Siirry sisältöön

18.01.2018Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutukseen osallistui vuonna 2017 yhteensä yli 52 000 henkilöä. Koulutuksiin osallistui 4,7 % enemmän ihmisiä kuin vuonna 2016. Erityisesti naisten koulutus on kasvanut. 

Kaikki naisten koulutusta mittaavan tunnusluvut nousivat kaikkien aikojen suurimpaan tulokseen. Koulutuksiin osallistui yli 18 000 vuorokauden ajan yhteensä 10 282 naista, joista koulutettavia oli 8 723 ja kouluttajia 1 073.

Nousua oli myös sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutuksesta, johon osallistui lähes puolet koulutuksen kokonaisluvusta. Kaiken kaikkiaan sotilaallisesti painottuneeseen koulutukseen osallistui yli 34 000 reserviläistä lähes 1 500 tapahtumassa.

MPK:n uusi organisaatio saavutti koulutustavoitteet

Vuoden 2017 aikana MPK käynnisti toimintansa uuden organisaation ja henkilöstörakenteen voimin. Vuoden aikana MPK:n toimintaan rekrytoitiin uutta kouluttajahenkilöstöä sinne, missä koulutuskysyntää ilmeni. Vuoden 2017 koulutusvuorokausitavoitteeksi oli asetettu 72 000 vuorokautta ja MPK saavutti lähes 88 500 vuorokautta.

–    Se, että päästiin muutaman viime vuoden aikana vakiintuneen lähes 90 000 koulutusvuorokauden tasolle, osoittaa että muutos ei onneksi heikentänyt MPK:n päätoimintoa koulutusta – päinvastoin. Strateginen ketteryytemme järjestää koulutusta siellä, missä sille on kysyntää parantunut, summaa MPK:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Peltomäki.

Kohti uutta vuonna 2018

Joulukuussa 2017 Puolustusministeriön työryhmä jätti puolustusministeri Jussi Niinistölle selvitystyön vapaaehtoisesta maanpuolustuksen kehittämisestä. Selvitystyö pohjaa vuoden 2016 puolustusselontekoon, jossa linjattiin tavoitteita vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiselle. Selvityksen suositusten toteutuessa MPK:n asema paikallispataljoonien henkilöstön rekrytoinnissa ja kouluttamisessa kasvaa. Myös varautumis- ja turvallisuuskoulutuksessa MPK:n tarjoaman koulutuksen taso kasvaisi, mikä on myös valmistuneen turvallisuusstrategian linjausten mukaista.

–    MPK:n nykyisellä konseptilla ja nyt käynnissä olevilla kehityshankkeilla, voidaan arvioida toimintavolyymien kasvavan, mikäli taloudelliset resurssit turvataan. Vuonna 2017 toteutuneilla hyvillä koulutustuloksilla jatkamme toiminnan kehittämistä positiivisin mielin, Peltomäki jatkaa.