Siirry sisältöön
Kaksi nuorta naista talvimaastopuvuissa ulkona.

29.02.2024

”Yhdessä toimitaan ja yhdessä kärsitään ja yhdessä toivutaan” ̶ talvitaitokurssilaiset valmistautuivat naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Helmikuun viimeisenä viikonloppuna Parolannummella järjestettiin Sotilaan talvitaidot naisille -kurssi. Kurssilaisia kohtasi haastava talvikeli. Taivaalta satoi milloin vettä, milloin räntää ja tuulikin riepotteli. Hiihtämistä vauhditti liukas jäinen keli, joten vaikeuskerroin ahkion perässä vetämiselle huiteli yläilmoissa. Kaikesta huolimatta kurssilaisilla oli hymy herkässä. Vilma Martelius, Rosa Waris ja Katariina Tenhunen hakivat kurssilta vauhtia tulevaan naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseensa.

Kolme nuorta naista talvimaastopuvuissa ulkona

Kuvassa esiintyvät Vilma Martelius, Rosa Waris ja Katariina Tenhunen toivottavat ihan kaikki naiset mukaan yhteishenkeä kasvattavalle talviselviytymistaitokurssille: ”Vaikka vähän väsyttää, auttaa, kun on hyviä tyyppejä ympärillä, ei tarvitse jaksaa yksin.”

 

Korkea maanpuolustustahto pienestä pitäen

Vilma Marteliuksella on maanpuolustustahto ollut korkealla siitä lähtien, kun hän 8-vuotiaana vieraili veljensä valapäivässä. –Kun täytin 18, sain tietää tällaisesta maanpuolustustoiminnasta, jossa saa nämä vaatteet päälle ja innostuin siitä, turkulainen Martelius hymyilee.

Lounaissuomalaisena Martelius on osallistunut MPK:n toimintaan sillä suunnalla, hän myös toimii MPK:n kouluttajana. Hämeeseen hänet sai se, että kurssi osui oikeaan aikaan ja kurssin tarjonta kiinnosti. Lisäksi hän haluaa valmiuksia omaan asepalvelukseensa, kun sen aika koittaa. –Valintatilaisuus on nyt huhtikuussa ja yritän päästä aloittamaan asepalveluksen ensi vuonna, mielellään erässä 1/2025, sanoo Martelius.

Paikalla ei väliä, kun vain pääsee asepalvelukseen

Riihimäkeläinen Rosa Waris on myös ollut todella pienestä asti kiinnostunut suorittamaan naisten vapaaehtoisen asepalveluksen. MPK:n järjestämiä kursseja Parolannummella ja Pirkkalassa hänellä on takanaan jo useita. — Kuulin tutulta viime vuonna tällaisista kursseista ja ajattelin, että olisi ihan mahtavaa päästä kokeilemaan, kertaa hän motiivejaan osallistua kursseille.

Wariksella kutsunnat ovat edessä syksyllä ja hänen toiveensa olisi päästä suorittamaan naisten vapaaehtoista asepalvelusta Niinisaloon. –Mutta paikalla ei ole väliä, kunhan pääsen suorittamaan asepalvelusta, hän vakuuttaa.

”Ensisijaisesti haluaisin Parolaan”

Katariina Tenhunen valmistui juuri tekniikan kandidaatiksi ja vetää hieman henkeä opintojen jälkeen. –Lapsesta saakka olen pohtinut, että olisi aika siistiä käydä intti, Tampereelta kurssille saapunut Tenhunen kertoo.

Veljen kokemus ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen, joten myös Tenhusen into hieman sammui. Mutta syksyllä hän näki Naissotilaat-sarjan ja osallistui MPK:n kurssille Pirkkalaan, minkä jälkeen lähti hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. –Täällä olen sen vuoksi, että saisin testattua tätä toimintaa eri olosuhteissa hieman matalammalla kynnyksellä, Tenhunen avaa motiivejaan kurssille osallistumiseen.

Myös Tenhunen on varma, että hän haluaa suorittaa asepalveluksen. –Ensisijaisesti haluaisin Parolaan ja toivoisin pääseväni nyt kesän saapumiserään. Saa nyt nähdä, miten käy, Tenhunen aprikoi.

Kurssi sopii myös intti-iän ylittäneille

Miten kurssilaiset sitten kokivat sateisessa, jäisessä ja tuulisessa helmikelissä viettämänsä viikonlopun? Kannattiko osallistua?
–Olen jo mainostanut kurssia monille, myös intti-iän ylittäneille. Täällä saa vähän perspektiiviä, Waris kertoo tyytyväisenä. –Olen tykännyt ihan hirveästi, on ollut oikein hyvä kurssi. Onhan tämä ollut raskasta, mutta hyvällä tavalla raskasta. Yhdessä toimitaan ja yhdessä kärsitään ja yhdessä toivutaan, kiteyttää kurssin henkeä Martelius.
–Vaikka vähän väsyttää, auttaa, kun on hyviä tyyppejä ympärillä, ei tarvitse jaksaa yksin, säestää Tenhunen.–Terveisiä muille maanpuolustuksesta kiinnostuneille: kannattaa ehdottomasti ilmoittautua tälle kurssille, pärjäät aivan varmasti, Martelius vakuuttaa.

Naiset hiihtävät talvimaastopuvuissa ahkio perässään

Loistava asenne ja hyvää pärjäämistä

Yksi kurssin kouluttajista on hämeenlinnalainen Laura Lehtimäki. -Kurssilaiset opettelevat talviselviytymistaitoja, kuten hiihtämistä, välineiden käyttöä, ensiapua, majoittumista ja ruoanlaittoa ulko-olosuhteissa. Tietysti ahkion käytön opettelu on tosi tärkeätä, sehän on helpoin ja huomaamattomin tapa liikutella tavaraa talviolosuhteissa, Lehtimäki listaa kurssin sisältöä.
Hän kiittelee kurssilaisten asennetta raskaassa kelissä vietetyn viikonlopun aikana. -Kurssilaiset ovat pärjänneet tosi hyvin, asenne on oikein loistava, ja hauskaa tuntuu olevan, Lehtimäki kehuu kurssilaisia.

Ihmiset hiihtävät talvimaastopuvuissa ahkioiden kanssa

Lisää pehmeyttä ja helposti lähestyttävyyttä

Kouluttajan näkemys tukee kurssilaisten kertomuksia naisten vapaaehtoisen asepalveluksen vetovoimasta. -Eilen syötiin iltapalaa ja juteltiin, kovin kiinnostuneita he olivat varusmiespalveluksesta, MPK:sta ja maakuntakomppanian toiminnasta yleisestikin, Lehtimäki kuvailee.

Nainen maastopuvussa ulkona talvella

Kouluttaja Laura Lehtimäki

Lehtimäki suoritti itse varusmiespalveluksensa ilmatorjuntajoukoissa Parolassa, vuoden 2017 ensimmäisessä erässä. Maakuntakomppaniassa hän alkoi toimia vuoden 2022 maaliskuussa opintojensa jälkeen. Tiedusteluun kouluttajan omasta erikoistaidosta Lehtimäellä on selkeä näkemys. -Kouluttajana ja osana vapaaehtoista maanpuolustusta haluaisin tuoda pehmeyttä ja helposti lähestyttävyyttä tähän vähän kovaksi ja miesten maailmaksi miellettyyn harrastukseen.

Sotilaan talvitaidot -kurssia vastaavia koulutuksia järjestetään myös muina vuodenaikoina. Tulevat kurssit löydät kurssikalenterista: MPK > Koulutuskalenteri

Teksti: Taina Luoto
Kuvat: Anne Seulanto