08.05.2018
Kyberturvallisuus-kurssi – kuinka suojaat oman verkkoturvallisuutesi
Kyber ja kyberturvallisuus on kattava aihealue tietojärjestelmien ja verkkojen toimivuuden alueelta. Etelä-Suomen maanpuolustuspiirin kyberturvallisuuden peruskurssi pureutuu kansalaisen perustiedon lisäämiseen ja oman tietoverkon ja mobiililaitteiden suojaamiseen. Kurssin jälkeen osallistujat tuntevat yleisimmät kyberuhat ja niiden torjuntakeinot liittyen sosiaaliseen mediaan, koti- ja lähiverkkoon, salasanakäytäntöihin, päätelaitteisiin ja verkkoasiointiin. ”Kurssin tavoitteena on myös rikkoa se sinisilmäisyys, joka monella on tietoverkkojen suhteen” kertoivat kurssin kouluttajat.
Usein kuulee sanottavan, että ”Minulla ei ole mitään salattavaa – jos joku haluaa tietää minusta jotain, ei haittaa. Ei minulla ole mitään menetettävää!” Asia ei valitettavasti ole näin yksinkertainen. Usein tarve suojaamiseen huomataan vasta, kun on liian myöhäistä.
Suojaamattoman verkon kautta rikollinen pääsee kiinni toisen henkilön identiteettiin; tavallinen, jopa naivin rehellinen kansalainen on ns. stepping stone rikollisen tavoitteiden saavuttamisessa: rikollinen käyttää suojaamatonta konetta ja identiteettiä oman rikoksen tekemiseen. Rikollinen voi saada paljon taloudellista ja henkistä tuhoa aikaan esiintymällä sinuna, kaikkine valtuuksineen verkkopalveluissa.
Verkolla ei ole rajoja – verkkohyökkäyksen tekijä on usein maan rajojen ulkopuolella ja jo tehty tuho on pahimmillaan hyvin vaikea, jopa mahdoton selvittää.
MPK:n kyberkoulutus perustuu kolmeen kurssitasoon: peruskurssille voivat tulla kaikki, ilman ennakkotietoja. Jatko- ja erikoistason kursseilla tarvitaan jo pohjatietoa, joka voi olla esimerkiksi siviiliammatin kautta hankittua tai MPK:n omalta kurssipolulta hankittua.
Kansalaisen informaatio- ja kyberturvallisuustietoisuuden ja -osaamisen koulutus MPK:ssa vuonna 2018 kattaa: osint-, kyberperus-, kyberjatko- ja kybererikoiskurssit, infromaatioturvallisuus- ja hybridivaikuttamisseminaarit sekä propagandakurssit. Kyberkurssien suosio on suuri, kursseille osallistuu yli tuhat suomalaista tänä vuonna.
MPK:n kyberkoulutusta kehitetään sekä sisällöltään että valtakunnan laajuiseksi rekrytoimalla kouluttajia ja kyberkouluttajakoulutuksella.