Siirry sisältöön
Ilmakuvassa harjoituksen osallistujia koolla rakennuksen pihalla.

Oulun poliisi kuvasi harjoituksen alkupuhuttelua sunnuntaiaamuna dronella. Kuva: Oulun poliisi

09.09.2020

Kotiseutuharjoituksissa alueen vapaaehtoistoimijat pääsevät kehittämään varautumistaitoja ja harjoittelemaan mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä viranomaiset kanssa erilaisten häiriötilanteiden varalta. Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettiin Kotiseutuharjoitukset Pihka20 Oulussa ja Hela20 Kauhavalla.

Pihka20 oli ensimmäinen Pohjois-Suomessa järjestetty Kotiseutuharjoitus – mukana toteuttamassa olivat MPK:n rinnalla Vapepa, SPR ja Oulun poliisilaitos. Tapahtuma koostui lauantain koulutuksista ja sunnuntain yhteistoimintaharjoituksesta. Viikonlopun koulutusanti oli monipuolinen: ensihuollon ja henkisen tuen sekä etsinnän peruskurssien lisäksi pystyi kouluttautumaan varautumisen 72h-, kenttämuonitus-, tuki- ja koiran käyttö etsinnässä -kursseilla. Yhteistyössä Kempeleen kunnan kanssa järjestetty varautuminen poikkeusoloissa -kurssi sisältyi myös viikonlopun kurssitarjontaan.

— Sunnuntain yhteistoimintaharjoituksessa tiivistyi Kotiseutuharjoituksen tavoite, kun osallistujat pääsivät harjoittelemaan tuoreeltaan kursseilla opittuja taitoja ja toimimaan osana laajempaa kokonaisuutta, summaa viikonlopun antia piiripäällikkö Pasi Virta MPK:n Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiristä.

— Todella ilahduttavaa, että saimme mukaan harjoitukseen merkittävät yhteistyökumppanit ja pystyimme toteuttamaan monipuolisen ja osapuolia hyödyttävän harjoituskokonaisuuden, Virta jatkaa.

Hyvä esimerkki vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyöstä oli koirapoliisien osallistuminen virkakoiriensa kanssa Koiran käyttö etsinnässä -kurssilla. Omien koiriensa kanssa koulutukseen osallistuneet kurssilaiset totesivat, että saatu tieto ja kokemukset siitä, kuinka koirapoliisit käyttävät ja kouluttavat koiriaan koettiin erittäin arvokkaaksi. Samanlaista koulutusta toivotaan saatavan jatkossakin.

Turvallisuus lähtökohtana järjestelyissä

— Kotiseutuharjoituksen toteutuksessa panostettiin vahvasti hygienia- ja varovaisuusperiaatteisiin, toteaa Pasi Virta.

Osallistujat saapuivat suoraan omille koulutuspaikoilleen, kurssit toimivat hajautetusti, käsidesiä ja kasvomaskeja oli saatavilla ja turvaetäisyyksistä huolehdittiin sekä opetus- että ruokailutilanteissa.

Kotiseutuharjoituksia useilla paikkakunnilla

Kauhavalla HELA20 Kotiseutuharjoitus koostui tänä vuonna erilaisista varautumis- ja turvallisuuskursseista: radioamatöörikurssi, maastokurssi naisille ja eloonjäämiskoulutus sekä muonituskurssi, joka vastasi koko harjoituksen muonittamisesta.

Kotiseutuharjoituksia järjestetään eri puolilla maata. Elokuun lopulla toteutettiin Kotiseutuharjoitukset Tuusulassa, Hollolassa ja Vekaranjärvellä. Tulossa on loppuvuodesta vielä kaksi harjoitusta: syyskuussa Pirkkalassa ja lokakuussa Hattulassa.

Lisätietoa Kotiseutuharjoituksista: mpk.fi/kotiseutuharjoitus


Teksti: Satu Virtanen