Siirry sisältöön
Mies puhuu edessä ja takana näkyy PowerPoint esitys

Kouluttaja Sami Hotakainen

14.05.2024

Mitä tehdä, jos poikkeusolojen keskellä havaitaan asutusalueen lähettyvillä vihollistoimintaa ja on selvää, että näitä varten täytyy suunnitella torjuntaoperaatio?

Tämän operaation suunnitteleminen lankeaa esikunnan harteille. Ja kun seuraavaa liikettä suunnitellaan, kulkee ajatusketju aina samaa reittiä: tilannetta seurataan, tilanne arvioidaan, tarvittavat toimenpiteet suunnitellaan ja operaation toimeenpano aloitetaan.

Toisin sanoen vihollistoimintaan reagoidaan samankaltaisella ajattelutavalla kuin moniin arkielämästä tuttuihin työelämän tilanteisiin. Täytyy analysoida tilanne, tunnistaa vaikuttavat tekijät, hahmottaa tarvittavat toimenpiteet ja arvioida omat voimavarat niiden toteuttamiseen.

”Eikä poikkeusoloissakaan kysymys ole aina aggressioon reagoimisesta. Käsiteltävä tilanne voi liittyä vaikkapa joukkojen siirtämiseen tai rauhallisempaan tilanteen purkamiseen”, sanoo esikuntakurssin jatkokurssin johtaja Matti Pahkala.

Niinpä esikuntaan tarvitaan ihmisiä, joilla on kokemusta organisaatioiden johtamisesta tai erityisosaamista jostain puolustusvoimien toimintaan liittyvästä alasta. Tämä voi olla esimerkiksi logistiikka-alan osaamista tai tietotekniikan tuntemusta.

”Osaaminen voi liittyä sellaiseenkin alaan, jota ei välttämättä heti yhdistä puolustusvoimien toimintaan. Esimerkiksi vakuutusalalla työskentelevä henkilö voi tuoda hyviä näkökulmia riskienhallintaan”, Pahkala sanoo.

MPK järjestää paikallispuolustusta tukevia esikuntakursseja, joissa esikuntaan sijoitettujen lisäksi esikuntatyöstä kiinnostuneet voivat kehittää tietojaan ja taitojaan. Peruskurssin lisäksi on tarjolla esikuntatyön jatkokurssi, ja MPK:n kurssien jälkeen Puolustusvoimat kouluttaa esikuntaan sijoitettuja edelleen.

Esikuntatyö on luonteeltaan sellaista, etteivät kaikki siitä kiinnostuneet pääse mukaan. Alan koulutukseen ei voi hakea kuka tahansa, vaan siihen kutsutaan kohdennetusti sopivia henkilöitä. Pahkala kuitenkin kannustaa aiheesta kiinnostuneita olemaan aktiivisia.

Kurssinjohtaja Matti Pahkala

”Esikuntatyön kannalta sillä ei ole niin paljon merkitystä, millaisen asepalveluksen joku on käynyt vuosia sitten aikuisuuden kynnyksellä. Enemmän merkitystä on sillä, millaista asiantuntemusta on kertynyt koulutuksen tai työelämän kautta”, Pahkala sanoo ja jatkaa:

”Monilla on siviilipuolella hankittua arvokasta osaamista, josta voisi olla Puolustusvoimille hyötyä. Mikäli joku arvelee, että voisi tarjota tällaista tietotaitoa, kannattaa olla yhteydessä lähimpään MPK:n aluetoimistoon ja kartoittaa, millaisia tehtäviä on auki. Luonnollisen siirtymän kautta ihmiset vaihtuvat ja tehtävät kiertävät.”

Myös Pahkala itse on poistunut iän karttumisen myötä esikuntatyöstä. Nykyään hän toimii vain kouluttajana, ja uusia kasvoja tarvitaan eläköityneiden tilalle. Pahkala oli aikanaan myös suunnittelemassa MPK:n kurssikokonaisuuden sisältöä.

”Kilometrit tulivat sikäli täyteen, etten ole enää edes reservissä. Tämä kurssikokonaisuus tarjoaa kuitenkin hyvän polun siihen, että esikuntatyön opiskelemisessa pääsee alkuun. Kannattaa siis olla hereillä ja olla rohkeasti yhteydessä, jos uskoo, että voisi asiantuntemuksellaan olla avuksi.”

 

Teksti ja kuvat: Saku Schildt