Siirry sisältöön
MPK 30 vuotta

18.12.2023

MPK täytti 30 vuotta 14.12.2023. Pyöreitä vuosia on juhlittu kaikissa maanpuolustuspiireissä. Vuosijuhlan kunniaksi on julkaistu myös MPK:n 30-vuotisjuhlakirja, Tyhjän päältä toimintaan – vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen historia ja tulevaisuus.

MPK:n 30-vuotisjuhlavuosi huipentui perjantaina 15.12. kun juhlistimme vuosijuhlaa MPK:n Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin ja Meripuolustuspiirin yhteisessä, arvokkaassa tilaisuudessa Pasilassa Sokos Hotel Triplassa.

Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin palkittavia

Paikalle saapui pyöreät 300 vierasta, joiden joukossa oli niin MPK-aktiiveja kuin heidän seuralaisiaan. Tunnelmaa elävöittämässä oli Kaartin soittokunnan varusmiesbändi, jonka hienoa musiikkia kuulimmekin pitkin iltaa.

Kaartin soittokunnan varusmiesbändin solisti ja koko yhtye oli erinomaisessa vedossa

Alkuun piiripäällikkö Vesa Sundqvistin toivotti vieraat ja oman väen tervetulleiksi, minkä jälkeen oli palkitsemisten vuoro.

Piiripäällikkö Vesa Sundqvist toivotti vieraat tervetulleiksi.

Lisäksi kuulimme tilaisuudessa Mika Aaltolan erinomaisen ja merkityksellisen juhlapuheen.

Mika Aaltola

Yhteislaulun ja päätössanojen jälkeenkin juhlaväkeä jäi vielä jatkamaan mukavaa ja lämminhenkistä iltaa.

Juhlijoita Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin ja Meripuolustuspiirin vuosijuhlassa 2023.

Kiitos kaikille MPK:n vapaaehtoisille toimijoille, palkatulle väelle ja yhteistyötahoille maanpuolustuksen eteen tekemästänne ensiarvoisen tärkeästä työstä. Suuret onnittelut kaikille palkituille ja onnea 30-vuotias MPK!

MPK:n rautainen ansiomitali vuonna 2023 myönnettiin seuraaville Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin toimijoille:

Bergstén Ghita
Ekroth Marko
Haikonen Mikko
Halmesaari Markku
Helle Ville
Jansson Riitta
Juvonen Juho
Kauppinen Arto
Koponen Tommy
Latini Nicole
Lehtinen Roosa
Lehtonen Manu
Leppänen Mikko
Mangs Otto
Markoff Hanne
Mujunen Kalle
Mäkelä Jori
Nieminen Jukka (myönnetty jo 2021)
Nosa Mikael
Nyman Meeri
Oraste Turo
Piironen Paavo
Pousi Karoliina
Pousi Mika
Quiroz Matias
Rahikka Kaisa-Leena
Rantamäki Sirpa
Salminen Janina
Shibutani John
Siljander Jaana
Sinervuo Joni
Stubb Thomas
Telama Tuomo
Tiainen Juho
Varjovaara Nelli
Viljanen Veronica
Värmälä Risto

MPK:n hopeinen ansiomitali vuonna 2023 myönnettiin seuraaville Etelä-Suomen maanpuolustuspiiri toimijoille:

Aarnio Harri
Dahlman Ulf
Halonen Pekka
Holmström Axi
Jäderholm Riku
Keskisaari Riku
Koistinen Miika
Korkalainen Olli
Liesimaa Juhana
Monni Eki
Nikkanen Marko
Oksa Seppo
Parviainen Petri
Pentunen Janne
Rask Tomi
Rikkonen Jari
Turunen Erkki
Ögård Peter

MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin

Vuoden kouluttaja 2023
Joni Sariola

Joni Sariola

Koulutuspäällikkö Joni Sariolan intohimo ja omistautuminen taistelu rakennetulla alueella (TRA) -koulutustehtäviin ovat vertaansa vailla, ja hänen työnsä on vaikuttanut positiivisesti lukemattomiin koulutettaviin sekä koulutusyhteisöön.
Joni on osoittanut merkittävää asiantuntemusta ja taitoa koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa. Hänen kykynsä ottaa huomioon koulutettavien erilaiset lähtötasot on ollut poikkeuksellista ja hän tunnistaa yksilölliset tarpeet ja mukauttaa koulutuksen sisällön ja lähestymistavat niiden mukaisesti, mikä takaa osallistujien tehokkaan oppimisen.
Erityisen huomionarvoista on hänen valmistautumisensa taso jokaiseen koulutustapahtumaan. Hänen perusteellinen paneutumisensa aiheeseen ja pedagogisiin menetelmiin on ollut inspiraatioksi niin koulutettaville kuin kollegoillekin, ja tämä näkyy selkeästi hänen koulutustensa laadussa ja vaikuttavuudessa.
Sariola hyödyntää monipuolisesti erilaisia opetusmenetelmiä ja varmistaa, että koulutukset ovat innostavia, osallistavia ja oppimista edistäviä. Tämä lähestymistapa on tehnyt hänen koulutuksistaan haluttuja ja tehokkaita oppimistapahtumia.
Lisäksi Joni tunnetaan erinomaisista ihmissuhdetaitoistaan ja kyvystään luoda positiivinen oppimisympäristö. Hänen lähestyttävyytensä ja kannustava asenteensa ovat luoneet vahvan siteen koulutettavien ja muiden kouluttajien välille, mikä on edistänyt tiedonjakoa ja yhteistyötä koulutusyhteisössä.
Yhteenvetona, Joni Sariola on poikkeuksellinen kouluttaja, jonka panos TRA-koulutuksiin on ollut merkittävä. Hänen ammattitaitonsa, pedagoginen osaamisensa ja innostava lähestymistapansa tekevät hänestä tänä vuonna Vuoden kouluttajan 2023.

MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin

Vuoden toimija 2023
Pirkko Laurila

Pirkko Laurila

Pirkko Laurila on tehnyt vuosikausia pyyteetöntä ja arvokasta työtä Helsingin koulutuspaikan Radioniemen varaston vaatetusmateriaalin ylläpitämiseksi. Hänen iloinen ilmeensä ja loistava asenteensa ovat esimerkkinä meille kaikille; Pirkko on aina valmiina auttamaan ja opastamaan – hän on yksi Radioniemen varaston kantavista voimista.

MPK:n 30-vuotisjuhlavuoden erikoispalkitsemiset

Vuoden vapaaehtoistoimija 2023
Bo Aminoff

Bo Aminoff

Bo Aminoffin panos vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirissä on erittäin merkittävä. Hän on yksi niistä keskeisistä harjoitusviikonloppujen mahdollistajista, jotka laittavat itsensä likoon viikonlopusta toiseen. Bo toimii Helsingin koulutuspaikalla Santahaminan Radioniemessä varustamistiimissä. Tämä tiimi on keskeisessä asemassa siinä, että Santahaminassa toimeenpantavat kurssit alkavat ja päättyvät sujuvasti. Bo Aminoff ahkerana, kohteliaana, pyyteettömänä ja ylipäätänsä esimerkillisen asenteen ja käytöksen omaavana on tiiminsä yksi kantavista voimista luoden samalla olemuksellaan ja toimillaan hyvää ilmapiiriä ympärilleen.
Bo on valmis tarttumaan haasteisiin lyhyelläkin varoitusajalla – tästä hyvänä esimerkkinä osallistuminen Porvoo Jukolan 2023 maastomuonitusryhmään; ryhmän kokoamisessa oli isoja haasteita, mutta Bo oli kysyttäessä heti valmis toimeen: helteiset olosuhteet olivat kova koettelemus koko ryhmälle, eikä vähiten Bolle, jolle ikääkin on ehtinyt kertyä jo 79 vuotta. Tämäkin homma hoitui helteistä huolimatta erittäin tyylikkäästi. Toisena esimerkkinä rivakasta toimeen tarttumisesta käyköön varsin lyhyellä varoitusajalla ensimmäistä kertaa MPK:n kurssina järjestetty Stadin jotos, jonka tukijoukkoihin hän ilmoittautui edustaen samalla Vääpelikiltaa, jonka toiminnassa hän on myös aktiivisesti mukana.

Kirjoittaja: Kaisa Nuojua ja Vesa Sundqvist
Valokuvat: Tom Brunberg
Editointi: Birgitta Mitro