Siirry sisältöön
Etsintä- ja pelastusharjoituksen lentokone nousussa ilmaan.

08.06.2023

MPK Ilmapuolustuspiiri järjestää yhteistoiminnassa Suomen Lentopelastusseuran (SLPS) kanssa vuosittain etsintä- ja pelastusharjoituksia (SAR).  Yhteistyöllä on pitkät perinteet. Olihan SLPS alkujaan osa Ilmapuolustuspiiriä. Tämän vuoden harjoitus SAR LAPPI 2023 on Keski-Lapissa syyskuun alussa ja sen valmistelut ovat Sodankylässä jo hyvässä vauhdissa. 

SAR Lappi 23 harjoitukseen osallistuvat SLPS:n lisäksi Lapin poliisi ja pelastuslaitos, Rajavartiolaitos, puolustusvoimat sekä Vapepan maa- ja järvipelastusyksiköt. Harjoituksen päävalmistelijana on ILMAPP:n Lapin koulutuspaikan valmiuspäällikkö Mika Rötkönen, joka toimii myös harjoituksen johtajana. Harjoitus on samalla MPK:n maakuntaharjoitus ja Lentopelastusseuran valtakunnallinen valmiusharjoitus.

Ilmapuolustuspiiri vuoden 2022 hälytysryhmä

SLPS/VAPEPA valitsee vuosittain valtakunnalliseen SAR -toimintaan liittyen vuoden lentopelastajan ja vuoden hälytysryhmän. Vuoden 2022 hälytysryhmäksi on valittu MPK Ilmapuolustuspiiri. Perusteluissaan yhdistys toteaa, että

”MPK Ilmapuolustuspiiri on ollut kiinteästi mukana SLPS:n toiminnassa heti seuran perustamisesta alkaen. Toiminnan luonne muuttui vuosina 2014–2017 Puolustusvoimien rakenneuudistuksessa ja SLPS:n koulutusjärjestelmäuudistuksesta johtuen.  Uusimuotoisen toiminnan yhteistoimintasopimus allekirjoitettiin viisi vuotta sitten. Tämän sekä pitkän yhteistoiminnan kunniaksi Ilmapuolustuspiiri on vuoden 2022 hälytysryhmä.”

SAR -harjoitukset ovat yhteistoimintaharjoituksia, jotka tuovat yhteen kolmannen sektorin  eri vapaaehtoistoimijat ja viranomaiset. Harjoitusten tavoitteena on parantaa viranomaisten sekä vapaaehtoisten pelastusjärjestöjen yhteistoimintaa alueellisesti ja harjaannuttaa yksilötason toimijoiden tietoja ja taitoja.  Vuoden 2022 harjoitukset järjestettiin Keski-Suomessa ja Pirkkanmaalla.