Siirry sisältöön
Kyberturvallisuusharjoitus Locked Shields 2021:n kalustoa.

MPK:n toiminnasta tuttuja aktiivireserviläisiä sisältänyt Suomen joukkue sijoittui toiseksi kansainvälisessä Locked Shields 21 -harjoituksessa. Kuva: NATO CCDCOE

30.04.2021

Suomen joukkue on sijoittunut toiseksi Locked Shields 2021 -kyberpuolustusharjoituksessa. Suomi osallistui harjoitukseen pääosin reserviläisistä koostuvalla, Puolustusvoimien asettamalla ja MPK:n kokoamalla harjoitusjoukolla. Voittajajoukkueeksi selviytyi tänä vuonna Ruotsi ja kolmannelle sijalle Tsekki.

Locked Shields 2021 -harjoitukseen osallistui Suomesta pääosin reserviläisistä koostuva, Puolustusvoimien asettama ja MPK:n kokoama harjoitusjoukko. Lisäksi mukana oli johto- ja peliorganisaation toimitsijoita Puolustusvoimista. Harjoitusjoukko osallistui harjoitukseen kokonaan etäyhteyksien avulla. Kaikkiaan harjoituksessa oli mukana 22 joukkuetta Naton jäsen- ja kumppanimaista.

MPK:n kyberkouluttajien osaaminen avainasemassa

Suomen joukkueeseen kuului useita MPK:n aktiivikouluttajia, kertoo MPK:n kyberturvallisuuskoulutuksesta vastaava koulutuspäällikkö Tero Oittinen.

— Suomen osaston ydin koostui aikaisemminkin mukana olleista luotetuista kyberturvallisuusalan huippuosaajista. Kuitenkin noin kaksi kolmasosaa vahvuudestamme oli ensimmäistä kertaa mukana tämän kaltaisessa vaativassa kansainvälisessä harjoituksessa, Oittinen kuvailee osallistujajoukkoa.

MPK:n aktiivikouluttajat tuovat ammattitaitonsa, kokemuksensa ja aikansa MPK:n kyberkoulutuksen monipuoliseen kehittämiseen ja toteuttamiseen. MPK Etelä-Suomen koulutuspäällikkö Kim Malmberg kertoo kouluttajien panostavan reservin kyberosaamiseen myös kalustolla.

— Locked Shields -harjoituksessa käytettiin sekä MPK:n että osallistujien omaa kyberkalustoa. MPK:n kyberkoulutuskalusto on saatu lahjoituksina ja MPK ottaa mielellään vastaan uusia lahjoituksia kyberkoulutustoiminnan tehostamiseksi, uudistamiseksi ja laajentamiseksi, Malmberg toteaa.

Toimiva kyberpuolustus on monien tekijöiden summa

Harjoituksessa siniset eli puolustavat joukkueet puolustivat tuhansia virtualisoituja järjestelmiä yli neljäätuhatta hyökkäystä vastaan, kertoi Naton kyberpuolustuksen osaamiskeskus CCDCOE:n kyberharjoitusten johtaja Carry Kangur loppupuheessaan.

Jokaisen joukkueen oli paitsi pidettävä toistasataa tietojärjestelmää käynnissä, selvittävä myös raportoinnista, strategisesta päätöksenteosta, vastustajan informaatiovaikuttamisesta sekä tutkinnallisista, oikeudellisista ja mediakysymyksistä. Menestys vaati yhteiskunnan eri alojen edustajilta vahvaa yhteispeliä.

— Kansallisten tietojärjestelmien keskinäisriippuvuuksien ymmärtäminen on keskeistä, kun puolustetaan kansakuntaa massiiviselta kyberhyökkäykseltä, Kangur kuvasi.

Locked Shields on järjestäjänsä mukaan maailman suurin ja monimutkaisin kansainvälinen niin kutsuttu live fire -kyberpuolustusharjoitus, eli harjoituksessa puolustajat torjuvat vastustajajoukkueen aidonkaltaisia kyberhyökkäyksiä. Harjoitusten järjestäjä on Naton kyberpuolustuksen osaamiskeskus (The NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence, CCDCOE). Toteutukseen osallistuu osaamiskeskuksen lisäksi joukko eri maiden puolustusviranomaisia, tutkimuslaitoksia ja IT-alan yrityksiä.

Nousujohteinen koulutus vie vaativiin harjoituksiin

Kansainväliset koulutustapahtumat ja live fire -harjoitukset ovat kyberturvallisuuskoulutuksen vaativimpia tapahtumia. Kyberturvallisuudesta kiinnostuneille on tarjolla monipuolista koulutusta, joka etenee kaikille soveltuvasta perustason kybertietoudesta yksityiskohtaisempiin ja vaativampiin kokonaisuuksiin. Nousujohteisen koulutuspolun kautta voi kouluttautua huipputason harjoituksiin saakka.

— Uusien henkilöiden saaminen mukaan niin peruskursseilla kuin vaativimmissakin harjoituksissa on meille tärkeää, jotta alan osaaminen leviäisi mahdollisimman laajalle. Tällä pystytään yhdessä kehittämään Suomen kyberpuolustuksen kyvykkyyksiä, Tero Oittinen tiivistää.

Kyberturvallisuuskoulutukseen voit tutustua MPK:n nettisivuilla: klikkaa tästä.

Lue lisää Locked Shields 2021 -harjoituksesta:

CCDCOE.org: Sweden Scored Highest at the Cyber Defence Exercise Locked Shields 2021 (englanniksi)

Puolustusvoimat.fi: Locked Shields 2021 -kyberpuolustusharjoitus

NCIA.NATO.int: NATO team to participate in cyber security exercise Locked Shields (englanniksi)


Teksti: Ossi Hietala