Siirry sisältöön
Koiran ohjausta

06.11.2023

Meripuolustuspiiri järjesti syyskuun alkupuolella Upinniemessä jälleen vilkkaan koulutusviikonlopun. Ilmatar hemmotteli läsnäolijoita kirkkaalla auringonpaisteella ja yli 20 asteen lämmöllä. Tuntui kuin olisi tullut suorastaan takakesä. Viikonlopun tarjonta oli monipuolinen, ohjelmassa oli mm seuraavia koulutuksia ja kursseja sekä yksi kilpailukin.

Koiranohjaajat kokoontuivat Harjunkylässä

Nyt ensimmäistä kertaa järjestetty Koiranohjaajien jatkokurssi JK1 herätti suurta ja laajaa mielenkiintoa jo etukäteen. Viikonlopun mittaisen kurssin osanottajat olivat koiranohjaajaorientaation suorittaneita ja erikseen kurssille hyväksyttyjä. Kurssipaikat varattiin nopeasti viimeistä kuonoa ja häntää myöten, ja kiinnostuneita tulijoita olisi ollut paljon enemmänkin. Mukana oli niin vapaaehtoisia reserviläisiä kuin viranomaisiakin. Teoriaoppituntien ja koiran toimintakyvyn ylläpitoa sekä hätäensiapua koskevien osuuksien lisäksi koirakot harjoittelivat tehokasta kohteen etsintää niin sisätilassa kuin alue-etsintänä maastossakin. Silmiinpistävää oli se into, jolla koirat suhtautuivat työhönsä – ja miten taitavia ne siinä olivat. Ja kun etsittävä kohde löytyi, olivat koirat selvästi ylpeitä saavutuksestaan samoin kuin ohjaajat koiristaan. Syystäkin, sillä näistä koirista on merkittävää apua ja etua erilaisissa etsintä- ja pelastustöissä, joten myös niiden koulutukselle on todellista tarvetta. Niinpä jatkokoulutuksia onkin suunnitteilla ja odotettavissa.

Innokkaat naiset kouluttautumassa maanpuolustuspäivänä

Päivän tavoitteena oli antaa perusteet maanpuolustustoiminnasta ensisijaisesti niille henkilöille, jotka eivät ole suorittaneet varusmiespalvelusta. Kurssilaiset varustettiin ensin asianmukaisilla ja päivän henkeen sopivilla tamineilla eli M05 -maastopuvuilla ja jaettiin ryhmiin. Alkupuhuttelun ja perehdytyksen jälkeen reippaat ja maanpuolustushenkiset naiset siirtyivät ryhmissä opettelemaan uusia taitoja rastikoulutuksena. Ohjelmassa oli mm. pelastautumista vedestä, taisteluensiapua, turvallista aseenkäsittelyä ja ammuntaa MPK:n kiväärillä tai pistoolilla, tukikohdan perustamista sekä puolijoukkueteltan pystyttämistä. Viimeksi mainitussa tehtävässä käytiin pienimuotoinen kisakin eri ryhmien välillä. Voittanut ryhmä sai yhden harjoituskierroksen jälkeisessä kisassa teltan kamiinoineen ja telttapohjineen koottua hieman alle 13 minuutissa, mikä oli hieno suoritus. Suppean haastatteluotannan (sekä tiedotustiimin oman visuaalis-auditiivisen havainnoinnin) perusteella oli pelastautumisrasti selvästi päivän riemukkain rasti. Osallistujat saivat ensin ylittää itsensä ja oman mukavuusalueensa rajan hyppäämällä punainen pelastautumispuku päällä laiturilta aivan uppeluksiin viileän veden syleilyyn. Kurssilaisia meressäSieltä pintaan pulpahdettuaan he saivat oppia uimaan letkassa sekä muodostamaan pelastettavien lämpöenergiaa säästävän ja huomioarvoa lisäävän joukkomuodostelman. Sehän olikin huikean hauskaa! Kaiken kaikkiaan päivä opetti tärkeiden maanpuolustus- ja selviytymistaitojen lisäksi myös tiivistä ryhmätyöskentelyä ja yhteistyötaitoja, joista varmasti on hyötyä niin maanpuolustuksessa kuin liike-elämässäkin.

