12.11.2024
Meripuolustuspiiri järjestää noin 400 laadukasta tapahtumaa yhteistyössä merivoimien kanssa vuoden 2024 aikana.
Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja Puolustusvoimien välisen kumppanuuden painopiste on sotilaallisia valmiuksia palvelevan koulutuksen järjestämisessä reserviläisille Puolustusvoimien ohjaamalla tavalla. Tätä varten Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutusjärjestelmä on osa reservin koulutusjärjestelmää, johon kuuluvat MPK:n kurssien lisäksi Puolustusvoimien kertausharjoitukset, Puolustusvoimien vapaaehtoiset harjoitukset sekä asevelvollisten omaehtoinen kouluttautuminen.
Meripuolustuspiirin yhteistoiminta Merivoiminen joukko-osastojen kanssa on jo perinteistä ja toimivaa. Avainasemassa koulutuksen suunnittelussa ja valmistelussa ovat joukko-osastojen VMP-upseerit ja meripuolustuspiirin valmiuspäälliköt.
– Homma toimii ja kaikilla on yhteinen tavoite, valmiuspäällikkö Puntti Upinniemen koulutuspaikalta toteaa.
Piiri on jaettu alueellisesti kolmeen koulutuspaikkaan. Upinniemen koulutuspaikka toimii pääkaupunkiseudulla, ensisijaisesti Suomenlinnassa, Santahaminassa ja Upinniemessä yhteistyössä Merisotakoulun ja Rannikkkoprikaatin kanssa. Osa kursseista järjestetään Kaakonkulmalla. Dragsvikin koulutuspaikka toimii Länsi-Uudellamaalla ensisijaisesti Dragsvikissa ja Syndalenin harjoitusalueella yhteistyössä Uudenmaan prikaatin kanssa. I Dragsvik ordnas utbildning även på svenska. Pansion koulutuspaikka toimii Varsinais-Suomessa, ensisijaisesti Pansiossa ja Saaristomerellä yhteistyössä Rannikkolaivaston kanssa.
Koulutusohjelmat ohjaavat Meripuolustuspiirin koulutusta. Niiden avulla yhtenäistetään koulutusta valtakunnallisesti ja varmistetaan, että koulutetaan MPK:n strategian mukaisia ja merivoiminen edellyttämiä asioita. Koulutusohjelmia on käytössä perinteisistä aselajisisällöistä kyberkoulutukseen, nuorten koulutuksesta erityisryhmien koulutuksesta sekä esikuntatyöskentelystä sodan oikeussääntöihin. Merivoiminen hyväksymiä koulutusohjelmia ovat Merenkulun, Meritiedustelun, Rannikkotykistön, Raivaajasukeltajan ja Rannikkojääkärikoulutusohjelmat.
Merenkulkukoulutusta järjestetään Maanpuolustuskoulutus MPK:n omistamilla ja Sininen Reservi ry:n jäsenyhdistysten hallinnoimilla viidellä linnakeveneellä ja yhdellä Jurmo-luokan veneellä sekä joillakin Sinisen Reservi ry:n jäsenyhdistysten omilla veneillä. Sen lisäksi merivoimat tukee kalustollaan moottoriveneenkuljettajien koulutusta.
Koulutuksen laatua arvioidaan kattavasti ja kurssipalautekysely on tärkeä mittari. Harjoituksista ja kursseista saatuja numeerisia palautteita täydennetään joukko-osastojen ja Meripuolustuspiirin edustajien välisissä keskusteluissa.
MPK:n keskitettyä kurssipalautekyselyä on jatkokehitetty piirien palautteen perusteella. Huomiota on kiinnitetty mm. siihen, että palautteen antaja saa päätettyä kyselyn vaivattomasti, jos ei halua antaa tarkennettua palautetta. Lisäksi kyselyn kokonaispituutta on pyritty lyhentämään poistamalla tarpeettomia ohjetekstejä ja muotoilemalla kysymyksiä selkeämmiksi.
– Kurssipalautekyselyn kehittämisen lähtökohtana on koulutuksen laadun parantaminen, keräämällä kursseista palautetta aiempaa monipuolisemmin, kertoo Sami Hotakainen Keskustoimistosta. Uudistettu kysely pyritään ottamaan käyttöön vuoden 2025 alussa.
Kouluttaja- ja johtotehtäviin kouluttaudutaan Meripuolustuspiirissä. Vuosittain järjestetään MPK:n Kouluttajakoulutusta, joka on kolmiportainen kokonaisuus ja siihen kuluu perus-, jatko- ja erikoiskurssit. Reserviläinen kouluttaa reserviläistä myös merivoimissa. Meripuolustuspiirin sitoutuneita kouluttajia osallistuu vuosittain myös MPK:n keskitettyyn kouluttajakoulutukseen. Tavoitteena on harjaannuttaa piirikohtaisen ja keskitetyn kouluttajakoulutuksen suorittaneita henkilöitä tulevissa kouluttaja- ja kurssinjohtajatehtävissä sekä harjaantumisen jälkeen jatkokouluttaa motivoituneet henkilöt seuraavalle tasolle, esimerkiksi harjoituksen johtajiksi.
– Kurssin johtajana on palkitsevaa nähdä osallistujien innostus oppia uutta ja jakaa aikaisemmin oppimaansa, toteaa Pekka Ojansivu.
Meripuolustuspiiri ylläpitää koulutusohjelmakohtaisia kouluttajapooleja, joista henkilöitä voidaan osoittaa myös reserviläiskouluttajatehtäviin. Meripuolustuspiiri suunnittelee yhdessä merivoimien joukko-osastojen kanssa reserviläiskouluttajien käytön merivoimien vapaaehtoisissa ja kertausharjoituksissa.
Lisäinfoa tapahtumista sähköpostilla ja sosiaalisen median kanavilla. Seuraa MPK:n koulutuskalenteria ja toimintaamme Meripuolustuspiirin Facebook tai Instagram-sivuilla.
Petri Pääkkönen
Kuvat: Karo Holmberg