Siirry sisältöön

Kolmatta kertaa järjestetylle Liperin Kesäyön marssille osallistui reilut 100 marssijaa. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

29.05.2023

Kesäyön marssi suoritettiin Liperissä Savo-Karjalan maanpuolustuspiirissä 26.-27. toukokuuta 2023.

Kolmatta kertaa Liperissä järjestetty Kesäyön marssi veti puoleensa yhteensä noin reilut 100 marssijaa ja kolmisenkymmentä toimijaa. Kaksi päivää kestäneessä tapahtumassa koettiin niin pitkiä kilometrejä, hankaavia kenkiä kuin tiivistä yhteistyötäkin.

Tämänvuotinen Kesäyön marssi käynnistyi sateisessa säässä Ylämyllyllä perjantaina klo 20. Osallistujat saivat kattavan alkuinfon, minkä jälkeen MPK Savo-Karjalan maanpuolustussoittokunta saatteli 43 km ja 25 km yön yli marssijat pitkälle taipaleelle reippaan marssimusiikin saattelemana. Piiripäällikkö Antti Teräväinen toivotti tapahtuman avauspuheessa marssijoille turvallista ja rentoa matkaa:

– Ei matka tapa, vaan se vauhti.

Yön yli marssille lähtivät 43 km ja 25 km marssijat. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Yhteensä marssijoita osallistui tapahtumaan yli 100. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

 

MPK Savo-Karjalan maanpuolustussoittokunta lähetti marssijat matkaan reippaan marssimusiikin tahdissa. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Marssitapahtuman avajaisten ohessa tarjolla oli MPK:n toiminnan esittelyä ja ekoaseammuntaa. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Yön aikana matkaan lähtivät kahden pisimmän matkan – 43 km ja 25 km marssijat. Yhteensä Liperin metsäisissä vaaramaisemissa tallusti yli 80 marssijaa yön aikana. Taukopaikkoja oli 4, joista Sompalammen rastilla marssijat kävivät sekä meno- että paluumatkalla.

Yön suurimmalla huoltorastilla Sompalammella Liperin kaunis luonto näytti jälleen taikansa. Rastitoimitsijat Katri ja Roosa ovat tykänneet toimitsijatehtävistä – etenkin kaverin kanssa. Marssijoille on ollut tarjolla vettä, urheilujuomaa ja banaaneja. Vaikka keli on ollut viileä, on nuotio lämmittänyt heidän ensimmäistä Kesäyön marssiaan.

Rastitoimitsijat pitivät kirjaa marssijoista, tarjosivat heille lisää evästä ja ohjasivat heidät marssilla eteenpäin. Laadukas huolto ja hyvä ohjeistus ovatkin Liperin Kesäyön marssin vahvuuksia! Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Upea auringonlasku väritti Liperin Kesäyön marssia Sompalammen taukopaikalla. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Upeat marssimaisemat ja metsäiset vaarat ovat Liperin Kesäyön marssin tavaramerkki. Marssijoita saapuu ympäri Suomen nauttimaan luonnon läheisyydestä. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

43 km marssin puolivälissä Käsämässä marssijat saivat lämmintä ruokaa ja mahdollisuuden pieneen lepoon. Tauolla olleen ryhmän mielestä reitti on ollut hyvä ja ajankohtakin onnistunut – hyttysten määrä on ollut vielä kohtalainen verrattuna aiempiin vuosiin. Vaikka tahti on ollut suunniteltua ripeämpi, on olo vielä hyvä ja kroppa kestänyt.

– Edellisen vuoden marssista jäi hyviä kokemuksia niin uudestaan oli tultava, he kertovat.

Varusteet kannattaa säätää kohdalleen ensimmäisen tauon kohdalla. Erityisesti kenkien ja sukkien suhteen pitää pyrkiä olemaan tarkka. Mitä vähemmän varusteet hankaavat, sitä helpommin matka kulkee! Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Ensimmäisen päivän (ja yön) jäljiltä tunnelma Liperissä oli hyvä. Vaikka sää on vaihdellut, on marssijoiden kasvoilla paistanut hymy ja fiilis on ollut mitä mainioin. Myös toimitsijat ovat antaneet kaikkensa taatakseen marssijoille laadukkaan neste- ja muonahuollon sekä turvallisen marssisuorituksen.

Lauantaina vuorossa oli 25 km päivämarssi sekä 17 km ja 6 km suoritukset. Sää oli aurinkoinen, paikoin jopa paahteinen, mutta navakka puuskainen tuuli piti lämpötilan viileähkönä.

Toimijatehtävät Kesäyön marssilla ovat hyvä tapa lähteä mukaan toimintaan ja tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Ensiapureppua ei onneksi tämän vuoden marssilla juuri tarvittu. Pieniä haavereita ja hankaumia käy aina, mutta niihin marssijat olivat varautuneet omatoimisesti. Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Marssin järjestäjät ja toimijat kiittävät kaikkia osallistujia. Toivottavasti ensi vuonna saadaan järjestettyä yhtä hyvä tapahtuma! Kuva: Tommi Korhonen / MPK

Sompalammen huoltorastille saapuneen partion mielestä matka oli sujunut siihen asti ongelmitta. He ovat aiemminkin osallistuneet Kesäyön marssille ja tällä kertaa tavoitteena on suorittaa 25 km marssi neljään tuntiin.

– Tämä on todella mukava reitti. Polut ja korkeuserot tuovat vaihtuvuutta. Asvalttia on todella vähän. Hiekkatieosuuksia kun saisi vielä vaihdettua poluksi niin olisi todella jees, mutta pidetään tämä linja. Muilla marsseilla saa kävellä asvaltilla ihan riittävästi, he kertovat.

Lauantain marssimatkat saatiin onnistuneesti taputeltua iltapäivällä ja samalla on aika päättää tämänvuotinen tapahtuma.

Kiitos kaikille osallistujille, niin marssijoille kuin toimitsijoille! Tervetuloa uudestaan kokemaan kauniit mäntyharjut ja kinttupolut Liperin Kesäyön marssiin!

Kuvat: Tommi Korhonen
Teksti: Milja Muikku