Siirry sisältöön
Kaksi osallistujaa marssii Kesäyön marssi tapahtumassa Jyväskylässä

Kesäyön marssi 2021 Jyväskylä 14.8.2021

Päivitetty 17.92021

Kesäyön marssi -tapahtuma on vakiinnuttanut paikansa myös Jyväskylässä. Marssi järjestettiin jo viidettä kertaa lauantaina 14.8.2021.

Kesäyön marssi oli koronapandemian takia tarkoitus järjestää viime vuoden mukaisesti, jolloin marssitoimistot olisivat olleet kahdesta eri paikasta. Keskustan rokkitapahtuma ja sataman alueen rakennustyömaat aiheuttivat koko tapahtuman siirtämisen Liikunta- ja Hyvinvointikeskus Buugiin ja marssireitit Laajavuoren alueelle. Viikkoa ennen tapahtumaa Jyväskylän kaupungin alueella siirryttiin koronan leviämisvaiheeseen. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti osallistujien määrää alueella rajoitettiin. Marssille lähtöjen ilmoittautumiset porrastettiin siten, että paikalle sai tulla ilmoittautumaan vasta, kun edellinen ryhmä oli lähtenyt reitille ja alkujumpan järjestämisestä luovuttiin. Oman jännityksensä aiheutti säätiedotukset sateista, lähtevätkö ihmiset matkaan. 

– Kaikki meni kuitenkin hyvin. Pienet sadekuurotkaan eivät haitanneet menoa. Marssijat olivat hyväntuulisia ja mikä parasta, marssijoiden keski-ikä oli huomattavasti nuorempaa verrattuna aikaisempiin vuosiin, totesi marssin järjestelyistä vastaava koulutuspäällikkö Ahti Piikki.  Ilta seitsemän jälkeen koettiin iloinen yllätys. Ilma kirkastui ja 10 ja 13 kilometrin matkoille ilmoittautui jälki-ilmoittautuneita jo jonoksi asti. 
Meillä kuntoilusarjoissa 25 ja 32 kilometrin matkat keräsivät hyvin matkaan lähtijöitä. Marssijat olivat hyväkuntoisia ja maaliin saavuttiin illan hämärtyessä reippaasti totesi marssin johtaja Ahti Piikki ja toivottaen vuoden päästä marssijat taas uudelleen marssille!  Erityiskiitoksen haluan antaa tapahtumaan tulleille toimitsijoille ja yhteistyökumppaneille. 

_—————————————————————————– Vuoden 2021 tiedotteet:

LÄHTÖ (muutokset 10.8.2021)

Ilmoittautuminen ja lähtö tapahtuvat Buugi Liikunta- ja Hyvinvointikeskuksesta. Ilmoittaudu vasta sen jälkeen, kun edellinen ryhmä on lähtenyt matkaan. Ilmoittautumisen yhteydessä sinulle annetaan marssimerkki. Merkkiä voidaan käyttää marssijoiden tunnistamiseen huoltopisteellä. Maali on samassa paikassa.

Alkujumppa järjestään 32 ja 25 km lähtijöille. Eri matkojen lähtöajat ovat:

 • 32 km  klo 16.30, Buugi. Lähtöjumppa klo 16.15
 • 25 km  klo 17.30, Buugi Lähtöjumppa klo 17.15
 • 13  km Laajavuori klo 19.30, Buugi.  Lähtö heti ilmoittautumisen jälkeen
 • 10 km  klo 19.00, Buugi Lähtö heti ilmoittautumisen jälkeen
 • 27 ja 43 km polkupyörämarssi klo 18.30  Buugi. Lähtö heti ilmoittautumisen jälkeen

Maalissa Sinulle ojennetaan kunniakirja. Maalissa on peseytymismahdollisuus ja keittoruoka, mikäli ei tule uusia Koronapandemian aiheuttamia rajoitteita.
Maali sulkeutuu sunnuntaina 15.8. kello 02.00.

Yleistä tapahtumasta;
Kesäyön marssi on perinteinen marssitapahtuma, joka on tarkoitettu kaikille kunnostaan huolehtiville. Tänä vuonna marssi järjestetään 24. kerran ja Jyväskylässä viidettä kertaa  lauantaina 14.8.2021. Kyseessä on hyvän mielen kävelytapahtuma, johon voivat osallistua kaiken ikäiset vauvasta vaariin. Osallistua voi yksin, kaksin, koko perheen voimin tai kasata vaikka harrasteporukasta tai työkavereista kokonaisen joukkueen. Eripituisia matkoja löytyy helppokulkuisesta 10 kilometristä aina 32 km vaativampaan matkaan. Joukkueiden ilmoittautuminen on tehtävä sähköpostilla ahti.piikki@mpk.fi. Joka kymmenes joukkueen jäsen on ilmainen.

