Siirry sisältöön

Kurssilaiset keskittyvät ja iloitsevat onnistumisen hetkistä. Kuva: Esa Aittokallio

16.02.2020

Individual Common Core Skills verestää taistelijan taitoja

MPK:n Ilmapuolustuspiiri järjesti Tikkakoskella 14.-16. helmikuuta ICCS- eli taistelijan peruskurssin. Kurssi oli suunnattu reserviläisille, jotka halusivat parantaa osaamistaan poikkeusolojen tehtävässään.

Kurssilla opetettiin taistelijan perustaitoja, maaston käyttöä ja taisteluensiapua. Virtuaalikokemus suojaustehtävästä on heille lisämausteena.

Lauantaina aamulla kuusi kurssilaista harjoitteli lähitaistelua ja kiinniottoa sekä ensiapua. Virtuaalisen suojaustehtävän jälkeen ryhmällä on vielä edessään lauantaina radiokaluston käyttöön liittyvää koulutusta sekä kamppailun perusharjoittelua. Sunnuntaina on vuorossa minitukikohdan perustaminen. Tämä sotilaallisia valmiuksia palveleva koulutus (SOTVA)-kurssi päättyy sunnuntaina ammuntaan.

Toiminta virtuaaliympäristössä on mielenkiintoista ja haastavaa. Kuva: Esa Aittokallio

Kuuden hengen ICCS-ryhmä harjoitteli suojausta osana Virtuaalikoulutusympäristöä (VKY). Kaikki kurssilaiset pelasivat samaa tehtävää eli samaa aluetta yhdessä virtuaalikoulutusympäristökurssilaisten kanssa.

MPK:n kouluttajana toimiva Mikko T. Niemi kertoo, että VKY -luokassa virtuaalisessa koulutusympäristössä voidaan harjoitella ryhmän etenemistä ja taistelutoimia.

– Virtuaaliympäristö mahdollistaa sen, että toimintaa voidaan toistaa ja toistaa.  Sen jälkeen lähdetään maastoon toteuttamaan, missä tehtävät on virtuaalisesti harjoiteltuna helpompia. Lisäetuna on, että tallennuksesta nähdään heti, kuinka ryhmä on edennyt ja suoriutunut tehtävistään. Näin pystytään käymään nopeammin läpi asiat, joita ei maastossa ehkä pysty samalla lailla hahmottamaan, Niemi selvittää.

Kurssilaiset voivat omatoimisesti harjoitella virtuaalisesti mistä ryömiä, mistä juosta tai ampua. Kun nämä taidot ovat hallussa luodaan heille erilaisia tehtäviä, esim. annetaan tiedustelutehtävä erilaisilla kalustolla ja skenaarioilla.

Kommunikointi ryhmän kesken on tärkeää sekä virtuaalisesti että maastossa.  Huomaavatko joukkuetoverit, että kun ruutu pimenee, olet ”kuollut”?

Kurssilaiset ovat lyhyen kokemuksen jälkeen tyytyväisiä kokemuksiinsa. Tampereelta kurssille saapunut Salla Partanen ja savonlinnalainen Irene Hämäläinen kehuvat molemmat lauantaiaamun ensiapukoulutusjaksoa.

– Kurssilla palautui hyvin mieleen, kuinka erilaisissa tilanteissa pitää toimia.

He pitivät virtuaalista suojaustehtäväharjoitusta hyvänä, hivenen haastavanakin.

Salla ja Irene olivat tulleet Tikkakosken ICCS-kurssille kertaamaan varusmiespalveluksen aikana saatuja perustaitoja. Irenelle kurssi on ensimmäinen. Salla kertoo osallistuneensa aikaisemmin ampumakurssille.

Molemmat suosittelevat MPK:n kursseja myös muille varusmiespalveluksesta kotiutuneille. Käy tutustumassa MPK:n monipuoliseen kurssitarjontaan:

https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri