Siirry sisältöön

Piiripäällikkö työpisteensä pääsisäänkäynnin edustalla Santahaminassa.

17.02.2022

Vuosi 2022 käyntiin osin tutuissa tunnelmissa

Koronaviruspandemia näyttää jatkavan puristavalla otteellaan vielä ainakin alkuvuoden 2022, mutta juuri nyt näyttäisi olevan viitteitä siitä, että kesää kohti mentäessä toiminta myös vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen ja kokonaisturvallisuuden saralla voitaisiin toteuttaa ilman koronasta johtuvia rajoitteita – toivottavasti lupaavat ennusmerkit toteutuvat.

Samoin kireä turvallisuustilanne Venäjän etupiirivaatimuksineen ja Naton laajenemisen pysäyttämisineen on jatkunut vuodenvaihtumisesta huolimatta. Sitä vastoin henkilökohtaisella rintamalla muutosten tuulet ovat puhaltaneet sitäkin voimakkaammin, kun siirryin reserviin 1.1.2022 lukien palveltuani 35 vuotta Puolustusvoimissa alokkaasta everstiluutnantiksi. Olen kovin otettu siitä, että tulin valituksi piiripäälliköksi, mikä mahdollistaa työn jatkamisen maanpuolustuksen parissa – ja vieläpä tutussa toimintaympäristössä, sillä virkaurani viimeisenä tehtävänä sain kunnian palvella lähes viiden vuoden ajan Uudenmaan aluetoimiston päällikkönä vuosina 2017-2021; toimialue oli sama kuin piiripäällikölläkin eli koko Uudenmaan maakunta. Parasta on kuitenkin se, että pääsin aluetoimiston päällikön pestini aikana tutustumaan laajasti eri viranomaistahoihin, kunta- ja järjestökenttään sekä elinkeinoelämän edustajiin, ja ennen kaikkea teihin reserviläisiin ja maanpuolustajiin, jotka vapaaehtoispohjalta annatte osaamisenne ja runsaasti vapaa-aikaanne yhteisen hyvän eteen. Voidaan puhua aika lailla unelmatyöstä, kun pääsee tämänkaltaisen joukon kanssa jatkamaan työuraansa.

Työllemme on vahva selkänoja valtiojohdonkin suunnasta, nimittäin tuoreessa valtioneuvoston puolustusselonteossa syksyltä 2021 annetaan hyvät eväät muun muassa paikallispuolustuksen kehittämiseen. Paikallisjoukkojen määrää lisätään vuodesta 2025 alkaen muuttamalla pääosa alueellista joukoista paikallisjoukoiksi. Samalla paikallisjoukkojen tehtäväkenttä laajenee ja vaatimustaso nousee. Muutoksen myötä paikallisjoukkoihin kuuluu nykyistä enemmän joukkoja, joita voidaan käyttää taistelutehtäviin myös nopeasti kehittyvissä tilanteissa. Paikallispuolustuksen joukkoreservillä mahdollistetaan maapuolustuksen kyky pitkäkestoiseen sodankäyntiin koko valtakunnan alueella. Sanoisin kuitenkin, että Uudellamaalla ollaan jo tällä hetkellä verrattain hyvässä asetelmassa, mitä tulee paikallispuolustuksen järjestelyihin.

Kalliosuojakoulutus käynnistymässä Vallilassa 5.2.2022; tästä se lähtee, nimittäin MPK Etelä-Suomen lähikoulutus on vuoden 2022 osalta saatu nyt avattua: teemana väestönsuojelu – kalliosuojan käyttöhenkilöstön jatkokurssi meneillään Vallilassa Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen, Helsingin väestönsuojeluyhdistyksen, Helsingin Pelastusliiton ja MPK:n vapaaehtoisten kouluttajien yhteisponnistuksena – viisas varautuu.

Tässä uudistuksessa MPK:lla on keskeinen rooli tehdä osuutensa paikallispuolustuksen kehittämisessä; sotilaallisia valmiuksia palvelevalla koulutuksella, johon Puolustusvoimat antaa perusteet, MPK tuottaa tarvittavaa osaamista, joka parhaimmillaan johtaa reserviläisen sijoittamiseen Puolustusvoimien sodan ajan kokoonpanoon. Tästä entisestään tiivistyneestä yhteistyöstä Puolustusvoimien ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen välisesti on hyvät kokemukset täällä Uudellamaalla Kaartin jääkärirykmentin, Uudenmaan aluetoimiston ja MPK Etelä-Suomen välisesti, vaikka koroviruspandemia onkin haastanut myös reservin koulutuksen toimeenpanoa voimakkaasti, jolloin osa suunnitellusta koulutuksesta on jouduttu peruuttamaan tai toteuttamaan sopeutetusti. Voidaan kuitenkin hyvin perustein sanoa jo tässä vaiheessa, että MPK:n asema Puolustusvoimien strategisena ja operatiivisena kumppanina on vahvistunut entisestään. Se näyttäytyy Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin toiminnassa myös siten, että osallistumme Kaartin jääkärirykmentin johtamien paikallispuolustusharjoitusten (PAPU:t) suunnitteluun ja toimeenpanoon muun muassa koordinoimalla osaltaan viranomaisten ja järjestökentän osallistumisen harjoitukseen sekä kohdentamalla MPK:n reserviläiskouluttajia tukemaan harjoitusta.

Meillä täällä MPK Etelä-Suomen piirissä on uljas joukko (17 tehtävänhoitajaa & 400 sitoutunutta vapaaehtoista) uurastamassa maanpuolustuksen parissa paremman huomisen eteen. Aivan erityisen arvon annan meidän vapaaehtoisillemme, sillä ilman teidän panostanne me emme yksinkertaisesti selviytyisi kunnialla tänäkään vuonna kovasta työkuormastamme, johon sisältyy noin 350 kurssia ja tapahtumaa sekä lähemmäs 16 000 koulutuspäivää sotilaallisia valmiuksia palvelevan ja kokonaisturvallisuuskoulutuksen puitteissa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaamme!

piiripäällikkö
Vesa Sundqvist
MPK Etelä-Suomi