Siirry sisältöön

MPK:n uusi Kouluttajan käsikirja mahtuu painotuotteena maastopuvun reisitaskuun ja kulkee mukana karttalaukussa. Kuva: Panu Moilanen, kuvitus Susanna Alanne, Tussitaikurit Oy.

29.03.2021

MPK on julkaissut uuden Kouluttajan käsikirjan. Käsikirja on MPK:n vapaaehtoisille kouluttajille ja kaikille kouluttamisesta kiinnostuneille tarkoitettu kouluttajana toimimisen opas.

Kouluttajan käsikirja on tarkoitettu kaikille MPK:n kouluttajille ja toimijoille, ja siitä aloittelevakin kouluttaja saa tarvitsemiaan perusteita koulutuksen tavoitteelliseen suunnitteluun ja oppimisen mahdollistamiseen. Lisäksi käsikirjassa annetaan kouluttajalle tiivis työkalupakki kurssiturvallisuuden ylläpitoon ja viestintään. Käsikirja soveltuu pedagogiikkaoppaaksi ja inspiraation lähteeksi kokeneemmillekin kouluttajille ja myös muille kuin maanpuolustuksen parissa toimiville.

— Mukana on sekä perinteisiä, kentällä hyväksi havaittuja kouluttamisoppeja, että modernimpaa, vuorovaikutteista pedagogiikkaa. Yhdessä nämä muodostavat johdonmukaisen kokonaisuuden, kertoo käsikirjan pedagogiikkaosiota työryhmänsä kanssa kirjoittanut Hanna Kela MPK:n Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiristä.

Keskiössä osaaminen ja oppiminen

Uuden Kouluttajan käsikirjan keskeistä sisältöä ovat osaaminen ja oppiminen, jotka ovat kaiken koulutustoiminnan perusta. Kouluttajan ominaisuuksia ja toimintaa sekä koulutuksen ennakoivaa suunnittelua ja toteuttamista käsitellään sekä maanpuolustuskoulutuksen näkökulmasta että yleisesti.

— Päivitystyössä on lähdetty kouluttajapolulla ensimmäisiä askeleitaan ottavan kouluttajan tarpeista. Kirjan ensimmäisiksi ja tärkeimmiksi asioiksi on nostettu linjakasta koulutusta ja aktiivista oppimista koskevat kysymykset, Kela kuvailee käsikirjan sisältöä. Käsikirja etenee teoriasta konkretiaan — koulutuksen suunnittelusta käytännön toteuttamiseen.

Käsikirja saatavilla painettuna ja sähköisesti

Käsikirja on MPK:n sitoutuneiden toimijoiden sekä kouluttajakurssien osallistujien saatavilla painettuna kirjana MPK:n piireissä ja koulutuspaikoilla. PDF-muotoinen verkkojulkaisu on saatavilla Issuu-palvelussa. Myöhemmin vuoden 2021 aikana valmistellaan Kouluttajan käsikirjan verkko-oppimateriaali Moodle-ympäristöön.

Tutustu oppaaseen klikkaamalla tästä (Issuu.com) tai lataa PDF-versio klikkaamalla tästä.

Kouluttajan käsikirjan on kirjoittanut MPK:n vapaaehtoisista toimijoista ja kouluttajista koostunut työryhmä, johon kuului kouluttamisen osaajia eri puolilta Suomea. Työryhmän puheenjohtajana toimi Juha Niemi ja jäseninä Hanna Kela, Panu Moilanen, Jarkko Paananen, Olli Parkkinen, Antti Pynttäri, Kaarina Suhonen, Elisa Suomi-Kuusela ja Mikko Turunen. Työryhmän sihteerinä toimi Ossi Hietala. Kuvituksen oppaaseen on tehnyt Susanna Alanne Tussitaikurit Oy:stä.

MPK kiittää työryhmään kuuluneita aktiivisia vapaaehtoistoimijoita suuresta panoksestaan oppaan kirjoitustyössä. Kokonaisuudessaan etätyöskentelynä toteutettu kirjoitustyö osoitti jälleen vapaaehtoisuuden ja yhteistyön voiman.


Teksti: Ossi Hietala