Siirry sisältöön

23.08.2020

Santahaminassa ja Tuusulassa elettiin viikonloppuna hieman jännittyneissä tunnelmissa ja arvuuteltiin, kuinka paljon tulee viime hetken koronaan liittyviä peruutuksia. Mutta hyvin kävi ja molemmissa koulutuspaikoissa oli vain muutamia yllättäviä peruutuksia ja kurssilaiset uskoivat ohjeita ja kaikki tulivat terveinä kursseille. Ja toisinpäin jos ei olla täysissä ruumiin voimissa niin sitten kannattaa jäädä kotiin ja malttaa odottaa seuraavaa kurssia.

Reservi ja naiset keskiössä Sandiksessa

Perjantaina järjestetitin jo päivällä Kunnossa inttiin -kurssi toisen asteen nuorille, mutta loppuviikonloppuna Santahaminassa keskityttiin tällä kertaa sotilaallisia valmiutta palveleviin kursseihin. Pitkästä aikaa saatiin järjestettyä sissiradistikurssi, jolle saatiin huikeat 17 osallistujaa. Puolestaan Intti tutuksi naisille -kurssille saatiin jälleen parikymmentä intistä kiinnostunutta tai jo päätöksensä tehnyt nuorta naista. Ja Taistelu rakennetulla alueella -kurssi veti jälleen täyteen.

Viikonloppuna järjestettiin myös Puolustusvoimien vapaaehtoinen kranaatinheitin- ja tulenjohtoharjoitus, jonka kouluttajat tulivat MPK:n rosterista. Huipentumana harjoituksessa ammuttiin kovilla Kuputukikohdasta. Ainostaan ammuntojen varohenkilöt tulivat Kaartin jääkärirykmentin palkatusta väestä ja luotto MPK:n asettamiin reserviläiskouluttajiin oli kyllä kova. Uudenmaan aluetoimiston päällikkö Vesa Sundqvist totesikin käydessään harjoituksessa, että ” On meillä upea reservi”.

Kotiseutuharjoitus Tuusulassa

Tuusulassa puolestaan järjestettiin keväältä siirretty ”Kotiseutuharjoitus Tuusula”. Muutamaa aiemmin suunniteltua kurssia ei saatu kokoon, mutta tästäkin huolimatta tarjolla oli erinomainen kattaus varautumis- ja turvallisuuskursseja. Taisipa olla niin, että varavoimakurssi mökkiläisille oli ensimmäinen laatuaan koko MPK:ssa. Ja pitkästä aikaa järjestettiin Etelä-Suomessa radioamatöörikurssi. Näillä kahdella kurssilla on myös jatkumo poikkeusolojen tai jopa sodan ajan joukkoihin. Sähkö ei tule metsässä seinästä vaan se pitää tehdä. Tarvetta tekijöille löytyy paikallispataljoonan esikunnista ja kaikista perusyksiköistä. Puolestaan radioamatöörejä tarvitaan esimerkiksi Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa ja toki myös Puolustusvoimien sodan ajan joukoissa.

Jo ”vakiintuneena” kurssina järjestettiin Lapsen kohtaaminen kriisissä, jonka toteutti Pelastakaa lapset ry. Ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä järjestettiin ensimmäinen Alueellisen valmiuskeskuksen (AVAK) kouluttajakoulutuskurssi, jolla annettiin valmiuksia mm. Kirkkonummelle perustettavan AVAK:n toimintaan.

Huikea superviikonloppu on siis takana ja isot kiitokset kurssilaisille, kouluttajille ja huoltojoukoille. Mutta ei tässä vielä kaikki. Ensi viikonloppuna järjestetään Uudellamaalla jo 15 kurssia, joille osallistuu yli 350 kursilaista eli alkaa näyttää vanhalta tutulta normaalilta.

Tervetuloa syksyn kursseille ja mieluinen kurssi löytyy täältä https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri?unit_id=72

Kuvat: Tommy Koponen ja Lauri Parviainen