Siirry sisältöön
Meriharakka

09.04.2024

Meripuolustuspiirin (MERIPP) kevätkauden nimettyjen harjoituskokonaisuuksien sarjan käynnisti 15.-17.3.2024 pidetty Meriharakka -harjoitus, joka toteutettiin hyvässä yhteistyössä Rannikkoprikaatin ja Merisotakoulun kanssa. Suurin osa harjoituksen koulutuksista pidettiin Upinniemessä, muutama Suomenlinnassa sekä yksi kurssi etäkoulutuksena verkossa. Tällä kertaa Ilmatar haastoi koulutettavia varsin kostealla ja sumuisella säällä, eikä sadekuuroiltakaan vältytty. Kurssivalikoimassa oli totuttuun tapaan tarjolla sekä sotilaallista valmiutta (SOTVA) että varautumista ja turvallisuutta (VARTU) palvelevia koulutuksia. MERIPP:n koulutuspäälliköiden lisäksi myös piiripäällikkö Petri Pääkkönen oli jalkautunut seuraamaan Meriharakka -harjoitusta paikan päälle ja kävi tervehtimässä eri kursseja.

ITKK 12,7 + simulaattori kouluttajakurssin tavoitteena oli antaa perusteet toimia kouluttajana kyseisellä asejärjestelmällä niin, että henkilö osaa 12,7 ITKK:n käytön, on perehtynyt aseen taktiseen käyttöön, huoltamiseen ja simulaattorin käyttöön sekä hallitsee näiden kouluttamisen toisille erilaisissa tilanteissa. Teoriaoppituntien lisäksi harjoiteltiin rastikoulutuksena mm asejärjestelmän kokoamista ja ampumakuntoon laittamista. Kirsikkana kakun päällä oli ampumasimulaattorirasti, jolla harjoiteltiin tarkan tähtäämisen lisäksi sekä liikkuvan että paikallaan pysyvän kohteen tuhoamista nopeasti ja tehokkaasti. ITKK-simulaattorilla harjoittelu oli erittäin mielenkiintoinen ja havainnollistava kokemus etenkin ensikertalaiselle. Kuvitteelliseen simuloituun taistelutilanteeseen ja ITKK:lla ampumiseen oli niin helppo eläytyä, että se sai laitetta kokeilemaan päässeen tiedottajankin sykkeen kohoamaan ja adrenaliinin kohisemaan elimistössä. Tulevien kouluttajien harjoitusoppilaina saivat tällä kertaa kunnian toimia Huollon tukikurssin osallistujat, jotka näin saivat hekin perehdytyksen ITKK 12,7:n käyttöön. Kyseinen asejärjestelmä nimittäin kuuluu myös heidän työkaluihinsa, joten sen käyttö on hallittava.

Jäistä pelastautuminen ja talvitaistelu -kurssin teoriaosuudella perehdyttiin mm oikeanlaiseen pukeutumiseen sekä muuhun asianmukaiseen varustautumiseen jäillä liikuttaessa, hypotermian tunnistamiseen ja hypotermiapotilaan auttamiseen, toimintaan heikoilla jäillä sekä jäistä pelastautumisen tekniikkaan. Makuasia on, valitseeko pelastautumiseensa delfiini- vai merenneitopotkun, sillä liike on jotakuinkin sama. Ainakin allekirjoittaneelle oli yllätys, että sukset jalassa voi olla jopa helpompi päästä ylös avannosta kuin ilman niitä – edellyttäen, että sukset on asemoitu oikein vedessä ennen avannosta jäälle pyrkimistä. Ennen lounasta siirryttiin vielä ulos harjoittelemaan suksien päällä tapahtuvan talvitaistelun perusteita. Lumiolosuhteet olivat siinä mielessä haastavat, ettei lunta ollut paljoakaan jäljellä useamman päivän sateiden ja plussakelin jäljiltä. Onneksi sitä kuitenkin löytyi vielä juuri ja juuri sen verran, että saattoi kuvitella taistelevansa hangessa. Viikkoa myöhemmin olisi tähänkin harjoitukseen tarvittu jonkinlainen simulaattori. Iltapäiväksi ryhmä suuntasi jäälle harjoittelemaan jäistä pelastautumista käytännössä. Kurssilaiset oli varustettu pelastautumisspuvuilla, joten ensimmäinen putoaminen veden kylmään syleilyyn ei vielä kastellut omia vaatteita. Sen jälkeen osa kurssilaisista harjoitteli vielä jäihin putoamista ja sieltä pelastautumista ilman kyseistä pukua, mikä oli varmasti kylmempi, joskin toisaalta myös kuumottavampi kokemus kuin pulahdus hyiseen veteen pelastautumispuvussa. Sopi toivoa, että selässä olevaan reppuun valmiiksi pakattu kuiva vaatekerta oli tosiaankin pakattu vesitiiviisti! Harjoitus sujui kokeneiden ja pätevien kouluttajien ansiosta turvallisesti ja suunnitellusti eikä ikäviä yllätyksiä tullut. Jälkikäteen tämän kurssin osallistujat tunnisti ruokalassa punaisina hehkuvista poskista sekä heistä huokuvasta aidosta innostuksesta. Jäihin putoaminen – vaikka suunnitellustikin – on aina voimakas kokemus, ja avannosta omin voimin ylös pääseminen lisää huimasti itseluottamusta, kun tietää hallitsevansa oikeat toimintatavat. Tämän kaltaiseen koulutukseen olisikin hyvä osallistua jokaisen, joka asuu tai muuten liikkuu vesistöjen äärellä talviaikaan.