Aikaisemmin tehtyjä MUUTOKSIA Kesäyön marssin Jyväskylän reiteissä 
Marssitapahtuman järjestelytoimikunta on siirtänyt Jyväskylän satamassa samanaikaisesti olevan ison tapahtuman ja rakennustöiden aiheuttamimien turvallisten kulkureittien järjestelyn haasteiden vuoksi 10 km:n Kehä vihreän ja Jyväsjärven 14 kilometrin matkat Hotelli Alban lähtöpisteeltä Buugi Liikunta- ja Hyvinvointikeskukseen, Sykeraitti 7-9.  Siirretyt matkat kiertelevät  nyt turvallisimmissa maisemissa Laajavuoressa hiekkaisia teitä, loivia rinteitä ja polkuja pitkin.  Emme halua edes lyhytaikaisesti altistaa marssijoita alttiiksi koronalle.

RESERVILÄISMATKAT  25 ja 32 km
Rerviläisillä on mahdollisuus korvaavaan kertausharjoitusvuorokauteen, kun he marssivat jommankumman reserviläismarssin ja käyvät sen lisäksi joko suunnistamassa vähintään 7 km:n reitin tai osallistuvat MPK:n järjestämiin ammuntoihin vuoden 2021 aikana.

Ohjeita

Marssitoimisto (muutos 3.8.)
Marssitoimisto sijaitsee Buugi Liikunta- ja Hyvinvointikeskuksessa, Sykeraitti 7-9. Ilmoittaudu toimistossa ennen marssille lähtöä ja maaliin saavuttuasi. Marssitoimisto on avoinna Buugissa la 14.8. kello 15.00 – su 15.8. kello 02.00 (tarvittaessa pitempäänkin). Mikäli kaikki marssijat ovat maalissa aiemmin, suljetaan toimisto viimeisen marssijan saavuttua maaliin.

Saapuminen marssikeskukseen
Opastus pysäköintipaikoille järjestetään Vesangantieltä (Buugi). Opastus on paikalla 14.8. kello 15.00 alkaen. Opastuksessa käytetään mustalla Kesäyön marssin logolla olevia kylttejä ja opasmiehiä

Pysäköinti
Pysäköinti on yleisillä ilmaisilla pysäköintipaikoilla. Etäisyys marssikeskukseen pysäköintipaikalta on enintään 150 metriä. Noudata tarkasti opasteita ja järjestelijöiden antamia ohjeita. Muista noudattaa alueella olevia nopeusrajoituksia.

Varusteiden säilytys ja pukuhuoneet
Maksuton varustesäilytys sijaitsee marssitoimistossa. Varaa Buugiin mukaan halutessasi irtolukko lukollisia lokeroita varten.

Reitti
Reittikartat ovat nähtävissä A3-kokoisina marssitoimistossa. Reittikartasta on mahdollisuus saada A4-kokoinen kopio. Marssireitti on myös merkitty opasviitoin, mutta koska on mahdollista, että ”pikkupojat” siirtävät opasteita, niin seuraa reittiä myös kartasta. Opasviitoissa on punainen Kesäyön marssin logo sekä suuntanuoli. Osassa opasteissa on myös matka (10, 14, 25 tai 32 km). Noudata tällöin oman matkasi opastusta.

 • 10 km:n reitti kiertää hiekkateitä, loivia rinteitä  ja polkuja pitkin Laajavuoressa.
 • Siirretty Jyväsjärven 14 km:n reitti hiekkateitä, loivia rinteitä  ja polkuja pitkin Laajavuoressa matkana 13 km.
 • Laajavuoren 13 km:n reitti kiertelee hiekkateitä ja polkuja pitkin Laajavuoressa.
 • 25 km:n reitti kiertelee Laajavuoressa ja sen jälkeen Palokkajärven. Reitillä on muutamia n. kilometrin – kolmen kilometrin mittaisia asfalttiosuuksia.
 • 32 km:n kiertelee hiekkateitä ja polkuja pitkin Laajavuoressa käyden 8 kertaa Laajavuoren päällä. Reitillä on korkeuseroa n. 950 m.
 • 43 km:n pyörämarssi kiertelee pyöräteitä pitkin kolmen/neljän järven ympäri. Rreitti kiertää reittiä Buugi, Savulahti, Keski-Palokka, Puuppola, Palokka, Seppälä, Viherlandia, Mattilanniemi, Kypärämäki, Buugi.
 • 27 km:n pyörämarssi kiertelee pyöräteitä pitkin kolmen/neljän järven ympäri.  Sama kuin 43:n reitti, mutta ei käy Puuppolassa. Lyhyempi reitti, 

Mikäli tunnet itsesi väsyneeksi kesken matkan, on mahdollista oikaista ja lyhentää siten marssittua matkaa. MUISTA ILMOITTAUTUA TOIMITSIJOILLE MAALISSA.
Osallistujan tulee ehdottomasti noudattaa yleisiä liikennesääntöjä ja niiden lisäksi toimitsijoiden liikenneohjeita. Ole varovainen liikenteessä ja ota mukaasi heijastin ja otsalamppu, sillä osalla teistä maaliin tulo saattaa mennä pimeälle eikä katuvalojen toiminnasta ole aina varmuutta.

