Siirry sisältöön

MPK:n kouluttaja Ristimäki arvioi näyttökokeen suorituksia.

30.03.2025

Teksti ja kuvat: MPK/Koulutus- ja viestintäsihteeri Sari Mastromarino

Kurssinjohtaja Elisa Suomi-Kuusela valmistaa kurssia seuraavaan vaiheeseen eli näyttökokeisiin.

Turun koulutuspaikalla järjestettiin maaliskuun lopussa MPK:n kouluttajan peruskurssi (K1), joka oli suunnattu erityisesti logistiikkatoimijoille. Kurssi oli osa laajempaa tavoitetta vahvistaa logistiikka-alan koulutuksellista osaamista ja saada MPK:n riveihin uusia, aktiivisia kouluttajia.

Majuri Tomi Saikkonen 2. logistiikkarykmentistä saapui seuraamaan opetusta molempina päivänä. Hänen mukaansa tavoitteena oli saada omasta väestä K1-lisenssin omaavia kouluttajia, joita voimme hyödyntää jatkossa kertausharjoituksissa ja muussa koulutustoiminnassa. Kurssia markkinoitiin jo edellisen vuoden puolella eri kertausharjoituksissa ja logistiikkatoimijoiden sisäisissä verkostoissa

Kurssin tavoitteena oli, että osallistujat saavuttavat MPK:n kouluttajalisenssin 1-tasolle vaadittavat taidot. Kurssilaisen tulee koulutuksen jälkeen osata suunnitella ja toteuttaa pienryhmän tai yksittäisen aiheen koulutusta sekä ymmärtää kouluttajan rooli MPK:n arvojen ja toimintatapojen edustajana.

Kurssilaiset kuuntelivat tarkkaan opetusta jonka aiheena oli kiristyssiteen käyttö.

Kurssilla perehdyttiin muun muassa seuraaviin osa-alueisiin:

  • koulutuksen suunnittelu ja koulutuskortin laadinta
  • koulutuksen toteutus ja purku
  • innostava opettaminen ja turvallisuuden huomiointi
  • kouluttajan rooli, palaute ja arviointi
  • erot pääkouluttajan ja kouluttajan roolien välillä

Opetus toteutettiin monimuoto-opetuksena, jossa yhdistyivät etäjakso ja viikonlopun mittainen lähijakso. Lähijaksolla valmisteltiin etukäteen määritetty koulutustehtävä, jota voitiin käyttää näyttönä osaamisesta. Keskeisenä materiaalina toimi MPK:n Kouluttajan käsikirja (2021).

Monille osallistujille MPK-toiminta oli ennestään tuntematonta, mutta mukaan tuli silti yllättävän paljon uusia, jotka halusivat sitoutua MPK:n toimintaan. – Oli hienoa nähdä, kuinka moni osallistuja sai ensimmäisen kosketuksensa MPK:n toimintaan juuri tämän kurssin kautta. Tällaiset kokemukset voivat avata aivan uusia ovia vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön, Kurssinjohtaja Elisa Suomi-Kuusela summaa.

Kouluttajakursseja on menneisyydessä toki toteutettu muillekin erillisille ryhmille, kuten nuorille tai naisille, mutta tämä oli uusi avaus logistiikan suuntaan, Elisa toteaa. Kurssin kouluttajat olivat iloisesti yllättyneitä osallistujien motivaatiosta ja sitoutumisesta.

Kohdennettu kouluttajakurssi näyttää toimivan hyvin keinona tuoda uusia osaajia mukaan MPK:n kouluttajaverkostoon – ja samalla kasvattaa ymmärrystä MPK:n toiminnasta ja sen merkityksestä vapaaehtoisen maanpuolustuksen kentällä.

Myös sammutuspeitteen oikeaoppisen käytön kouluttaminen voidaan tehdä erittäin esimerkillisesti. Koulutuksen taito voidaan todentaa, oli koulutuksen aihe mikä tahansa.