Siirry sisältöön
Naisia kävelee ampumaradalla luotiliivit puettuna päälle

Kuva: Saku Schildt

27.05.2022

On vaikuttava tunne, kun jämerä tarkkuuskivääri laukaistaan vieressä. Ukkosmainen pamahdus täyttää korvat kuulosuojainten läpikin. Jos suojainten kanssa laukaus tuo mieleen uudenvuoden ilotulituksen suurimmat raketit, voi vain kuvitella, miten häijyä pamaus tekisi paljaille korville.

Tämä ei naisten asekäsittely- ja ampumataitokurssin osallistujia säikäyttänyt. Hätilän ampumaradalle 14.5. saapuneet kurssilaiset näyttivät itse asiassa kiinnostuneen nimenomaan raskaasta aseistuksesta. Testattavana oli monenlaisia aseita pistooleista reserviläiskivääreihin ja edelleen kookkaisiin tarkkuuskivääreihin, ja monet osallistujat pitivät eniten viimeksi mainituista mörssäreistä.

Nainen makaa maassa kuulosuojaimet päässä tähtää aseella maaliin

”Ovathan nämä kunnioitusta herättäviä kapineita. Ja kun käytössä on voimakas ase, tulee suorituksestakin erityisen hyvä fiilis, kun saa osuman maaliin”, toista kertaa kurssille osallistunut Kati Nikunen sanoo.

Turvallisuus ja totuttautuminen tärkeintä

Asekäsittely- ja ampumataitokurssin ideana ei ole opettaa ketään mestariampujaksi. Itse asiassa kurssin tavoite ei ole edes parantaa kenenkään sihtiä, vaan ajatuksena on totuttaa osallistujat erilaisiin aseisiin, esitellä niiden toimintamekaniikkaa ja ennen kaikkea opettaa, miten ampumaradoilla toimitaan ja aseita käsitellään turvallisesti.

Aseistuksen suhteen riitti valinnanvaraa. Kokeiltavana oli 9-millisiä pistooleja, kaksi .38 kaliiperin revolveria, 9-millinen Beretta PMX -konepistooli, erilaisia AK-pohjaisia reserviläiskivääreitä sekä aiemmin mainittuja tarkkuuskivääreitä. Näissä oli mukana useita .308 kaliiperin aseita sekä järeimpänä .338 kaliiperin Sako Lapua Magnum, jonka kookas ulkomuotokin herätti huomiota.

Kurssin käytössä olleet aseet olivat Sako Oy;n ja reserviläisten henkilökohtaisia sekä reserviläisyhdistysten ja MPK:n aseita. Kaikki aseet olivat kertatuliaseita.

Asekäsittely- ja ampumataitokurssi on suunnattu kaikille yli 18-vuotiaille, ampumatoiminnasta kiinnostuneille naisille, oli heillä aikaisempaa kokemusta aseista tai ei. Niinpä Hätilässäkin oli paikalla sekä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneita aseharrastajia että niitä, jotka pitivät asetta käsissään ensimmäistä kertaa.

”Netissä tuli tällainen kurssi vastaan, joten päätin lähteä kokeilemaan. En ole aikaisemmin käynyt MPK:n kursseilla”, haulikkoammuntaa aikaisemmin harrastanut Niina Laaksonen sanoo.

”Tosi hauskaa on ollut, ei tällaisia aseita pääse joka paikassa kokeilemaan. Kurssille tuleminen ei jännittänyt ennalta, mutta kun pistoolin otti ensi kertaa käteen, niin silloin vähän jännitti. Joku on kuitenkin ollut täällä auttamassa koko ajan. Ohjaus on ollut tosi hyvää.”

Rentouttavaa toimintaa

Kullakin kurssilaisella oli omat syynsä saapua paikalle. Muutamilla MPK:n kursseilla aikaisemmin käynyt Marjo-Riitta Pirhonen halusi esimerkiksi oppia nimenomaan aseiden oikeaoppista käsittelemistä. Ampuminen on vain osa tätä suurempaa kokonaisuutta. ”Se iso Lapuan Magnum oli suosikkini. Sitä jonotin kokeilemaan monta kertaa. Odotin, että se olisi potkaissut vähän kovempaakin. Todella mielenkiintoista tämä on ollut”, Pirhonen sanoo.

Kati Nikunen puolestaan kehuu sitä, miten kurssilla käyminen on rentouttava kokemus.

”Tässä on vähän sellaista mindfullness-ulottuvuutta. Ampuessa täytyy keskittyä vain itse asiaan. Siinä unohtaa ihan itsestään kaikenlaiset arki- ja työkuviot”, Nikunen sanoo.

Mikäli aseiden käsitteleminen ja ampuminen kiinnostavat, tulee kurssilistaa selatessa olla nopea. Hätilässäkin kurssille mahtui 45 osallistujaa, mutta halukkaita olisi ollut paljon enemmän. Varasijoille jäi jopa satoja hakijoita.

Uusia kursseja suunnitellaan jatkuvasti, joten kannattaa vierailla säännöllisesti MPK:n koulutuskalenterissa osoitteessa https://mpk.fi/koulutuskalenteri tarkkailemassa tilannetta.

MPK:n toiminnasta kiinnostuneiden kannattaa lisäksi tutustua Parolannummella 23.–25.9. järjestettävän Hämeen Ilves 2022 -harjoituksen tarjontaan: suurharjoituksessa on kursseja aina sissitoiminnasta sähkövoimajärjestelmiin ja kenttähuollosta rakennetulla alueella taistelemiseen.

Tervetuloa mukaan!


Kuvat ja teksti: Saku Schildt