Kivääriammunnan sekä pistooliammunnan peruskursseja pidettiin harjoituksen aikana useita, ja mukana oli myös varta vasten naisille suunnattu pistooliammunnan perusteet -koulutus. Naisten kurssi oli perinteiseen tapaan ääriään myöten täynnä. Ammuntakurssille mielivien naisten onkin syytä seurata valppaasti MPK:n koulutuskalenteriin avautuvia kursseja, jotta he ehtivät ilmoittautua ajoissa mukaan. Mukana oli tälläkin kertaa naisia varsin erilaisista taustoista ja lähtökohdista, mutta yhteistä heille oli kiinnostus päästä kokeilemaan pistooliammuntaa turvallisissa olosuhteissa. Olipa mukana ainakin yksi äiti-tytär -parivaljakkokin, joista tytär suorittaa parhaillaan omaa asepalvelustaan ja äiti oli jo pitkän aikaa halunnut päästä itsekin kokeilemaan ampumista heti, kun sopiva tilaisuus tulisi eteen. Nyt se sitten tuli. Hienoa, että naiset ovat ottaneet niin lämpimästi vastaan nämäkin MPK:n koulutukset ja mahdollisuuden tutustua uuteen lajiin. Kurssin kouluttajana toiminut Timo Liusvaara palkittiin kesken kurssipäivän MPK:n hopeisella ansiomitalilla pitkästä ja ansiokkaasta kouluttajan työstä. Koska Timo ei ollut päässyt osallistumaan MPK:n joulukuisten 30 -vuotisjuhlien palkitsemisseremoniaan, toimitti piiripäällikkö mitalin hänelle nyt suoraan sinne missä se on ansaittukin, eli ampumaradalle. Onnittelut vielä Timolle!

Huollon tukikurssi oli jälleen se tuiki tärkeä kurssi, joka toimii rasvana rattaissa ja jota ilman mikään ei olisi toiminut jouhevasti. Harjoitusviikonlopun perustaminen, kuljetukset, muonitukset, varusteiden kuivattaminen, harjoituksen purku ym vaativat nopeita ja osaavia käsipareja, eikä niitä ole koskaan liiaksi. Tuletko ensi kerralla mukaan huippuporukkaan?

Muita Meriharakka 2024 -harjoituksen koulutuksia olivat mm. Taistelupelastajakurssi, Vastaosastotoiminnan kouluttajakurssi, Harjoituksen johdon kurssi, Esikuntatyöskentelyn jatkokurssi, Merenkulkusimulaattori kouluttajille ja alusmiehistöille sekä Virtuaalisen koulutusympäristön (VKY) kouluttajakurssi.

Pidä silmällä MPK:n koulutuskalenteriin päivittyviä uusia kursseja, jotta ehdit varata itsellesi ajoissa paikan ja saat päivitettyä omaa osaamistasi!

Teksti: Kaisa Usvasaari

Kuvat: Esa Aittokallio, Riitta Jansson

MERIHARAKKA24 viikonloppuun liittyi aktiviteetteja myös Merisotakoululla Suomenlinnassa. MerisotakouluYksi Merivoimien puolustushaarakoulun tiloissa toteutetuista kursseista oli MPK:n esikuntatyöskentelyn koulutusohjelmaan kuuluva jatkokurssi suunnittelukeskus aiheella. Aluksi käytiin tiiviisti läpi olennaiset asiat peruskurssilta ja siirryttiin opiskelemaan suunnitteluprosessia. Kurssilaiset perehtyivät ja harjoittelivat APP28 suunnitteluprosessin mukaista toimintaa. Koulun tarjoama tuki, niin luokkatilojen, majoituksen, maittavan ruuan ja saunan löylyjen osalta oli kerrassaan täydellinen. Hyvät ja käytännönläheiset esitykset johdattivat kurssilaiset ryhmätöiden pariin soveltamaan saatuja oppeja. Lopuksi myös pelattiin suunnittelun mukainen tilanne nopean sotapelin muodossa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Esikunta

Meripuolustuspiiri on hienosti ottanut käyttöönsä MPK:n valtakunnallisen esikuntatyöskentelyn koulutusohjelman. Vaikka ohjelma on alun perin suunniteltu maavoimien esikuntatyöskentelyn kouluttamiseen, prosessit ja toimintatavat soveltuvat minkä tahansa esikunnan toimintaan, sanoo esikuntatyöskentelyn koulutusohjelmasta vastuussa oleva MPK:n erikoissuunnittelija Sami Hotakainen.

Kannustamme seuraamaan MERIPP kurssikalenterista tulevia esikuntatyöskentelyn perus- ja jatkokursseja. Hae mukaan kursseille kehittämään taitojasi ja oppimaan uutta!

Teksti ja kuvat: Mika Kuutti