Siirry sisältöön

Kenttälapio on suuressa roolissa tuliaseman ja pioneeritoiminnan koulutuksessa. Kuva: Milja Muikku

28.04.2023

Onko pioneeritoiminta pelkkää kuoppien kaivamista ja miinojen kantamista? Näinhän ei ole, vaan pioneeritoiminnan perusteet, kuten suojan edistäminen, tuliasematoiminta ja suojelu kuuluvat sotilaan perustaitoihin. Näitä jokaiselle taistelijalle tarpeellisia taitoja harjoiteltiin Taistelijan pioneeritaidot -kurssilla Konnuslahdella 14.-16.4.2023.

Ampumataidon ja taisteluensiavun lisäksi jokaisen sotilaan tulee hallita oppeja myös eri aselajeista. Peruskursseja käymällä jokainen voikin haalia osaamista eri osa-alueilta ja kehittyä sotilas- ja taistelutaitojen kokonaisuudessa. Kaikki saatu oppi kehittää kykyä reagoida taistelukentän tilanteisiin.

– Tällä kurssilla käymme läpi monipuolisesti jokaisen taistelijan pioneeritaitoja. Painopiste on miinoissa ja panoksissa sekä niiden käytössä. Lisäksi käymme läpi mm. sulutteen toimeenpanon ja sulutteen luovuttamisen toimenpiteet, naamioinnin sekä ilmasuojausperiaatteet. Suojelun osalta perehdymme taisteluaineilta suojautumiseen ja välittömän puhdistuksen toimintaan. Tutustumme myös liikkeen edistämiseen ja toimintaan kohdattaessa miinoite, kertoo kurssinjohtaja Heikki Ropponen.

Harjoittelulla ja toistolla pyritään luomaan rutiinia ja varmuutta toimintaan:

– Pyrimme siihen, että toiminta on säännönmukaista ja sisällöltään yhtenäistä, eli esimerkiksi kohdattaessa miinoite vältyttäisiin lisävahingoilta ja osataan toimia kontrolloidusti tilanteesta poispääsemiseksi.

Kolmipäiväinen kurssi alkoi perjantai-iltana turvallisuuspuhuttelulla, varustamisella ja taisteluensiapukoulutuksella. Kurssilaiset olivat tutustuneet materiaaliin jo ennen kurssia PVMoodlessa, jossa opiskeltavana aiheena oli mm. miinojen ja panosten tunnistamista.

– Kun teoriat ja tekniset asiat käytiin läpi jo kurssin alussa ja ennen kurssia, päästään nyt suoraan kiinni kuokkaan, Ropponen tuumaa.

Heikki Ropponen suunnitteli ja toteutti Pohjois-Savon ensimmäisen Taistelijan pioneeritaidot-kurssin. Kuva: Milja Muikku

 

Muistinvirkistystä tutuista asioista: ”On ihan hyvä kerrata välillä”

Kurssille osallistunut Esko Kääriäinen lähti kertaamaan pioneeritaitoja kaverinsa kehotuksesta. Vaikka palveluksesta on vierähtänyt jo 25 vuotta, ovat koulutusaiheet ja toiminnan periaatteet palautuneet hyvin mieleen:

– Tähän mennessä kaikki asiat ovat olleet jollakin tasolla tuttuja, että enemmänkin kurssi on hyvää muistinvirkistystä ja kertausta. Mikään ei ole ollut liian haastavaa, aiheet ovat mielenkiintoisia ja helppoja. Oikein hyvä harjoitus, hän kertoo.

Kurssia hän pitää tarpeellisena jokaisen taistelijan osaamisen kannalta. Vaikka aiheet olisivat tuttuja jo palvelusajalta, ei kaikkea välttämättä enää muista. Myös nykypäivän turvallisuustilanne vaikuttaa kurssille osallistumiseen.

– Kurssin sisältö on hyvin ajankohtainen ja suorastaan tarpeellinen. Jokaisen kansalaisen pitäisi osata tämmöiset perustaidot. Miinojen ja suojautumisasioiden kanssa pitäisi pärjätä jos niitä sattuu jostakin syystä tarvitsemaan, Kääriäinen toteaa.

Kurssille osallistunut Esko Kääriäinen on ollut tyytyväinen saamiinsa oppeihin. Kuva: Milja Muikku

 

Pioneeritaidot tulee hallita yhtä hyvin kuin ampuminen

Kurssin puolivälissä lauantaina iltapäivällä tunnelma oli toiminnallinen. Kurssilaiset perehtyivät maaston merkitsemiseen, tuliasematoimintaan ja kalustokoulutukseen. Useilla pioneerikursseilla oppimassa käynyt ja sittemmin kouluttajaksi edennyt Timo Takkinen valmistautui pitämään koulutusta hyvän tuliaseman vaatimuksista.

