Siirry sisältöön
Kotiseutuharjoitus

Turvallinen Uusimaa 2022

17.08.2022

Turvallinen Uusimaa 2022 on alueellinen varautumisharjoitus, johon järjestöt ja niiden vapaaehtoistoimijat, kunnat, viranomaiset ja yksittäiset kansalaiset tulevat kouluttautumaan ja harjoittelemaan yhdessä. Harjoituksissa eri toimijat välittävät muille parasta osaamistaan, oppivat toisiltaan ja harjoittelevat yhteistoimintaa mahdollisissa häiriötilanteissa. Nyt harjoitus järjestetään Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Järvenpäässä.

Turvallinen Uusimaa 2022 -kotiseutuharjoituksen kurssit lauantaina 3.9. sekä tiistai-, keskiviikko- ja torstai-iltoina 6-8.9. lähiopetuksena ja webinaareina.

Maavoiminen paikallispuolustusharjoitukset järjestetään kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, koko Suomen alueella. Kaartin jääkärirykmentti ja muut harjoitukseen osallistuvat joukko-osastot harjoittelevat syyskuussa läntisellä Uudellamaalla osittain samaan aikaan kuin Maanpuolustuskoulutus MPK:n Kotiseutuharjoitus järjestetään.

Kirkkonummen kunnan valmiusharjoitus sisältyy Kotiseutuharjoitukseen ja se toteutetaan MPK:n kursseina. Alueellinen valmiuskeskus (AVAK) -kurssit on aloitettu aikaisemmin, mutta niiden tilanneharjoitukset pidetään lauantaina 3. syyskuuta Kirkkonummella sekä Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Järvenpäässä. Niillä on yhteinen kehys ja peliryhmä, joka toimii Kirkkonummella.

AVAK:ien lisäksi harjoitukseen kuuluu vapaaehtoisen säteilymittausjoukkueen (Säteilyturvakeskus) toiminta, joka aloitetaan jo perjantaina 2.9. sekä muita onnettomuus- ja evakuointitilanteiden toimintoja. Näiden lisäksi testataan myös johtamisjärjestelmät ja viestiliikenne poikkeusoloissa.

Kotiseutuharjoituksessa on myös kuntalaisten arjen turvallisuuteen, vesihuollon ja muuhun varautumiseen, öljyntorjuntaan ja henkiseen huoltoon sekä viranomaisten yhteistoimintaan liittyviä kursseja niin, että kokonaisosallistujamäärä saattaa nousta jopa 250-300.

MPK:n kursseille ilmoittautuminen tapahtuu Maanpuolustuskoulutus MPK:n koulutuskalenterin kautta https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri Kurssitarjonnasta löytyy useita erilaisia kursseja 2.-8.9.2022 välisenä aikana. Tapahtumat toteutuvat lähitapahtumina ja webinaareina.

MPK Etelä Suomen maanpuolustuspiiri ja Meripuolustuspiiri vastaavat harjoituksen yleisjärjestelyistä. MPK:n kursseille osallistujat ovat MPK:n vakuutusturvan piirissä.

Tule harjantumaan ja ota kaverisikin mukaan