Siirry sisältöön
Kaksi maastoasuista ihmistä harjoittelee Heimlichin otetta ja kolmas opastaa heitä.

Päivi Tuhkalainen (oik.) kouluttamassa Heimlichin otetta Arjen turvallisuus -kurssilla. Kuva: Veijo Lindgren/MPK

10.10.2022

MPK:n monipuolinen koulutustarjonta ja laadukas kouluttajakoulutus mahdollistavat omien taitojen ja osaamisen nousujohteisen kehittämisen. Koulutuskalenterista löytyy kaikille avointen koulutusten lisäksi erityisesti naisille suunnattuja koulutuksia. Koulutuspolun voi rakentaa oman kiinnostuksensa mukaan. Tämän on todennut myös pitkään vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa toiminut Päivi Tuhkalainen.

–Olen ajatellut, että päätymiseni aikanaan mukaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen pariin saattoi osin johtua alitajuntaan jääneestä pettymyksestä. 1990-luvun puolivälissä, kun naisten vapaaehtoinen asepalvelus tuli mahdolliseksi, olin itse jo yli-ikäinen, enkä päässyt mukaan. Silloin harmitti ankarasti, mutta ei harmita enää, niin hienoja kokemuksia ja arvokasta osaamista olen vapaaehtoispuolella saanut.

Netistä harrastusta itselleen etsinyt Päivi päätyi parikymmentä vuotta sitten Suomen Naisten Maanpuolustusjärjestö ry:n (nyk. Maanpuolustusnaisten Liitto ry) sivuille. Lyhyen viestinvaihdon jälkeen Päivi lähti ensin mukaan yhdistystoimintaan ja pian sen jälkeen ensimmäiselle kurssille.

–Ensimmäinen käymäni kurssi oli Arjen turvallisuus -kurssi ja jäin kerrasta koukkuun. Sen jälkeen on tullut käytyä MPK:n kursseja niin osallistujana kuin erilaisissa toimijan tehtävissä, kertoo Päivi.

Päivi Tuhkalaisen koulutuspolku on vuosien mittaan johtanut osaamisen ja kokemuksen karttuessa monipuolisiin toimijan tehtäviin. Arjen turvallisuutta käsittelevän kurssin jälkeen Päivi kävi ensin MPK:n kouluttajan peruskurssin ja sen perään jatkokurssin. Niitä seurasivat vähitellen useampikin kurssinjohtajakurssi ja lopulta vielä harjoituksenjohtajakurssi.

–Olen jo vuosia ollut sitoutunut MPK:n toimijaksi. Nykyään olen mukana eniten kurssinjohtajana tai kurssivääpelinä. Puolustusvoimien vapaaehtoisissa harjoituksissa olen ollut mukana erilaisissa tukitehtävissä, kuvailee Päivi toimijatehtäviään.

Koskaan ei ole liian vanhan oppimaan uutta

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen parissa varautumis- ja turvallisuustaitojen opetteluun on monipuoliset mahdollisuudet. MPK:n kokonaisturvallisuuskoulutukset teemoitetaan niin, että niillä vastataan yhteiskunnan erilaisiin häiriö- ja poikkeusolojen osaamistarpeisiin.

–Turvallisuus- ja varautumistaidot kuuluvat jokaiselle. Mitä useampi kouluttautuu, sitä paremmin olemme niin yksilöinä kuin yhteiskuntana varautuneita ja osaamme toimia, jos jokin häiriö- tai poikkeustilanne sitä joskus vaatii, toteaa Päivi Tuhkalainen.

MPK:n koulutuksiin on helppo lähteä mukaan ja kouluttautumismahdollisuuksia on lukemattomia. Myös Päivi suosittelee vapaaehtoista maanpuolustusta kaikille:

–Koulutustarjonta on todella monipuolista. Jokainen voi valita tarjolla olevista oman kuntonsa, ikänsä ja kiinnostuksena mukaiset kurssit. Ja koskaanhan ei ole liian vanha oppimaan uutta.

–Ottakaa rohkeasti yhteyttä alueenne eri yhdistyksiin. Vapaaehtoista maanpuolustusta voi toteuttaa, niin monilla tavoilla, että jokaiselle löytyy varmasti sopivalta tuntuvaa toimintaa. Kaiken lisäksi kurssien edullisuus yllättää monet.