Veneenkuljettajat kouluttautuivat vaativissa olosuhteissa

Moottoriveneenkuljettajakurssi MVK on Sotilaallisia valmiuksia (SOTVA) palveleva kurssi, joka koostui etukäteen suoritettavasta itseopiskelujaksosta sekä lähiopetusjaksosta.

Koulutus sisälsi reittivalmistelu- ja reittitarkasteluharjoituksia sekä veneen käsittelyä, tekniikkaa sekä Sotilasmerenkulkuohjeen (SMO) mukaista optista navigointia ja käytännön ajoharjoittelua läheisillä merialueilla. Kurssin tavoitteena oli myös pitää tarvittavat näyttökokeet niitä tarvitseville. Jos oli Ilmatar koko viikonlopun suosiollinen, niin samoin oli myös veden hengetär: ajoharjoittelusta päästiin nauttimaan vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen suotuisassa ja lämpimässä merisäässä ja ilta-ajossa lisäksi upeasta merellisestä auringonlaskusta nauttien. Osallistujat saivat viikonloppuna runsaasti ruoriaikaa ja siten erinomaista intensiiviharjoitusta navigoinnissa ja veneen käsittelyssä.

Sukeltajat harjoittelivat ahkerasti merellä

Viikonlopun kurssi oli kohdennettu Puolustusvoimien sukeltajareserville ja Laivaston Sukeltajakillan jäsenille. Kurssille olivat jälleen tervetulleita sekä raivaaja- että taistelusukeltajat. Tavoitteena oli harjoitella ja opetella lisää sotilassukeltajaryhmien yhteistoimintaa. Ohjelmaan kuului pääosin merellä tapahtuvan sukelluskoulutuksen ja sukellusasemalla tehtävän varustehuollon lisäksi myös harjoittelua sisäammuntasimulaattorissa, ensiapu- ja pelastuskoulutusta sekä uintia ja muuta liikuntaa – sekä luonnollisestikin saunomista meressä vietettyjen tuntien jälkeen.

Meripuolustustietoutta maanpuolustusnaisille

Sunnuntain kurssilla tutustuttiin Rannikkoprikaatiin ja esiteltiin vapaaehtoista maanpuolustustoimintaa sekä esiteltiin osallistujille sisäampumasimulaattorin toimintaa. Lisäksi kurssilaiset pääsivät tutustumaan Upinniemen Merikappeliin.

Perinneaseilla ammutaan tarkasti

Aurinkoiseen sunnuntaihin mahtui myös yksi kilpailu: jo 22. kerran järjestetty Heikki Tuokon muistokilpailu. Vuonna 2001 menehtynyt nurmijärveläinen Heikki Tuokko teki aikanaan suuren työn ostaessaan Puolustusvoimien käytöstä poistuvia kivääreitä ja välittäessään niitä ampumaharrastuksesta kiinnostuneille reserviläisille. Varsinainen kilpailu käytiin perinnekivääreillä eli ”pystykorvalla” (jalkaväenkivääri M/27) ja ”Ukko-Pekalla” (sotilaskivääri M/39). Kisa käytiin 150 m ampumaradalla siten, että ammuttiin ensin viisi kohdistuslaukausta ja niiden jälkeen kymmenen kilpailulaukausta. Erillisiä sarjoja ei tässä kilpailussa ole, vaan kaikki ovat samalla viivalla iästä ja sukupuolesta riippumatta. Tämänkertainen voittaja oli nuori Jonne Ruusunen Myrskylästä (onnittelut!) erinomaisella tuloksella 96/100. Heikki Tuokko -kilpailun kaikkien aikojen ennätystulos, Kalervo Juholan jo vuonna 2004 ampuma 99/100 on yhä edelleen voimassa.

Jokohan tuo ennätys saadaan ensi vuonna rikottua?

 

Kuvat: Esa Aittokallio

Teksti: Kaisa Usvasaari