastoalueella. Tarjolla on marssin ohella reipasta sotilasmusiikkia, MPK:n toiminnan esittelyä ja Sotilaskodin palveluita. Tervetuloa!

Lähtö ja maali

Kaikkien marssimatkojen osallistujat ilmoittautuvat saamiensa ohjeidensa mukaisesti Ylämyllyn varastoalueelle (Paloaukeantie 10A, 80400 Ylämylly), joka toimii kaikkien marssimatkojen lähtö- ja maalialueena. Koko tapahtuman ajan palveleva marssitoimisto löytyy myös samalta alueelta. Alueelle on opastus sekä liikenteen- ja pysäköinninohjaus.

Aikataulu

43 km marssi *

Ilmoittautuminen perjantaina 26.5 klo 19:00 mennessä.
Marssivalmistelut klo 19:00 – 20:00.
Marssin suoritus klo 20:00 – 06:00.
Huolto ja päättäminen klo 03:00 – 12:00.

25 km kenttäkelpoisuusmarssi (YÖ)*

Ilmoittautuminen perjantaina 26.5 klo 19:00 mennessä.
Marssivalmistelut klo 19:00 – 20:00.
Marssin suoritus klo 20:05 – 02:35.
Huolto ja päättäminen klo 02:30 – 09:00.

25 km kenttäkelpoisuusmarssi (PÄIVÄ)*

Ilmoittautuminen lauantaina 27.5 klo 07:30 mennessä.
Marssivalmistelut klo 07:30 – 08:30.
Marssin suoritus klo 08:30 – 14:30.
Huolto ja päättäminen klo 13:00 – 16:00.

17 km jalkamarssi **

Ilmoittautuminen lauantaina 27.5 klo 08:00 mennessä.
Marssivalmistelut klo 08:00 – 09:00.
Marssin suoritus klo 09:00 – 13:00.
Huolto ja päättäminen klo 13:00 – 14:00.

Jalkapatikka / perhesarja 6 km ***

Ilmoittautuminen lauantaina 27.5 klo 10:00 mennessä.
Marssivalmistelut klo 09:00 – 10:00.
Marssin suoritus klo 10:00 – 12:00.
Huolto ja päättäminen klo 12:00 – 13:00.

Huomiot:
* 43 km ja 25 km marssit on suunnattu yli 18-vuotiaille henkilöille. Myös 15-18 -vuotiaat voivat osallistua, mutta heidän tulee ennen ilmoittautumista ottaa yhteys marssin johtajaan.
** 17 km jalkamarssille voivat osallistua kaikki yli 15-vuotiaat. Alaikäisiltä vaaditaan huoltajien kirjallinen suostumus osallistumiseen.
*** 6 km jalkapatikkaan voivat itsenäisesti osallistua kaikki yli 15-vuotiaat. Alaikäisiltä vaaditaan huoltajien kirjallinen suostumus osallistumiseen. Alle 15-vuotiaat voivat osallistua vain täysi-ikäisen henkilön mukana.

Marssitoimisto

Marssitoimisto sijaitsee Ylämyllyn varastoalueella. Marssitoimistossa päivystää johto- ja huoltokurssin henkilökuntaa sekä MPK Joensuun koulutuspaikan työntekijöitä 24/7 tapahtuman aikana.

Marssin suoritus

Ennen jokaista marssia osallistujille pidetään alkupuhuttelu Ylämyllyn varastoalueen tiloissa. Alkupuhuttelussa käydään läpi kuljettava reitti ja siinä erityisesti huomioitavat asiat, aikataulu, huoltopisteiden määrä ja niiden sisältö sekä maaliin saapuminen. Marssijoille jaetaan kartat, joissa marssittava reitti näkyy. Maastoon on merkattu reittiopasteita, mutta niitä ei aivan joka kohdassa ole, joten kartanlukutaidosta ei ole haittaa. Ongelmatilanteissa voi aina soittaa marssitoimistoon ja kysyä apua.

