Siirry sisältöön

12.05.2023

 Ilmapuolustuspiirin sotilaallisia valmiuksia palvelevasta harjoituksesta

Valtakunnallisena toimijana Ilmapuolustuspiiri hakee Ilmavoimien kanssa uusia toimintatapoja kouluttaa reserviläisiä yhdessä eri lennostojen kanssa. Santahaminassa toukokuussa järjestetty Tukikohdan taistelijan erikoiskurssi 3 – SANTIS 23 oli piirin pilottiharjoitus, jossa Luonetjärven koulutuspaikka vastasi harjoituksen toteuttamisesta Ilmassotakoulun tukemana. Satakunnan, Lapin ja Karjalan lennostoille oli oma reserviläiskiintiö harjoitukseen. Helsingissä harjoituksen yhteyskumppaneina olivat MPK:n Etelä-Suomen piiri ja Kaartin Jääkärirykmentti.

Ilmapuolustuspiirin valmiuspäällikkö Markku Metsäpellon mukaan Luonetjärven vuoden 2022 pilottiharjoituksen kokemukset Santahaminassa kannustivat jatkamaan ja tarjoamaan mahdollisuutta tänä vuonna muillekin lennostoille. Nyt pidetyn “superviikonlopun” kokemuksia jalkautetaan ensi vuoden yhteisharjoitusten suunnittelussa eri puolilla Suomea.

Harjoitusviikonloppua seuranneet Ilmavoimien ja pääesikunnan tarkastajat totesivat, että “reserviläisillä on erinomainen kyky suunnitella, toteuttaa ja johtaa suuren kokoluokan vaativa harjoitus. Reserviläisten merkitys korostuu kansainvälistymisen myötä tulevaisuudessa ja tämä on huomioitu Ilmavoimissa. Harjoitus oli toiminnallista koulutusta, jossa koulutettavat saivat paljon toistoja, mikä on osaamisen kannalta erittäin tärkeä asia”.

Santahaminan harjoitukseen osallistui vajaat 200 Ilmavoimien vapaaehtoista reserviläistä. Santahaminan koulutusviikonloppua edelsi sitoutuneille reserviläiskouluttajille suunnatut koulutusviikonloput Santahaminassa ja Luonetjärvellä. Kouluttajavalmiuksia kehitettiin ja yhtenäistettiin muun muassa simulaattorikoulutus- ja TRA-kouluttajakoulutus viikonloppuina.

Etukäteisvalmistelu ja harjoittelu tuotti tulosta, totesi harjoituskokonaisuuden johtaja kapt (res) Juhani Suhonen. Santahaminaan oli saapunut Ilmavoimien reserviläisiä kaikista lennostoista. ”Me-henki” oli käsin kosketeltavaa. Käytössä olivat BARS- ja KASI -järjestelmät tehostamassa koulutusta. Niiden käytöstä saatua palautetta ja dataa voitiin analysoida heti taistelun jälkeen. Ja mikä parasta, voitiin katsoa mitä taistelun aikana tapahtui!

Kurssilaisilta saatiin runsaasti palautetta jatkojalostettavaksi. Yksi vastaaja kertoi, että oli mukava asia, kun samat kouluttajat kulkevat koko ajan saman ryhmän mukana ja kouluttavat rasteilla eri aiheet. Näin kurssilaiset uskaltavat kysyä sekä kertoa omia mielipiteitään, jonka kouluttaja voi ottaa huomiin koulutusta kehitettäessä. BARS-simulaattorin käytöstä, hyvistä harjoitteista ja hyvästä koulutusympäristöstä tuli myös kiitosta. Useassa palautteessa kiitettiin kouluttajia, että ”asiat hoidettiin ja harjoiteltiin jämäkästi ja ammattitaidolla Ei turhaa pönötystä.”

Rakentavaa palautetta tuleviin harjoituksiin tuli runsaasti. Kiitos siitä! Harjoituksen kokonaisarvosana oli 4,5/5.  ”Kun hoidetaan porukkalle lisää kahvia, niin saadaan motivaatio maksimiin.”