Siirry sisältöön

17.03.2018Kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero kertoivat jättävänsä puolustusministeri Jussi Niinistölle kirjallisen kysymyksen, jossa häntä pyydetään selvittämään, miten puolustusministeri aikoo puuttua Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettaviin koulutuksiin.

– Ministeri Niinistö vastannee kirjalliseen kysymykseen perehdyttyään siihen, mutta muutamia väärinkäsityksiä on syytä oikoa ennen sitä. MPK:n toiminta perustuu lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta ja meillä ei anneta aseellista sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille, korostaa MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki.

Alaikäiset voivat osallistua MPK:n koulutukseen vanhempiensa luvalla. Missään koulutuksessa, johon alaikäiset osallistuvat ei koskaan käytetä sotilasaseita. Sotilaallista koulutusta säätelee laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. Näille kursseille ei oteta lainkaan alaikäisiä.

– Se on totta, että alaikäiset voivat osallistua esimerkiksi turvalliseen aseenkäyttöön liittyvään koulutukseen. Kyse ei tällöin luonnollisestikaan ole aseellisesta sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta, Peltomäki selventää.

Kokonaisturvallisuustaitoja nuorille

Nuoret osallistuvat yleisimmin opintoihin liittyville MPK:n nuorten turvakurssille, jossa heillä on mahdollisuus tutustua koko kokonaisturvallisuuskenttään.

– Nuorten turvakursseja järjestetään yhteistyössä esim. lukioiden ja ammattioppilaitosten kanssa. Näilläkään kursseilla ei ole aseellista sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta, vaan erilaisia turvallisuustaitoja maastotaidoista esimerkiksi alkusammutukseen, kertoo Peltomäki.

Kertausharjoitusvuorokausia Maatilojen varautumiskoulutuksesta

Paateron ja Tuomiojan tiedotteessa perusteltiin epäkohtana sitä, että reserviläiset voivat saada kertausharjoitusvuorokausia samasta koulutuksesta, johon osallistuu alaikäisiä.

– Asevelvolliset voivat saada kertausharjoitusvuorokausia tavallisesta varautumiskoulutuksesta esimerkkinä maatilojen varautuminen. On vaikea nähdä siinä mitään väärää. Ei kaikki kertausharjoitusvuorokausiin oikeuttava koulutus ole aina aseellista. Sotilaallisia valmiuksia palveleva ei tarkoita, että mukana on aseita, Peltomäki kertoo.

Maanpuolustus kuuluu kaikille ja  MPK:n tarjoamat kurssit ovat hyvä keino tutustua erilaisiin tapoihin puolustaa maataan vaikkapa myös kokonaisturvallisuustaitoja kartuttamalla.

Kuvassa lukioln turvakurssilaiset tutustuvat Rajavartiolaitoksen toimintaan. Kuva: Suvi Suovaara