Siirry sisältöön

Pasi-ajelu on kestosuorikki Nuorten turvakurssilla, kuva Tapio Aulu, MPK.

30.04.2025

Nuorten turvakurssit pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla innostivat nuoria maanpuolustuksen pariin

Santahaminassa ja Tuusulassa järjestettiin jälleen suositut Nuorten turvakurssit, jotka herättivät runsaasti mielenkiintoa toisen asteen opiskelijoiden keskuudessa. Viikonlopun aikana käytännön taitoja harjoitteli reilut 350 nuorta pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan lukioista ja ammattioppilaitoksista.

Kurssin tavoite

Nuorten turvakurssin tavoitteena on lisätä nuorten kiinnostusta, osaamista ja valmiuksia kokonaisturvallisuuteen liittyvissä teemoissa sekä lisätä nuorten yhteiskunnallista turvallisuusymmärrystä. Kurssikokonaisuus sisälsi ennakkoluentoja, joissa toiminnastaan kertoivat Suomen turvallisuuteen liittyvistä viranomaisista mm. pelastuslaitos, Hätäkeskuslaitos, poliisi, Rikosseuraamuslaitos ja Tulli kuluneen kevään aikana. Myös Turvallisuuskomitean sihteeristö antaa tärkeän panoksensa kurssin etukäteisluentojen toteutukseen.

Varsinaisen varuskuntaviikonlopun aikana nuoret oppivat käytännön taitoja, kuten majoittumista maastossa, alkusammutusta ja ensiapua. Monelle osallistujalle tämä oli ensimmäinen kerta, kun he majoittuvat puolijoukkueteltassa metsässä ja kasarmissa varuskunnassa.

Yhteistyöllä puolijoukkueteltat nousivat Santahaminan metsään. Kuva: Tapio Aulu, MPK

Yhteistyöllä puolijoukkueteltat saatiin pystytettyä Santahaminan harjoitusmaastossa. Kuva: Tapio Aulu, MPK.

Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen roolit ja päätehtävät

Viikonlopun aikana nuoret perehtyivät erityisesti Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen rooleihin ja päätehtäviin. Erityisesti Puolustusvoimien tehtävät ja toiminta herättivät osallistujissa paljon kysymyksiä ja innostunutta keskustelua.

  • Moni hakee kurssille mielenkiinnosta armeijaa kohtaan. Varsinkin nuoret naiset hakeutuvat tänne pohtiessaan vapaaehtoista asepalvelusta. Nykyinen turvallisuustilanne saa myös nuoria hakemaan oppia, kertoi kurssinjohtajana toiminut Petra Lehtonen, ja jatkaa:
  • Tämmöistä kurssia ei voi oikein kokea missään muualla. Nykyisessä ajanjaksossa turvallisuuteen liittyvät taidot ovat varmasti hyödyksi, erätaidoista puhumattakaan. Monet kurssilaisista eivät ole koskaan aiemmin esimerkiksi yöpyneet maastossa, joten täällä pystyy harjoittelemaan sitä ammattitaitoisten kouluttajien kanssa, turvallisessa ympäristössä.

Kurssin käytännönläheisin osuus toteutettiin maastossa, missä osallistujat harjoittelivat majoittumista ja muita perustaitoja kenttäolosuhteissa. Monet nuoret olivat erityisen innostuneita tästä, koska täällä he pääsivät testaamaan omia taitojaan käytännössä.

  • Tänään lauantaina me olemme kyydittämässä nuoria Paseilla. Me myös majoitumme maastoon, opetellaan tulipalon sammuttamista, käydään katsomassa taistelunäytös ja helikopteriinkin päästään tutustumaan.
  • Nuoret ovat olleet innoissaan ja tosi aktiivisia. Nuoria miehiä on kurssilla myös nykyään enemmän, mikä on hyvä juttu. Nuoret kuuntelevat tosi hyvin ja ovat varsin motivoituneita, kertoi kouluttajana toimiva Maria Huttunen.

Puolustusvoimat tuki kurssia esittelemällä kalustoaan nuorille. Kuva: Tapio Aulu, MPK.

Myös Rajavartiolaitos tuki kurssia esittelemällä kalustoaan nuorille. Kuva: Tapio Aulu, MPK.

Arkielämän taitoja

Nuorten turvakurssilla opetellaan myös arkielämään soveltuvia taitoja aina ensiavusta ryhmätyöskentelyyn. Näistä taidoista on hyötyä aina koulumaailmasta työelämään saakka.

  • Kurssilla opetetaan muutamia ensiaputaitoja, kuten esimerkiksi painesiteen tekemistä ja myös muutamia evakuointiharjoitteita. 
  • Ryhmäytyminen on tärkeä osa kurssia. Täällä ollaan isoissa ryhmissä ja siinä pääsee harjoittamaan yhteistyötä. Samalla tutustuu myös Puolustusvoimiin. Jos kurssilainen pohtii, kiinnostaako Intti vai ei, niin tämän kurssin myötä voi saada selkoa ennen lopullista päätöstä, että syttyykö palo vai eikö ole oma juttu ollenkaan, kertoi Emmi Mäyrälä, joka toimi kurssilla ensiapuvastaavana.

