Siirry sisältöön
Nainen hiihtää puolustusvoimien lumipuvussa MPK:n kurssilla metsässä

Sandra Koivistoisen huippuhetket hiihtomarssilla Sotilaan talvitaidot kurssilla 19.-21.2.2021 Kuva: Helen Wicht

02.03.2021

Sotilaan talvitaidot kurssilla 19.-21.2.2021 käyneen Sandra Koivistoisen tunnelmia kurssilta.

Palveluun astumisen kynnyksellä

Sandra Koivistoinen, 19-vuotias opiskelija Vantaalta haki vielä kokemuksia MPK:n kurssilta tulevaisuutta silmällä pitäen.

– Aloitan palvelukseni heinäkuussa Upinniemen Rannikkoprikaatissa. Kurssille lähtiessä pohjina löytyi Intti tutuksi naisille ja Alokkaan alkeet – kurssit, kertoi Sandra.

Kurssilla pääsi oppimaan niin käytännössä, kuin myös teoriassakin erilaisia taitoja talvisissa olosuhteissa pärjäämiseen. Esimerkiksi kerrospukeutumisen taidot, trangian käytön sekä juomisen tärkeyden. Kurssilla tutustuttiin myös lumessa liikkumisen taitoihin, kuten lumipuvun käytön etuihin, joita pääsimme tarkkailemaan myös valonvahvistimen avulla.

Naiset luokassa opettelemassa trangian käyttöä

Trangian käytön opetus. Kuva: Laura Juutinen

– Vartiointitehtävät ja niiden mukana kenttäpuhelimen käyttö tulivat myös kurssilaisille tutuiksi.
Mieleenpainuvin osa kurssia oli ehdottomasti hiihto sotilassuksilla, mikä oli monille kurssilaisille, itseni mukaan lukien ensimmäinen kosketus kyseisiin suksiin ja joillekin jopa ensimmäinen hiihtokerta moneen vuoteen.
Hiihtomarssi yllätti positiivisesti ja olikin loppujen lopuksi varmaan kurssin hauskin osuus, mahtavien kurssilaisten ja kouluttajien lisäksi, sanoo Sandra.

Sandra suosittelee kurssia niille, jotka ovat kiinnostuneet talviolosuhteiden tuomissa haasteissa selviytymisestä ja omaavat jo jonkin verran kokemusta maastossa majoittumisesta.

Kurssille osallistui myös useampia reserviläisiä ja kurssi tarjosikin heille mahtavat puitteet talvitaitojen kertaamiseen.

– Rohkeasti mukaan MPK:n toimintaan ja muistakaa että perinteinen sanonta “juo vettä ja vaihda sukat” pätee niin kesällä, kuin talvellakin, kannustaa Sandra.


Kuvat: Helen Wicht, Aino Artismaa ja Laura Juutinen
Anne Seulanto