Siirry sisältöön
Henkilö ampuu SAS-ammuntasimulaattorilla.

Kuva: MPK/Pohjanmaa

18.04.2024

Ovatko reserviläistaitosi ruostuneet? Haluatko harjoitella aseenkäsittelytaitojasi, tai kaipaako fyysinen kuntosi kohennusta? Taistelijan koulutuspäivä tarjoaa reserviläisille tilaisuuden kerrata sotilaan perustaitoja.

Taistelijan koulutuspäivä kerää omien reserviläistaitojensa kehittämisestä kiinnostuneita reserviläisiä Maalahden harjoitusalueelle lauantaina 25.5.2024.

Koulutuksen tavoitteena on kerrata jalkaväkitaistelijan perustaitoja ja palauttaa mieliin varusmiespalveluksessa opittuja aiheita. Toiminnallisten harjoitteiden kautta oppiminen mukavassa, samanhenkisessä porukassa tuo lisää varmuutta ja myös selkeyttää omia vahvuusalueita ja kiinnostuksen kohteita.

Kerrattavia aiheita ovat mm. jalkaväkipartion toiminta taistelussa, miinat sekä lähipanssarintorjunta-aseistus. SAS-sisäammuntasimulaattorin avulla harjoitellaan partion taistelutilanteita niin taistelutilanteissa ja lähipanssarintorjuntaa. Ryhmän hyökkäystä ja tuliaseman vyöryttämistä harjoitellaan airsoft-aseilla.

Henkeä pelastava ensiapu kuuluu jokaisen reserviläisen perustaitoihin, joten päivän aikana palautetaan mieleen mm. CAT-siteen käyttö. Omaa fyysistä toimintakykyä pääsee mittaamaan päivän aikana toteutettavassa marssiharjoitteessa. 

Henkilö ampuu SAS-ammuntasimulaattorilla.

Kuva: MPK/Pohjanmaa

Koulutuksen motto ”Tekemällä oppii”.

Taistelijan koulutuspäivä rakentuu kuudesta 45 minuuttia kestävästä rastista. MPK:n vapaaehtoiset kouluttajat tarjoavat jokaisen rastin aluksi lyhyen kertauksen, jonka jälkeen kurssilaiset pääsevät itse harjoittelemaan aihealueita.

Koulutuksen aikana liikutaan koko päivä maastossa, ja suoritetaan noin kahden tunnin mittainen marssi- ja huoltoharjoitus. Osallistuminen vaatiikin hyvät, maastokelpoiset kengät  sekä normaalin peruskunnon.

MPK Pohjanmaan valmiuspäällikkö Toni Puution mukaan juuri taistelijan koulutuspäivän tyyppisiä matalan osallistumiskynnyksen tapahtumia pyritään määrätietoisesti lisäämään osaksi MPK Pohjanmaan koulutusjärjestelmää. On varsin tavoiteltavaa, että välillä ajatellaan laatikon ulkopuolelta ja kyseenalaistetaan vakioidut toimintamallit ja kouluttamisen kaavat. Kurssin rasteilla pyritään mahdollisimman useisiin toistoihin ja tavoitteena on välttää pitkiä ohjeistuksia, jolloin harjoitteet tarjoavat osallistujille tilaisuuden tehdä omia havaintoja sekä oppia virheiden kautta. Kurssin mottona on kirjaimellisesti:  ”Tekemällä oppii”. Puutio lisää, että aloite Training Day of Infantry tapahtumasta on alun perin tullut Porin prikaatin VMP sektorilta.

Osallistujat saavat jo ennen koulutusta etäopiskelumateriaalina tutustua MPK:n koulutusjärjestelmään, ja koulutuksen jälkeen jokainen osallistuja voi päättää haluaako jatkaa oppimista tarjolla olevien koulutusohjelmien kautta tai osallistuuko mieluummin yksittäisiin koulutuksiin. Etukäteen kannattaa myös tutustua julkisesti saatavilla olevaan sotilaan käsikirjaan ja pitää huolta omasta toimintakyvystään liikkumalla säännöllisesti.

Taistelijan koulutuspäivä järjestetään Maalahdessa myös lauantaina 21.9.2024.

Voit lukea lisää ja ilmoittautua koulutukseen MPK:n koulutuskalenterissa

25.5 Training Day of Infantry – Taistelijan koulutuspäivä (mpk.fi)

21.9 Training Day of Infantry – Taistelijan koulutuspäivä (mpk.fi)

ja koko koulutustarjonnan löydät osoitteesta MPK > Koulutuskalenteri

Teksti: Rhea Nykvist
Kuvat: MPK Pohjanmaa