Kurssin vetäjät korostivat, että nuorten kiinnostus ja motivaatio turvallisuusaiheisiin on selkeästi kasvanut viime vuosina. Tämä näkyy erityisesti siinä, että kurssit täyttyvät nopeasti ja osallistujien määrä on pysynyt korkealla tasolla

  • Täällä on tosi innokasta porukkaa. He ovat tuon tuosta kysymässä, että onko mitään tekemistä, kun ei haluta olla puhelimilla. Ja kyllähän me sitä keksitään. Apukouluttajista pitää olla kiitollinen, he ottavat paljon vetovastuuta aktiviteeteista. 
  • Nuoret ottavat kurssin tosi avoimen mielin vastaan, ja heitä on siksi mukava kouluttaa. Tämän voi laskea myös jopa jonkinlaiseksi nuorisotyöksi. Me voimme omalta osaltamme opettaa heitä, esimerkiksi ottamaan päivärutiineja käyttöön, kerrotaan kurssin johdosta.

Useat tehtävärastit opettivat nuorille taitoja, joista on hyötyä tavallisessa arkielämässä. Kuva: Tapio Aulu, MPK.

Uudenmaan Nuorten turvakurssi Tuusulan koulutuspaikalla onnistui hienosti, kurssilaisia oli lopulta 44 nuorta ja kouluttajia 16 henkilöä. Opiskelijat olivat Tuusulan lukion toimipisteistä sekä Keudasta. Koulutusaiheina oli mm. toiminta liikenneonnettomuustilanteessa, alkusammutus, ensiapu sekä majoittautumiskoulutus.

  • Nuoret olivat erittäin motivoituneita ja ilmapiiri koko viikonlopun ajan oli kannustava sekä toisia tukeva. Kiitos myös erittäin ammattitaitoisille ja hienolla asenteella olleille kouluttajille, toteaa Mats Fagerström, MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin valmiuspäällikkö.
  • Seuraava Tuusulassa pidettävä kurssi pidetään keväällä 2026, ja tarkoituksena on laajentaa osallistumismahdollisuus Järvenpään sekä Keravan oppilaitoksiin, jatkaa Fagerström.

Nuoret saapumassa maastoyöpymisen jälkeen sunnuntain koulutuspäivän käskynjakoon Puolustusvoimien kurssikeskuksessa Tuusulassa. Kuva: kurssinjohtaja Pekka Siutila, MPK.

Tulevaisuudensuunnitelmia

Kurssin järjestäjät suunnittelevat jo uusia kurssikokonaisuuksia tuleville vuosille. Nuoret ovat osoittaneet, että kysyntää tämäntyyppiselle koulutukselle todella riittää, ja monet toivovat lisää vastaavanlaisia tilaisuuksia. MPK tarjoaakin jo tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla Intti tutuksi naisille ja Sotilaan perustaidot -kokonaisuuksia nuorille. Näistä jälkimmäinen tosin vaatii täysi-ikäisyyttä, joten turvakurssiosallistujat joutuvat odottamaan Sotilaan perustaidot -kurssille osallistumista tyypillisesti parisen vuotta.

Kurssi antaa nuorille hyvin suuntaa siitä mitä asepalvelus on. Täällä oppii niin kalustosta kuin koulutushaaroista. Tällöin kutsunnoissa on jo perusteita hakeutua sellaiseen joukko-osastoon, jossa itseä kiinnostavaa koulutusta järjestetään ja hyödyntämään näin asepalvelusajan täysimääräisesti.

Apukouluttaja- ja kouluttajatehtäviin

Innokkaimmat nuoret voivat jatkaa turvakurssin käytyään tulevien turvakurssien apukouluttajiksi. Tämä antaa erinomaisen mahdollisuuden perehtyä kouluttamisen perusteisiin, kuin myös saada syvällisempää tietoa ja osaamista Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten toiminnasta sekä niiden käyttämästä kalustosta.

  • MPK:n Nuorten turvakurssi on valtakunnallinen kurssikokonaisuus, joka on kehitetty vahvassa yhteistyössä toisen asteen oppilaitosten kanssa ja konsepti on hioutunut vuosien saatossa hyvin toimivaksi. MPK:lla on kunnia jatkaa Nuorten turvakurssin perintöä eteenpäin. Kurssien järjestämistä tukee pääkaupunkiseudulla Urlus-säätiö, jonka tuki on kursseille korvaamattoman tärkeä ja mahdollistaa kurssin järjestämisen näin suuressa mittakaavassa ja pitämisen nuorille ilmaisena. Kurssin järjestämisessä ja kurssilaisten rekrytoinnissa nojaamme vahvasti koulukumppaneihimme koko pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.
  • Kunnia kurssin käytännön toteutuksesta kuuluu vapaaehtoisille kouluttajillemme, joista osa on ollut mukana jo yli 10 vuotta yhtäjaksoisesti, ensin apukouluttajana, sitten kouluttajana, kurssinjohtajana ja lopulta harjoituksen johdossa. Kurssi tarjoaa myös oivan tilaisuuden matalan kynnyksen MPK:n tukitehtävissä harjaantumiselle, kuten esimerkiksi kuljettajan tai kurssivääpelin tehtäviin, toteaa koulutuspäällikkö Tuomas Hauvala, joka toimii turvakurssien koordinaattorina Etelä-Suomen maanpuolustuspiirissä.

Nuorten turvakurssi tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden tutustua turvallisuusaiheisiin kiinnostavalla ja innostavalla tavalla, mikä osaltaan vahvistaa nuorten omaa turvallisuustietoisuutta ja aktiivista kansalaisuutta. Kurssin suorittamisesta lukiot myöntävät pääosin 2 opintopistettä ja ammattioppilaitokset 3 osaamispistettä.

Seuraava kurssi

Seuraava Nuorten turvakurssi järjestetään Santahaminassa 10.–12.10.2025 Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan toisen asteen opiskelijoille. Voit lukea lisää kursseista täältä: https://nuortenturvakurssi.fi/

Teksti: Juha-Pekka Salonen, MPK

Kuvat: Tapio Aulu, MPK ja Pekka Siutila, MPK