Ensiapu
Lähtö ja maalialueella (marssikeskuksessa) on ensiapupiste sekä evakuointiajoneuvo. Huoltopisteillä on myös ensiapuvälineistöä. Lisäksi jokaisen marssiosaston jälkipään valvojalla on rakkolaastareita, kylmäsuihketta sekä laastaria ja yhteys ensiapuun. Hätätapauksissa soita numeroon 112. Mikäli joudut keskeyttämään marssin, niin muista ilmoittaa siitä myös marssinjohtajalle.

WC:t
Marssikeskuksissa on useita WC:tä. Lisäksi  osalla reiteillä olevilla huoltopisteillä on mahdollisuus käydä WC:ssä.

Huolto
Huoltopisteet ovat noin 5 km:n välein ja niillä on tarjolla mm. mehua, urheilujuomaa, vettä sekä suoritukseen energiaa antavaa pientä purtavaa. Huoltopisteiden tuotteiden tuoteselosteet ovat nähtävissä marssitoimistosta.

Koronapandemia voi vaikuttaa huollon järjestelyihin, joten varaudu ottamaan omat juomat mukaan.

Löytötavarat
Löytötavarat voi jättää marssitoimistoon. Marssin jälkeen löytötavaroita säilytetään MPK:n toimistolla Tikkakoskella kolmen päivän ajan. Tämän jälkeen arvotavarat toimitetaan Jyväskylän Poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon.

Hätätilanteet marssin aikana
Hätätilanteet uhkaavat erityisesti niitä, joiden terveydentila ei ole normaali. Jos podet kroonisia sairauksia (esim. diabetes) juo kävelyn aikana säännöllisesti lähdöstä alkaen aina kun voit, ainakin jokaisella juomapisteellä. Tämä on erityisen tärkeää suorituskyvyn säilyttämiseksi kuumalla säällä ja elimistön liiallisen lämpenemisen riskin vähentämiseksi.
Kuumalla säällä aloita marssi normaalia varovaisemmin. Mikäli alat tuntea poikkeavaa väsymystä, päänsärkyä tai huimausta, keskeytä suorituksesi hetkeksi ja käänny ensiapuorganisaation puoleen. Lämpöuupuminen riippuu ilman lämpötilan lisäksi paljon myös ilman kosteuspitoisuudesta. Suolatabletit ja ylimääräinen suolan käyttö suorituksen aikana lisäävät lämpöuupumuksen riskiä. Hätätilanteessa soita numeroon 112.

Vaatetus
Lämpimällä ilmalla kevyt asustus on suositeltavin. Käytä jo hyväksi toteamiasi asusteita tai jalkineita. Älä valitse marssille upouusia asusteita ja jalkineita.

Ruokavalio ja neste
Lisää marssia edeltävällä viikolla hiilihydraattien käyttöä (leipä, peruna, riisi, pasta, vilja ja leivonnaistuotteet). Samalla kun vähennät harjoittelun määrää ja tehoa sekä keräät voimia tulevaa ponnistusta varten, muista huolehtia riittävästä nesteen saamisesta. Riittävä juominen on erityisen tärkeää lämpimällä ilmalla.

Yhteyshenkilöt

Marssin johtaja
Ahti Piikki 0299290901, ahti.piikki@mpk.fi, whatsapp 0503503850

Toimintaamme tukevat

 • Citymarket Palokka
 • Ilmasotakoulu
 • Hotelli ALBA
 • Laajis
 • VALIO Jyväskylän meijeri
 • Leipomo Elonen
 • Buugi Liikunta- ja hyvinvointikeskus

Marssin suojelija
Marssin suojelijana on Europarlamentaarikko Henna Virkkunen.

Yhteystiedot

Postiosoite:
MPK Ilmapuolustuspiiri
Immolantie 9, 41160 Tikkakoski

 

ilmapuolustuspiiri@mpk.fi
Facebook
MPK ilmapuolustuspiirin koulutuspäällikkö Piikki

Koulutuspäällikkö

Ahti Piikki
+358 299 290 901
ahti.piikki@mpk.fi
Luonetjärvi
MPK Ilmapuolustuspiiri
Kuvassa Ilmapuolustuspiirin koulutussihteeri Keinonen

Koulutussihteeri

Eila Keinonen
+358 50 558 3957
eila.keinonen@mpk.fi
MPK Ilmapuolustuspiiri