Siirry sisältöön
Merimetso luodolla

13.05.2024

Jos maaliskuun puolivälin harjoituksessa yllätyttiin siitä ettei lunta juurikaan enää ollut, niin tällä kertaa Ilmatar kujeili vahingon takaisin. Perjantaista alkaen satanut lumi pääsi yllättämään niin reserviläiset, kouluttajat kuin kesärenkailla luistelleen tiedottajankin. Pahempia vahinkoja ei kuitenkaan tiettävästi sattunut, ja kaikki pääsivät turvallisesti perille. Harjoitusviikonloppu koostui pääasiassa Meripuolustuspiirin (MERIPP) omista kursseista, ja niiden lisäksi käynnissä oli Rannikkoprikaatin (RPR) reserviläisten vapaaehtoisia harjoituksia (VEH) sekä eräitä muita yhteistyökumppaneiden harjoituksia.

Koiranohjaajien peruskurssi 2/24

Koira valmiina etsintäharjoitukseenHarjoitusviikonlopun ehkä odotetuin ja suositun kurssi oli koulutus, joka oli suunnattu koiranohjaajiksi sijoitetuille sekä niihin tehtäviin soveltuville ja halukkaille reserviläisille, joilla ei vielä ole koiranohjaajan koulutusta. Suurimmalla osalla kurssilaisista oli mukana heidän tärkein ja läheisin työparinsa: oma koira. Koulutuksessa oli tällä kertaa noin 40 kaksijalkaista sekä 28 nelijalkaista osallistujaa. Tämä kurssi toimi jatkona koiranohjaajan koulutusohjelman mukaisesti PK 1:n käyneille. Kurssille voi osallistua myös muita aloittelevia ohjaajia ja koiria, jotka haluavat oppia ja harjoitella koiran käyttöä henkilöetsinnässä. Koulutuksessa käytiin läpi mm koiran toimintakyvyn pitämistä yllä vaativissa etsintätehtävissä, ilmavainu- ja sisätilaetsinnän perusteita sekä alue-etsinnän ja jäljestämisen perusteita. Varsinainen teoriaopetus tapahtui pääosin perjantaina, ja lauantaina sekä sunnuntaina jalkauduttiin ja tassuteltiin harjoittelemaan opittuja asioita niin maastossa kuin sisätilaetsintään soveltuvassa rakennuksessakin. Peruskurssi 2:n suorittaminen antoi edellytykset koulutusohjelmassa seuraaville kursseille osallistumiseen.

Moottoriveneenkuljettajakurssin (R) teoriajakso

Kurssi oli suunnattu RPR:n ja Rannikkolaivaston (RLAIV) sijoitetuille reserviläisille sekä sitoutuneille toimijoille. Se järjestettiin teoriajaksona sekä toisena lähijaksona, jolloin päästiin harjoittelemaan kalustolla sekä antamaan näyttökoe. Teoriaopetus koostui karttatyöskentelyharjoituksista sekä reittivalmistelun ja -tarkastelun harjoituksista sekä koneopista. Kurssin lopussa kurssilaiset osallistuvat moottoriveneenkuljettajan teoriakokeeseen, jonka hyväksytysti suorittaneen on mahdollisuus osallistua seuraavalle lähijaksolle 3.-5.5. (MVK R lähijakso 1A) Mainittakoon, että tällä kertaa kurssilla oli erinomainen tilaisuus tutustua rannikon ja saariston olosuhteisiin hieman talvisemmissa olosuhteissa. Vaikka jäitä ei enää ollut, maahan satanut lumivaippa sai mereltä käsin tarkastellessa tututkin maisemat ja pinnanmuodot näyttämään varsin erilaiselta kuin maan ollessa paljaana ja kesäisemmässä asussaan. Ja olihan se merellä ajaminen lumisateessa eräänlaista elämysmatkailua sekin…

Veneiden keväthuoltokurssi

Linnakeveneiden sekä m/s Kilstarin keväthuoltokursseja oli tarkoitus pitää sekä lauantaina että sunnuntaina, mutta ainakin maalaustöiden osalta suunnitelmia jouduttiin muuttamaan sääolosuhteiden vuoksi. Kevätkunnostukseen liittyvää tekemistä näiltä auksilta löytyy maalaamisen lisäksi onneksi paljon muutakin, joten tällä erää kursseille osallistuneet paneutuivat pääasiassa sisätiloissa tapahtuviin kunnostustoimiin ja alusten yleiseen kevätsiivoamiseen sekä varusteiden tarkastamiseen ja järjestelyyn.

