Siirry sisältöön

Minttu Schöning antaa vertaistukea lentoradan korjaustekijöiden laskelmissa. Kuva: Arto Tiainen

12.03.2025

Maanpuolustuskoulutus MPK:n järjestämä vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus on reserviläisille hyvä keino ylläpitää ja kehittää omaa aselajiosaamista. MPK Hämeen koulutuksiin osallistuneen Minttu Schöningin mielestä vertaisoppiminen ja mahdollisuus päivittää osaamista myös Puolustusvoimien henkilökunnan kouluttamana syventää koulutusta.

Minttu Schöning reservin vänrikki 28 vuotta osallistui MPK:n toimintaan vuonna 2017 vuosi kotiutumisen jälkeen Suomen sadannen itsenäisyyspäivän kunniavartion muodossa.

– Ensimmäiselle kurssille osallistuin vuonna 2018 ja kouluttajaksi sitouduin saman vuoden lopulla.

Välissä Mintulla oli muutama vuosi, kun toiminnalle ei jäänyt aikaa muun muassa jatko-opiskeluiden vuoksi.

– Mielestäni ajatus toimintaan palaamisesta on kuitenkin ollut jatkuvasti enemmän tai vähemmän. Onneksi järjestelmä joustaa – voin olla useamman vuoden pois toiminnasta ja sitten palata, kun hyvältä tuntuu, sanoo Minttu.

Mitä MPK on antanut sinulle?

– MPK:n kursseilla omat tiedot ja taidot ovat kehittyneet sekä omaan aselajiin, että myös muihin aselajeihin liittyen hurjasti. Oman aselajin, eli tykistön suhteen tietous on syventynyt varusmiespalvelukseen verrattuna kokonaisvaltaisemmaksi, sillä nyt reserviläisenä on osannut kyseenalaistaa toimintamalleja: miksi jokin asia tehdään kuten tehdään sanoo Minttu.

– Lisäksi toisten kurssilaisten ja kurssin kouluttajien valtava määrä tietoa on virittänyt kursseilla toinen toistaan mielenkiintoisempia keskustelua ja koen, että tällainen ns. vertaisoppiminen on ollut yksi tärkeimmistä anneista kursseilla. Lisäksi olen saanut kerrata jo opittuja taitoja, jotka näin yhdeksän vuotta varusmiespalveluksen jälkeen olisivat, muuten unohtuneet kertoo Minttu.

Miksi tykistön tasotyöskentely?

Kurssilla perehdyttiin tykistön tasotyöskentelyn periaatteisiin ja siihen miten tasotyöskentely on kehittynyt sota-ajasta nykypäivään. Kurssilla opeteltiin nykyistä  niin kutsuttua manuaalista tasotyöskentelyä ja tutustuttiin myös sota-aikaiseen tasotyöskentelyyn.

Tykistön tasotyöskentely on haastavaa, pikkutarkkaa ja palkitsevaa toimintaa.

– Koen tulikomentojen muodostamisen olevan avainasemassa tykistön toiminnan ymmärtämiselle toteaa Minttu.

Tasotyöskentely havainnollistaa tulenjohtajien ja tykistön yhteistyön merkitystä ja vaikka tasotyöskentely voidaan nähdä vanhanaikaisena toimintamallina, on se kuitenkin elektroniikan pettäessä varmin keino toteuttaa tulitoimintaa.

– Olen itse päässyt tutustumaan tasotyöskentelyyn vain reserviupseerikurssin yhteydessä, joten kertaus oli vähintäänkin tarpeellista. Tykistö on harvinaisen laaja aselaji, jossa pitää osata vähän kaikesta vähän kaikkea ja varusmieskoulutuksessa on pakko priorisoida oman tehtävän kannalta oleellisimpia asioita. Suorituksen toistojen tekeminen on itselle reservissä tärkeää. Vaikka koulutettava aihe olikin suurimmaksi osaksi siis vanhan kertausta, oli se erittäin tarpeellista. Kurssilla tuli kuitenkin myös soveltavia vaiheita tulitoiminnasta, joita en ole ennen itse suorittanut kertoo Minttu.

Naisia ja miehiä luokkatilassa harjoittelemassa tykistön tasotyöskentelyä kurssilla.

Jolana Kinnari suorittamassa tason kuntoon laittoa. Kuva: Arto Tiainen

Kurssilla harjoiteltiin perusteista lähtien tulitoimintaa tasojen avulla – aiempaa kokemusta ei siis tarvinnut olla. Kurssilla oli kokeneita tekijöitä, mutta myös ensimmäistä kertaa tykistöön tutustuvia. Kurssiin sisältyi teoriaosuus, tasojen valmistelu, laskuihin tarvittavien materiaalien valmistelu, tulikomentojen muodostaminen ja erilaisten tulikomentojen ”toteuttaminen”.

– Lisäksi saimme koulutusta tykistön organisaatiosta, sen käytössä olevista aseista ja pääsimme tutustumaan ohjatusti K9 panssarihaupitsiin, Puolustusvoimien kantahenkilökunnan ohjaamana, joka oli itselleni täysin uusi ja odotettu kokemus sanoo Minttu.

 

Naiset seisovat panssarivaunun päällä maastopuvuissa.

Kuva: Arto Tiainen

 

Kurssin yhteishenki oli loistava. Kurssilaisilla oli hyvin moninaisia ja toisistaan eroavia taustoja, joka viritti mielenkiintoisia keskusteluja, pohdintaa ja kysymyksiä.

Tulevaisuus

Minttu on seuraavaksi osallistumassa NIINI 25 tykistön tuliasemakurssille, joka järjestetään Niinisalossa huhtikuussa.

– Lisäksi toiveissani on syventää omaa osaamista hyppäämällä epämukavuusalueelle osallistumalla johonkin tulenjohdon koulutukseen. Toivoisin voivani jatkossa toimia tykistön kouluttajana, sillä se on aselajeista ehdottomasti lähimpänä sydäntä. Olen kuitenkin kokenut tarpeelliseksi kerätä ensin itse tarpeeksi kertausta ja kokemusta kursseilta sanoo Minttu.

MPK:n toiminta on helposti lähestyttävää, joustavaa ja innostavaa. Kursseilla on poikkeuksetta hyvä ja kannustava ilmapiiri ja kurssille saa saapua juuri niillä tietotaidoilla ja kokemuksella mitä itsellä on. Kursseilla on ollut niin varusmiespalveluksesta ja naisten vapaaehtoisesta palveluksesta kotiutuneita, kuin jo eläkkeellä olevia henkilöitä ja se on tuonut kursseille valtavasti lisäarvoa. Aktiivisten reserviläisten tietämys on huippuluokkaa, joten kuuntelemalla ja osallistumalla aktiivisesti oppii myös koulutuksen ulkopuolelta.

– MPK:n tuottama koulutus on myös laadukasta, nykyaikaista ja jatkuvasti kehittyvää. Uskon pystyväni ylläpitämään ja kehittämään nykyisiä taitojani MPK:n kurssien avulla myös tulevaisuudessa toteaa Minttu.

– Vain oma aktiivisuus on rajana, sillä kurssejahan riittää koulutuskalenterissa, vaikka millä mitalla. Puolustusvoimien ja MPK:n yhteistyö on ollut saumatonta jokaisella kurssilla, jossa olen itse ollut joko kurssilaisena tai kouluttajana sanoo Minttu.

 

Teksti: Anne Seulanto
Kuvat: Arto Tiainen