Marssireitti on kaikilla marssimatkoilla suurilta osin metsää, kinttupolkua tai metsäautotietä. Reitistönä käytetään suurimmaksi osin Liperin kunnan Kinttupolkuja. Asvalttiosuuksia on hyvin vähän, ja siihen olemme täällä pyrkineet tarkoituksenmukaisesti. Erityisesti yön yli kuljettavat matkat sisältävät paikoin jyrkkiä nousuja ja laskuja sekä kapeita polkuosuuksia, joten otsalamppu voi yön pimeimpinä tunteina olla tarpeen. Myös hyttysmyrkky ja pitkähihaiset vaatteet ovat erittäin suositeltavia yön yli marssittavalle osuudelle aiemman vuoden kokemusten perusteella.

Kaikille marssimatkoille suosittelemme hyviä ja sisäänajettuja korkeavartisia kenkiä sekä hyvin istuvaa selkäreppua. Hyvillä varusteilla pitkäkin matka sujuu kevyemmin. Muistathan varata omat vesipullot sekä riittävästi evästä ja naposteltavaa mukaan. Huomioi myös mahdollinen tarve urheilujuomajauheeseen, energiageeliin, yms lisävoimaa antaviin tuotteisiin. Huoltopisteillä on saatavilla vettä ja mehua sekä pientä purtavaa.

Valmistaudu marssiin hyvissä ajoin. Harjoittele niissä kengissä, joissa aiot marssin suorittaa. Käytä kaksia sukkia päällekkäin ja vaihda kuivat sukat aina tarpeen mukaan huoltopisteillä. Venyttele. Muista syödä hyvin edellisenä päivänä ennen marssia. Pese jalat huolellisesti ja leikkaa varpaiden kynnet. Teippaa varpaat, päkiä ja/tai kantapäät urheiluteipillä jo ennakkoon, jos tiedät saavasi rakkoja marssimisesta. Huolehdi mahdollisesta lääkityksestä. Pakkaa reppu huolellisesti, painavimmat tavarat lähelle selkää, pienet välipalat ja nopeasti tarvittavat asia, kuten lääkkeet etutaskuihin helposti saataville. Harkitse juomarakon käyttöä.

Hyviä ohjeita marssille valmistautumiseen löytyy mm. täältä. Tarvittaessa ota yhteys marssin henkilökuntaan lisäohjeiden saamiseksi.

Pysäköinti, varusteiden säilytys ja pukuhuoneet

Autot pysäköidään lähtökohtaisesti Ylämyllyn varastoalueelle. Paikalla on liikenteenohjaus.

Varusteiden vaihto tapahtuu Ylämyllyn varastoalueella. Omat varusteet voi jättää säilytykseen erikseen ilmoitettuun tilaan marssin ajaksi. Samasta yhteydestä löytyy pesu- ja pukeutumistilat naisille ja miehille.

Huolto ja ensiapu

Kaikille marssimatkoille on tarjolla huoltoa. Huoltopisteiden sijainnista ilmoitetaan ennen marssille lähtöä alkupuhuttelun yhteydessä. Lähtö-/maalipisteessä on käytössä wc- ja suihkutilat. Wc-tiloja ei ole saatavilla marssimatkan aikana. Huoltopisteillä ei ole tarjolla istumapaikkoja.

Huoltopisteillä on ensiapuvalmius. Lisäksi pidemmillä matkoilla marssijoiden mukana kulkee ensiapupakkaus. Lääkintäkoulutettua henkilöstöä päivystää tapahtuman aikana pienten vammojen varalta, isommissa onnettomuuksissa tukeudutaan julkiseen terveydenhuoltoon.

Marssin huoltoon tarvitaan vapaaehtoisia tekijöitä. Alla olevalle huoltokurssille voi ilmoittautua 10.5.2023 mennessä. Tehtäviä on tarjolla mm. kuljetuksen, lääkinnän, taloushuollon, marssitoimiston, marssireitin huollon sekä valokuvauksen saralla koko tapahtuman ajan alkaen 26.5 iltapäivällä jatkuen yön yli 27.5 iltaan asti.

Kesäyön marssi; johto- ja huoltokurssi

Vaatetus ja varustus

Jalkapatikkaan, 17 km jalkamarssiin ja 43 km marssiin osallistujat varaavat itse säähän sopivan marssivaatetuksen. 25 km kenttäkelpoisuusmarssi suoritetaan sotilasvaatetuksessa (maastopuku m05), jonka voi kuitata Ylämyllyn varastoalueelta. Itse hankittua tai kotisäilytyksessä olevaa maastopukua saa käyttää. Omien maastojalkineiden käyttö on sallittua. Suosittelemme, että jokaisella marssijalla on käytössä oma reppu.

Etenkin yön yli -marsseille kannattaa ottaa pitkähihaista vaatetta mukaan kylmenevän sään ja hyttysten vuoksi. Hyttyskarkoitetta kannattaa jokaisen ottaa mukaan ja käyttää omien tuntemusten mukaisesti. Myös otsalampusta voi olla hyötyä yön pimeimpinä tunteina – maasto on melko vaikeakulkuista. Muistathan varautua myös sateiseen säähän.

Ruoka ja neste

Muonituksesta vastaa huoltokurssin henkilöstö. Muonitus toteutetaan kenttäkeittimillä. Vesipisteitä on tarjolla marssireittien varrella huoltopisteiden yhteydessä. Tarkemmat sijainnit ilmoitetaan alkupuhuttelun yhteydessä.

Omaa evästä ja juotavaa kannattaa ottaa mukaan, etenkin pidemmän matkan marssijoille. Energiageelistä, urheilujuomasta ja muista eväistä on apua pitkään marssisuoritukseen. Varaathan omia juomapulloja ja/tai juomarakon mukaan.

Majoitus

Pitkien matkojen osallistujille on varattu mahdollisuus lepoon Ylämyllyllä. Yön yli -marssien suorittaneilla on mahdollisuus nukkua suorituksen jälkeen ennen kotimatkalle lähtemistä. Aamun 25 km marssin osallistujilla on mahdollisuus yöpyä Ylämyllyllä 26.-27.5 välinen yö, marssin alkaessa aikaisin aamulla. Ilmoitathan yöpymistarpeesi ilmoittautumisen yhteydessä.

Hätätilanteet marssin aikana

Hätätilanteet uhkaavat erityisesti niitä, joiden terveydentila ei ole normaali. Jos podet kroonisia sairauksia (esim. diabetes) juo kävelyn aikana säännöllisesti lähdöstä alkaen aina kun voit, ainakin jokaisella juomapisteellä. Tämä on erityisen tärkeää suorituskyvyn säilyttämiseksi kuumalla säällä ja elimistön liiallisen lämpenemisen riskin vähentämiseksi.

Kuumalla säällä aloita marssi normaalia varovaisemmin. Mikäli alat tuntea poikkeavaa väsymystä, päänsärkyä tai huimausta, keskeytä suorituksesi hetkeksi ja käänny ensiapuhenkilön puoleen. Lämpöuupuminen riippuu ilman lämpötilan lisäksi paljon myös ilman kosteuspitoisuudesta. Suolatabletit ja ylimääräinen suolan käyttö suorituksen aikana lisäävät lämpöuupumuksen riskiä. Hätätilanteessa soita numeroon 112. Mikäli joudut keskeyttämään marssin, niin muista ilmoittaa siitä myös marssitoimistoon.

Yhteystiedot

Marssin johtaja
Ilmoitetaan myöhemmin

Ratamestari
Jukka Päivinen
p. 050 336 1602
jukka.paivinen@mpk.fi

Huoltopäällikkö
Antti Teräväinen
p. 050 476 7979
antti.teravainen@mpk.fi

Marssitoimisto ja yleisjärjestelyt
Milja Muikku
p. 050 517 5555
milja.muikku@mpk.fi

 

Tervetuloa mukaan marssimaan!

Kuvia vuoden 2021 Kesäyön marssilta. Kuvat: Tommi Korhonen