Siirry sisältöön
Kuvituskuva Ilmavoimien RUSKA-harjoituksesta. Kuvassa Hornet ja kurssilaisia ampumassa pimeässä maalitauluihin.

08.10.2022

Ilmapuolustuspiirin sitoutuneet reserviläiset kouluttivat Tikkakoskella Jyväskylässä Ruska 22-ilmaoperaatioharjoitukseen kutsuttaja reserviläisiä. Perustamisvaiheen jälkeen koulutettavaksi saapuvat yksiköt koulutettiin rastikoulutuksena sotilaan perustaidoissa, iskun jälkeisessä tiedustelussa, taistelijan ensiavussa, taktisessa aseenkäsittelyssä sekä Puolustusvoimain ampumaohjeistuksen mukaisissa RK4-ammunnoissa. Tämän jälkeen yksiköt siirtyivät harjoittelemaan heidän omaa ns. sodan ajan tehtävää.   

Ilmavoimien Ruska 22 on ilmavoimien kuluvan vuoden pääsotaharjoitus, johon osallistuvat reserviläisjoukot ovat tärkeä osa liikkuvaa ja hajautettua taistelutapaa.  Tähän harjoitukseen ilmavoimat oli kutsunut noin 2400 reserviläistä koulutettavaksi Ilmasotakoulun ja Lapin lennoston taistelutukikohtien alueella. 

– Täällä Luonetjärvellä meitä ilmapuolustuspiirin sitoutuneita reserviläisiä oli kouluttamassa 19 henkilöä. Useimmat sitoutuneet kouluttajat ovat toimineet jo useamman vuoden ajan ilmapuolustuspiirin koulutuksissa kouluttajina, ammunnanjohtajina, huollon ja ensiavun tehtävissä – meillä on hyvä ja ammattitaitoinen porukka, toteaa MPK:n ilmapuolustuspiirin ammunnoista valtakunnallisesta vastaava koulutuspäällikkö Mika Marin. Kaikki reserviläiset olivat Ilmapuolustuspiirin sitoutuneita kouluttajia ja he ovat saaneet joko MPK:n tai RUK:n kautta kouluttajaoikeudet. Ammuntoja kouluttavilla henkilöillä oli myös Puolustusvoimain myöntämä Puolustusvoimain perusammuntojen johtamisoikeus.  

Ammuntaharjoitukset illalla. Kolme ampujaa ja nainen kivääri kädessä.

Oikealla kuvituskuvassa Ruska-harjoitukseen osallistunut Betty Lampinen. Henkilökuva keskitetystä kouluttajakoulutuksesta.


Luonetjärven koulutuspaikan ryhmässä oli mukana myös alikersantti Betty Lampinen, 22-vuotias reserviläinen.  Betty kertoo suorittaneensa varusmiespalveluksen Porin Prikaatissa Säkylässä saapumiserässä 2/19. Näin hän kertoo omasta tulostaan sitoutuneeksi kouluttajaksi ja saaduista kokemuksistaan
:

 ­ – Kotiuduttuani pidin aktiivisesta maanpuolustuksesta muutaman kuukauden tauon, kunnes päädyin alkuvuodesta 2021 Pihtiputaalle naisille suunnattuihin ammuntoihin. Ammuntojen päätyttyä ilmoitin kouluttajalle kiinnostuksestani osallistua MPK:n toimintaan, ja seuraavat viikonloput vietinkin ampumaradalla apukouluttajan tehtävissä ja vääpelikurssia käymällä, koulutustehtävissä.

– Minulle kouluttajana toimiminen on ollut mieluisaa ja pidän itseni haastamisesta. Oma osaaminen huomioidaan koulutusaiheita jaettaessa, mutta omalta mukavuusalueelta pääsee pois, kun tutun ja turvallisen aiheen sijasta valitsee myös uusia, joista oppii koulutusta suunnitellessa paljon. Yksin ei tarvitse kuitenkaan toimia, vaan tukea saa tarvittaessa kokeneemmilta kouluttajilta. Parhaita kokemuksia ovatkin olleet haastavammat koulutusaiheet, ja ryhmäytyminen muiden kouluttajien kanssa. On myös tuntunut rohkaisevalta saada tunnustusta onnistuneista koulutussuorituksista.

– Vaikka ehkä intti aikana en olisi heikkoina hetkinä poteron pohjalla uskonutkaan, maanpuolustuksesta tuli minulle harrastus, johon on joka kerta yhtä mukava palata.  

Kuvakoosteiden kuvat:
Ilmavoimat, Minna Riipinen ja Markku Metsäpelto