Siirry sisältöön
Kolme maastoasuista henkilöä suojanaamarit kasvoillaan keskustelevat metsässä.

Ryhmänjohtajan on kyettävä toimimaan myös suojeluhälytyksen aikana. Miehistöstä aliupseeriksi -kurssin oppilaat soveltavassa päättöharjoituksessa. Kuva: Matti Loimaranta/MPK

05.11.2024

Ensimmäinen MPK:n järjestämisvastuulla ollut Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi (MAUK) on päättynyt. Kurssilta valmistuneille reserviläisille myönnettiin MPK:n kouluttajalisenssi. Heidän osaamistaan voidaan hyödyntää sekä MPK:n koulutuksissa että Puolustusvoimien harjoituksissa. Vuonna 2025 MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistyönä järjestetään kaksi MAUK:ia.

MPK Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin toteuttama Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi huipentui soveltavaan kertausharjoitukseen, jossa kurssilaiset pääsivät testaamaan kurssilla oppimaansa. Viimeisellä viikolla opiskelijat myös antoivat johtamis- ja kouluttajanäytöt. Opetussisällöt ja oppimistavoitteet MAUK:lla ovat vastaavat kuin varusmiespalvelusaikana suoritettavalla aliupseerikurssilla. Kurssi tähtää reserviläisten sotilaallisen osaamisen kehittämiseen siten, että Puolustusvoimat voi sijoittaa aliupseerit aiempaa vaativampiin poikkeusolojen tehtäviin. Vuoden kestäneelle MAUK:lle osallistui tänä vuonna 25 reserviläistä.

Nousujohteista johtaja- ja kouluttajakoulutusta

Reservin aliupseereille johtaminen ja kouluttaminen ovat keskeisiä taitoja. Näiden taitojen kehittämiseksi MPK:n Kouluttaja 1 ja Reserviläisjohtaja 1 ja 2 -kurssien sisällöt on sovitettu osaksi MAUK:ia. Niiden suorittamisesta kurssilaisille myönnetään kouluttajan lisenssi ja reserviläiset voivat toimia MPK:n kouluttajina sekä MPK:n kursseilla että Puolustusvoimien harjoituksissa. Kouluttajaosaamisen lisäksi MAUK:lla täydennetään varusmiespalveluksessa opittuja aselajitaitoja. Kurssi sisältää koulutuskokonaisuuksia myös ase- ja ampumakoulutuksesta.

— Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi luo hyvän pohjan monenlaisiin kouluttajatehtäviin. Ja MAUK:n jälkeen on mahdollisuus jatkaa MPK:n kouluttajakoulutuspolulla nousujohteisesti Kouluttaja 2 ja 3 opintoihin. Ne pätevöittävät kurssinjohtajan ja harjoituksenjohtajan vaativiin tehtäviin, summaa MPK:n koulutusjohtaja Kari Pietiläinen.

Operatiivista kumppanuutta käytännössä

Miehistöstä aliupseeriksi -kurssi järjestetään yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Kaartin jääkärirykmentti tuki vuoden 2024 pilottikurssin järjestämisessä, mutta kouluttamisesta päävastuun kantoivat MPK:n kurssinjohtaja sekä MPK:n kokeneet vapaaehtoiset kouluttajat.

— MPK:n ja Puolustusvoimien välinen yhteistyö aliupseerikoulutuksessa on yksi konkreettinen osa operatiivista kumppanuutta, toteaa Pietiläinen. Kurssi suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä. Lisäksi aliupseerikoulutuksen saaneiden osaamista voidaan hyödyntää sekä MPK:n koulutuksissa että Puolustusvoimien harjoituksissa. Näin vapaaehtoiset reserviläiskouluttajat voivat olla monipuolisesti mukana ylläpitämässä ja kehittämässä Puolustusvoimien reservin osaamista ja sitä kautta valmiutta, hän jatkaa.

Aliupseerikoulutuksen kehittämistä jatketaan ja kurssipaikkoja lisätään

Täydennyskurssin sisältöä ja rakennetta on kehitetty yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa. Suurella osalla nyt päättyneen kurssin kouluttajista samoin kuin kurssinjohtajalla on omakohtaista kokemusta MAUK:sta.

— He olivat kurssilaisina viimeisellä Puolustusvoimien järjestämällä MAUK:lla vuonna 2022 ja pystyimme hyödyntämään heidän kokemuksiaan ja näkemyksiään jo oman kurssimme valmisteluvaiheessa, kertoo MPK Etelä-Suomen piirin päällikkö Vesa Sundqvist.

Reserviläisille suunnatun aliupseerikoulutuksen kehittämistä jatketaan edelleen. Juuri päättyneen kurssin kurssilaisten ja kouluttajien antama palaute on tärkeässä osassa kehittämistyössä.

— Varmistamme keskeisten kokemusten ja havaintojen välittymisen eteenpäin, jotta ne voidaan huomioida ensi vuoden MAUK:ien valmistelussa ja toteutuksessa lupaa Sundqvist.

Vuoden 2024 MAUK:lle oli satoja hakijoita, mutta kurssille voitiin ottaa vain 25 opiskelijaa. Suuren hakijamäärän vuoksi ensi vuonna järjestetään kaksi kurssia, joilla on molemmilla 30 oppilaspaikkaa. Kurssit järjestävät Lounais-Suomen maanpuolustuspiiri ja Porin prikaati sekä Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri ja Kainuun prikaati.

 

Lisätietoa MAUK:lle hakeutumisesta ja pääsyvaatimuksista löytyy Puolustusvoimien verkkosivuilta:  Reservin täydennyskurssit – Reserviläinen – Puolustusvoimat – Intti.fi

Tule mukaan kouluttaja- ja tukitehtäviin! MPK:n kouluttaja- ja toimijakoulutus on nousujohteinen kokonaisuus, joka tukee myös erilaisissa poikkeusolojen tehtävissä menestymistä.