– Päivä on lähtenyt hyvästi käyntiin ja vastoinkäymisiä ei ole ollut, aikataulussakin ollaan kaikin puolin. Kyllä nämä taidot joita täällä kurssilla opetetaan on semmoisia taitoja, joita joka ikisen taistelijan pitää hallita aselajiin katsomatta, Takkinen kertoo.

Takkinen painottaa sitä, ettei pioneeritoiminnan ydin ole pelkkää kuoppien kaivamista ja miinojen kantamista:

– Kaikista kriittisin asia on tuliasemakoulutus ja kaikki muu rakentuu sen ympärille. Kunhan jokainen ymmärtää yksittäisen taistelijan tuliaseman, niin siitä on helppo lähteä rakentamaan taistelijan perustaitojen kokonaisuutta, hän kertoo.

Yksi kurssin erikoisuuksista on koulutuspaikka, joka sijaitsee metsätien varressa Konnuslahdella Pohjois-Savon eteläosissa. Perinteisesti kursseja on pidetty rakennetulla alueella Rissalassa, mutta nyt Konnuslahteen tultiin varta vasten kokeilemaan uutta.

– Meillähän on tosi huippupaikka missä nyt ollaan. Tämän todenmukaisempaa paikkaa pioneerikurssien koulutukselle ei voi olla kuin tämä. Päästään suoraan tekemään oikeissa olosuhteissa ja tämä luo koulutettaviin eräänlaisen taistelutahdon ja innon, kun oikeasti ollaan täällä luonnossa eikä missään aitojen sisäpuolella, Takkinen kehuu.

Kouluttaja Timo Takkinen (keskellä) opastaa kurssilaisia viuhkapanoksen saloihin. Kuva: Milja Muikku

 

Koulutuksesta löytyy niin nykyaikaa kuin perinteitäkin

Pioneerikursseja on tarkoitus järjestää jatkossakin Savossa. Aikaisempina vuosina kurssit ovat painottuneet Ylämyllylle Joensuun koulutuspaikalle, jossa kouluttajia on ohjannut pioneeritoiminnan ammattilainen Kimmo Salo. Nyt, kun osaamista on lisätty ja kouluttajien määrää saatu kasvatettua, pystyttiin toimintaa tuomaan myös Ohtaansalmen toiselle puolelle.

– Tarkoitus on luoda nousujohteinen polku kuten kaikissa MPK:n koulutusohjelmissa. Näitä peruskursseja järjestetään vuosittain ja jatketaan siitä suluttamiseen ja liikkeen edistämiseen. Todella hyvin on mennyt nyt tämä kurssi ja todella hyviä suorituksia on nähty. Pyrimme aina rekrytoimaan lisää kouluttajia, niitä me tarvitaan, kurssinjohtaja Heikki Ropponen kertoo.

Taistelijan pioneeritaidot -kurssi järjestettiin aurinkoisena kevättalven viikonloppuna Konnuslahdella. Kuva: Milja Muikku

Sotilaallisen pioneeritoiminnan ohella Ropponen nostaa esille Joensuun Marjalassa järjestettävät perinnelinnoittamisen kurssit, joissa kunnostetaan Bunkkerimuseon kenttälinnoitteita vanhojen piirustusten mukaisesti. Kurssilla korostuvat linnoitekokonaisuuden hahmottaminen ja kenttälinnoittaminen perustyökaluilla:

– Siellä pystyy syventymään yksittäisen taistelijan linnoittamistaitoihin ja linnoittamisen perusymmärrykseen. Samalla vielä tehdään maanpuolustustyötä ja edistetään historiallisen kohteen säilyttämistä. Se hyödyttää kaikkia.

Kokonaisuudessaan Ropponen ja Takkinen kannustavat reserviläisiä hakeutumaan jokaisen taistelijan perustaitoja kehittäville kursseille sekä pioneerikursseille, jos aihepiiri kiinnostaa. Nyt järjestetty kurssi toimi eräänlaisena testinä ja toimintaa voidaan lähteä kehittämään jatkossa. Kurssien järjestämistä ohjaa kysynnän ja tarjonnan laki, joten osallistujia toivotaan olevan jatkossakin yhtä runsaasti kuin nyt.

– Eikun tervetulloo Savvoon kouluttautummaan!

 

Tämä artikkeli on toinen osa juttusarjaa, jossa käsitellään joka taistelijan taitoja kehittäviä kursseja Savo-Karjalan maanpuolustuspiirin alueella. Juttusarjan ensimmäisessä osassa käsitellään taisteluensiapua, ja sen pääset lukemaan täältä. Pioneeritoimintaan, taisteluensiapuun ja muihin sotilaallisia taitoja kehittäviin kursseihin voit tutustua MPK:n koulutuskalenterissa.

Teksti ja kuvat: Milja Muikku