Muita kursseja

Työkonekurssin kalustoaHarjoitusviikonloppuun mahtui myös työkonekurssi, joka oli tarkoitettu erikseen kutsutuille RPR:n reserviläisille. Kurssille pääsemiseksi tarvittiin Puolustusvoimien C/CE-tutkinto.Kurssin tavoitteena oli saavuttaa tarvittava osaaminen ja suorittaa hyväksytysti erityislupa trukki- ja työkonekalustoon kuuluviin työkoneisiin. Rannikkojääkärikilta järjesti MPK-kurssina oman, sotilaallisia valmiuksia (SOTVA) palvelevan ammuntakurssin, joka toteutettiin erilaisilla kivääreillä sekä pistooleilla. Myös VEH-harjoituksessa olleet Merikuljetusjoukkueen pelikaanit harjoittelivat viikonloppuna, ja niinpä tiedotustiimi sai upean tilaisuuden päästä kuvaamaan lähietäisyydeltä Jurmo-luokan joukkojenkuljetusveneitä raikkaissa keväisissä meriolosuhteissa. Kuvausta varten Jurmot omistivat hetken ”poseeraamiselle” esittäen erinäisiä näyttäviä kiihdytyksiä, vauhdikkaita käännöksiä sekä jarrutuksia. Välillä tuntui kuin olisi seurannut sota-alusten sijasta vesilintujen keväistä soidintanssia; niin ylpeästi ja sulavasti ne liikkuivat veden halki, kurvaillen taidokkaasti ja kaarrellen kunnioittavasti toisiaan täydellisessä liikkeiden harmoniassa ja synkronissa.

Metsänhoitoa pioneerien tapaanLisäksi pioneereilla oli oma harjoituksensa, johon tiedotustiimi ehti tutustumaan kovin lupaavalta kuulostaneen kaukaisen paukkeen ja räjäytysten äänien jälkeen valitettavasti vasta siinä vaiheessa, kun harjoituksen innostamat pioneerit olivat saaneet tehtävänsä hoidettua ja raahasivat jo kamppeitaan ja tarvikkeitaan metsästä. Ilmassa leijui siinä vaiheessa vain lievää räjähteiden katkua, ja silminnähtävänä todistusaineistona harjoituksesta oli jäljellä enää kaatuneita puunrunkoja, hakkeeksi tai peräti hammastikuiksi muuttuneita kantoja, useita syviä kuoppia, joissa puilla ja kannoilla oli ollut juurensa maassa – sekä 25 kg:n hiekkasäkkien jäänteitä korkealla puiden latvoissa. Olisi ollut todella mielenkiintoista päästä havainnoimaan tarkemmin tätä ”metsänhoitoa pioneerien tapaan”, joskin kunnioittavan välimatkan päästä ja kunnollisiin suojavarusteisiin pukeutuneena. Ehkäpä ensi kerralla sitten?

Eikä tietenkään harjoitusta ilman toimivaa huoltoa. Niin tälläkin kertaa, joten huollon omistautuneille toimijoille iso kiitos kaikkien puolesta! MERIPP:n koulutettavien määrän lisääntyessä tarvitaan harjoitusten onnistuneeksi läpiviemiseksi lisää vapaaehtoisia apukäsiä, joten ilmoittauduthan pikaisesti mukaan huollon tukikursseille, mikäli huollon tehtävät vähääkään kiinnostavat! Työ on vaihtelevaa, antoisaa, vaativaa ja palkitsevaa. Tylsää ei ole eikä tule, saa varmasti tuntea olevansa tarpeellinen, ja organisointikyky kehittyy väistämättä. Yhteistyöllä kaikki kuitenkin sujuu, joten jos olet valmis liittymään hyvähenkiseen ja tuiki tarpeelliseen huippuporukkaan, tule ihmeessä mukaan! Maanpuolustus on meidän kaikkien yhteinen asia.

Teksti: Kaisa Usvasaari

Kuvat: Esa Aittokallio, työkonekuva Arno Erbismann