Siirry sisältöön
Miehiä makuullaan ampumassa rynnäkkökivääreillä

20.08.2022

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n ase- ja ampumakoulutusta koskeva lainsäädäntö muuttui heinäkuussa niin, että yhdistys saa käyttää jälleen koulutuksessa Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen aseita. Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdan ampumaradalla 20. elokuuta järjestetyllä rynnäkkökiväärikurssilla päästiin testaamaan, miltä välineistön muutos tuntuu käytännössä.

Lakia muutettiin, jotta se palvelisi paremmin kurssien kasvanutta kysyntää. Maailmanpoliittisen tilanteen muututtua MPK:n kurssit ovat nimittäin täyttyneet huomattavan nopeaan tahtiin.

”Jos joskus aiemmin ampumakurssilla saattoi olla ehkä 20 osallistujaa, nyt mukaan tulee helposti 30–40 henkeä. Kaikki eivät edes mahdu mukaan, kun lista saattaa täyttyä niin nopeasti. Into on kasvanut tosi paljon”, sanoo elokuun kurssilla ammunnanjohtajana toiminut Seppo Luiro.

Luiro on iloinen parantuneesta tilanteesta. Puolustusvoimien aseet ovat tuttuja ja luotettavia, ja niiden käyttö sujuu kaikentasoisilta osallistujilta.

”Sanoisin, että 90% kurssilaisista osuu tauluun heti alusta saakka. Ja jos jollakulla sattuvat ensimmäiset kudit menemään ohi, niin kyllä ne muutaman kerran jälkeen alkavat osua. Sitä moni kurssilainen on sanonutkin, että itseluottamus nousee nopeasti, kun laukaukset alkavat löytää maaliin”, Luiro sanoo ja jatkaa:

”Sehän se on täällä tarkoituksena, että osumia haetaan. Ei ole mitään mieltä vain räiskiä sinne päin. Ampumakurssilla ajatellaan niin, ettei se laukausten määrä ole tärkeää vaan laatu.”

Myös kurssilaiset olivat tyytyväisiä käytössä olleisiin aseisiin. Jani Mäntylä osallistui MPK:n ampumakurssille jo kuudetta kertaa, ja uudet välineet ovat konkarin mielestä parannus entiseen.

Mies makuullaan ampuu rynnäkkökiväärillä kuulosuojaimet päässä

”Näillä on huomattavasti miellyttävämpi ampua. Puolustusvoimien aseet ovat tarkempia ja laadukkaampia kuin viime kerroilla käytetyt kiväärit”, Mäntylä sanoo,

Lakimuutoksen myötä myös MPK:n ampumaohjelmisto uudistetaan vastaamaan Puolustusvoimien ampumaohjelmistoa. Puolustusvoimien aseilla suoritettavat ampumakurssit järjestetään aina Puolustusvoimien valvonnassa. MPK:n tulevia ase- ja ampumakoulutuksia voi selata osoitteessa https://mpk.fi/koulutukset/ase-ja-ampumakoulutus/

 

Teksti ja kuvat: Saku Schildt