Siirry sisältöön
Panssaarivaunu Leopard 2A6

Leopard 2A6 Kuva: Panssariprikaatin arkisto

18.02.2022

2022 alkaen MPK:n koulutustarjonta laajenee sisältämään taistelupanssarivaunukoulutuksen. Koulutusta varten on luotu simulaattorikoulutusohjelma, joka on tarkoitus pilotoida Panssariprikaatissa Hämeen Ilves 22 harjoituksen yhteydessä 23.-25.9.2022.

Koulutustarjonta laajenee

MPK on Puolustusvoimien strateginen kumppani ja yksi sen tehtävistä on antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta (SOTVA). Tehtävän toteuttaminen edellyttää MPK:lta ja sen vapaaehtoisina kouluttajina toimivilta reserviläisiltä riittäviä valmiuksia Puolustusvoimien tarpeista lähtevän laadukkaan koulutuksen järjestämiseksi. Koulutuksen laadun ja yhdenmukaisuuden takaamiseksi MPK järjestää yhdessä Puolustusvoimien kanssa vuosittain reserviläistoimijoilleen keskitettyä johtaja- ja kouluttajakoulutusta.

2022 alkaen MPK:n koulutustarjonta laajenee sisältämään taistelupanssarivaunukoulutuksen. Koulutusta varten on luotu simulaattorikoulutusohjelma, joka on tarkoitus pilotoida Panssariprikaatissa Hämeen Ilves 22 harjoituksen yhteydessä 23.-25.9.2022. Koulutusohjelma sisältää viikonlopun kestävän simulaattoriammuntakurssin ja vaunujoukkueen hyökkäyskurssin. Koulutusohjelman tavoitteena on ylläpitää ja kehittää panssarivaunukoulutettujen reserviläisten osaamista.

Koulutus toteutetaan Steel Beasts-simulaattorilla. Simulaattorilla pystytään tarkastelemaan yksityiskohtaisesti toimintaa ja saadaan paljon toistoja lyhyessä ajassa.

Koulutusohjelma antaa johtaja- ja kouluttajatehtävistä kiinnostuneille reserviläisille mahdollisuuden syventää omaa osaamistaan. Kurssien kohderyhmänä ovat reserviläiset, jotka ovat suorittaneet varusmiespalveluksen aikana Leopard-kurssin.

Puolustusvoimat ja MPK etsivät kevään 2022 aikana kurssien kouluttajiksi ja kurssinjohtajiksi sopivia reserviläisiä, jotka olisivat valmiita sitoutumaan koulutusohjelman kehittäjiksi. Vapaaehtoisella koulutuksella ei ole tarkoitus korvata kertausharjoituksia tai Puolustusvoimien vapaaehtoisia harjoituksia, vaan täydentämään niitä ja mahdollistamaan taitojen ylläpitämistä myös kertausharjoitusten välisenä aikana.

Jatkossa tavoitteena on, että kursseja järjestetään kiertävällä vastuulla eri maanpuolustuspiirien alueella, jotta koulutus tavoittaisi paremmin taistelupanssarivaunukoulutuksen saaneet reserviläiset.

Mikäli kiinnostuit koulutuksesta, ilmoita osallistumishalukkuutesi lähimpään MPK:n koulutuspaikkaan. Lisätietoa asiasta antavat majuri Antti Vuorenvirta (0299 442 728 / antti.vuorenvirta@mil.fi) tai valmiuspäällikkö Sauli Mäentausta (040 848 7007 / sauli.maentausta@mpk.fi).


Teksti: Anne Seulanto

Kuvat: Panssariprikaati kuva-arkisto, Lasse Lahdenmaa